Sapara: Chcem mladým odovzdať toľko zo seba, koľko ružomberský klub dal mne

Sapara: Chcem mladým odovzdať toľko zo seba, koľko ružomberský klub dal mne

Marek Sapara začína s trénerskou prácou, klubová legenda Liptákov aj po konci profesionálnej kariéry zostáva spätý s Ružomberkom.

Začiatkom roka zasiahla Ružomberok správa, ktorú nikto nečakal. Profesionálna kariéra Mareka Saparu je minulosťou. Skončila sa v klube, s ktorým zažil v minulosti krásne úspechy. Koniec však nebol triumfálny, napätie vyústilo aj do protestu nahnevaných fanúšikov. Situácia sa napokon po rozhovoroch všetkých zúčastnených strán upokojila a rodák z Ďurďošíka sa dohodol s vedením, že bude na Liptove pokračovať ako začínajúci tréner pri mládeži a tiež ako hráčska výpomoc v juniorke. Bývalý reprezentačný stredopoliar pomôže aj pri budovaní akadémie.

 

Prebolel vás už ten nešťastný koniec?
Mrzí to stále, ale tým, že som prešiel plynule do inej časti futbalového sveta, bol koniec o čosi jednoduchší. Dôležité je najmä to, s akými ľuďmi spolupracujem. Som súčasťou skvelého kolektívu hráčov a trénerov.

Ste ružomberskou legendou a na začiatku roka existoval reálny scenár, že sa s klubom nerozlúčite v dobrom. Teší vás, ako to napokon dopadlo?
Milujem ružomberský klub a vždy som sa k nemu aj tak správal. Bolo by neférové, keby som naň z osobných dôvodov zanevrel. Je v ňom veľa ľudí, ktorí mu dávajú svoje srdce. Práve títo ľudia ma v ňom udržali. Neviem si predstaviť, že by som sa na Ružomberok vykašľal. Mám tu rodinu, zažil som zisk slovenského double presne na oslavy storočnice. Niečo také vás jednoducho nepustí.

Čomu sa dnes primárne venujete?
Trénerskej práci. Som asistentom trénera Jána Haspru pri staršom doraste a táto práca mi naozaj pomohla. Baví ma to. Po skončení v prvom tíme som si potreboval zamestnať hlavu. Pevne verím, že to takto bude pokračovať.

Aká je práca s tínedžermi?
Zatiaľ je to fajn. Bol som spočiatku veľmi nervózny. Ako starší hráč a kapitán som bol zvyknutý spolupracovať s mladšími, ale z pohľadu futbalistu je to iné ako z pohľadu trénera. Som rád, že som do toho vhupol prirodzene. Zatiaľ som nemal žiadny problém.

Ako kapitán ste priviedli Ružomberok k jedinému titulu vo svojej histórii – snívate dnes na začiatku trénerskej kariéry, že by ste titul s MFK raz oslavovali aj na lavičke?
Uf, to je ďaleko. Veď ja sa naozaj len učím pri skvelom trénerovi Jánovi Hasprovi. Zo dňa na deň sa pripravujem na každý tréning a každý zápas. Veľmi sa na všetko teším a veľmi veľa mi to aj dáva. Chcem chlapcom odovzdať toľko zo seba, koľko tento klub dal mne.

Kedy sa uskutoční vaša oficiálna rozlúčka s kariérou?
Ešte som sa tomu nestihol venovať. Zatiaľ sa rozlúčka odložila bokom. V priebehu pár dní, respektíve týždňov sa k tomu vrátime.

Na ihrisku ste to ešte úplne nezabalili, juniorke pomáhate v 4. lige. Ako si to užívate?
Je to v pohode, máme výborné mužstvo. Väčšinu chalanov som poznal, viacerí boli so mnou aj v áčku. Rád pomôžem.

  

MRZÍ ZRANENIE NASLEDOVNÍKA, PÁČI SA MU NOVÝ MODEL

Ako hodnotíte súčasné výsledky Ružomberka?
Myslím si, že je to v poriadku. Prioritou bolo dostať sa do prvej šestky a potom zabojovať o pohárovú Európu. Všetko je otvorené. Tabuľka je nahustená, pozície sa môžu meniť.

Kapitánsku pásku v Ružomberku získal po vás odchovanec Dominik Kružliak, ktorý k nej prišiel, rovnako ako vy, vo veľmi mladom veku. Čo hovoríte na jeho prínos?
V prvom rade ma mrzí, že teraz jeho prínos nie je vidieť. Zranenie kolena a polročná pauza, to dá športovcovi zabrať. Odkedy prišiel do ružomberského áčka, ukazoval, že je nielen veľký talent, ale že je aj veľmi vyspelý na svoj vek. Veľmi rýchlo sa stal lídrom. O to viac ma škrie, čo sa mu stalo. Na druhej strane, môže mu to pomôcť. Takéto veci sa vo futbale dejú. Verím, že sa vráti mentálne ešte silnejší. Má našliapnuté na skvelú kariéru. Je charakterný a dobrý človek – má všetky predpoklady byť skvelým kapitánom.

Čo hovoríte na nový model Fortuna ligy?
Myslím si, že slovenskému futbalu niečo takéto dlho chýbalo. Chválim tento nápad, ligu to naozaj veľmi zatraktívni. Napínavý bude nielen boj o titul a pohárovú Európu, ale aj boj o záchranu. Súťaž je zaujímavá a ružomberských divákov dnes musí tešiť, že každý zápas v prvej šestke je veľmi kvalitný. Atraktivita a kvalita – o to predsa išlo.

Môže aj tento model pomôcť mladíkom v ružomberskom tíme?
Určite, je to veľká škola. Každé mužstvo bude na začiatku sezóny rozmýšľať inak, pretože ambíciou drvivej väčšiny tímov bude účasť v skupine o titul. Príde k posilneniam, ku konkurencii, ku kvalite.

   

VENUJE SA NIELEN FUTBALU, ALE AJ PODNIKANIU

Každý vie, že Marek Sapara bol výborným futbalistom. Už menej ľudí vie, že životné skúsenosti, ktoré nadobudol počas kariéry, chce zúročiť aj v podnikaní v oblasti služieb. V dedine Bešeňová, ktorá je turistickou destináciou Liptova aj vďaka termálnym prameňom, si vybudoval penzión VILA27. „Mám toho teraz viac. Funguje to od leta a začalo sa to celkom dobre. Musel som sa veľmi veľa vecí naučiť, Celé sme to budovali postupne aj popri mojom pôsobení v zahraničí. Samozrejme, nie je to ľahké remeslo. Pred pár rokmi som už začal rozmýšľať, čo bude ďalej po futbalovej kariére. Nechcel som len sedieť doma a nič nerobiť. Chcel som investovať zarobené peniaze. Pred ôsmimi rokmi mi skrsla myšlienka postaviť niečo takéto a dnes je to realita. Samozrejme, nie som v tom sám. Penzión je môj spolovice a vďaka tomu, že mám skvelého spoločníka sa to všetko podarilo zrealizovať,“ uzavrel Marek Sapara

  

MAREK SAPARA – FAKTY

- K veľkému futbalu sa dostal v 1. FC Košice. V Ružomberku hrával v rokoch 2002 – 2006 a 2015 – 2017. S kapitánskou páskou priviedol Liptákov v roku 2006 k jedinému titulu v klubovej svojej histórii, v roku 2017 bol pri účasti v Európskej lige, ktorá pre Ružomberok vyvrcholila 3. predkolom a dvojzápasom s anglickým klubom Everton FC.

- V zahraničí hrával v nórskom Rosenborgu, dobré meno si urobil v Turecku, kde pôsobil v rešpektovaných kluboch ako Trabzonspor či Ankaragücü.

- V reprezentácii odohral 38 zápasov, strelil 5 gólov a bol súčasťou tímu na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike.