Posledných 27 minút Saparu. Hádam…

Posledných 27 minút Saparu. Hádam…

Bývalý vynikajúci stredopoliar Marek Sapara odohrá v nedeľu svoj posledný oficiálny futbalový zápas.

Všetko má svoj koniec, iba klobása má dva. Bývalý futbalový reprezentant a dnes televízny expert Marek Sapara (40) si klobásu možno dopraje v nedeľu večer po tom, ako odohrá svoj posledný súťažný zápas v kariére. Skvelý hráč a neskôr tréner uzavrel profesionálnu kariéru na prelome rokov 2017 a 2018, keď opustil káder MFK Ružomberok. Futbal však miluje, a tak si ho užíval ešte na amatérskej úrovni s partiou priateľov v drese štvrtoligového OŠK Bešeňová. V nedeľu však ukončí aj túto etapu života zápasom proti Žarnovici. „Jedného dňa to muselo prísť. Futbal však milujem a zostávam pri ňom. Vraciam sa k trénerstvu a aj v budúcej sezóne budem z pozície televízneho experta spolukomentovať fortunaligové zápasy,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Marek Sapara, ktorý v ročníku 2005/06 priviedol MFK Ružomberok z pozície kapitána a tvorcu hry k historickému double, následne svoju kariéru rozvinul v Nórsku a Turecku, no a presadil sa aj v reprezentácii, v drese ktorej štartoval na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike.

Prečo ste sa rozhodli odohrať posledný zápas?

Myslím si, že je ten správny čas. Chcel som sa rozlúčiť na ihrisku s kamarátmi, to je ten hlavný dôvod. Zo zdravotných dôvodov to už jednoducho ďalej nejde. Bolia ma členky. A vôbec, som zvedavý, koľko toho v nedeľu zvládnem. Zatiaľ to vyzerá tak, že som schopný hrať sedemnásť minút. Nuž a ja by som rád vydržal aspoň tých 27.

Číslo 27 ste nosili celú kariéru na drese. Takže preto 27 minút?

Presne tak, ale bojím sa, že to bude nedosiahnuteľná méta. Bolesti mám ozaj veľké. Hoci svedomito trénujem, bolesti nie a nie ustúpiť. Je pár dní do zápasu a sám neviem, koľko toho zvládnem. Pritom s dychom stačím. Žiaľ, toto sú už chronické problémy. Okrem členkov ma ešte trápi aj koleno. Nemám sa teda o čo oprieť, takže som sa rozhodol, že to ukončím. Dúfam, že si to užijem a že bolesť na pár minút prekonám. Nech je to pekná rozlúčka.

V pondelok vám nepríde smutno?

Myslím si, že mi skôr odľahne. Stále som bol v tom, že hlava veľmi chcela, ale telo hovorilo nie. Navyše, so skvelou partiou sa lúči ťažko. Aj keď som s chlapcami nemohol byť, stále mi telefonovali, kedy si už konečne prídem zahrať. Jednoducho, už som to nedával. S koncom som zmierený. Za posledný rok a pol som zažil viackrát situáciu, že po zápase som mal veľké problémy. Ťažko som sa zakaždým dával dokopy. A pokiaľ som sa aj fyzicky cítil dobre, potom prišlo zranenie, po ktorom som nemohol poriadne chodiť pár týždňov. Teším sa na to, že toto mi odpadne. Nastavil som sa tak, že sa neoplatí pokúšať telo znova.

Futbal milujete. Budete sa mu venovať len ako televízny analytik, či aj ako tréner?

Futbal sa mi nechce opustiť a ani sa mi to nedá. Mám dobré reakcie na svoje podnety v pozícii televízneho experta. Som veľmi rád, že budem spolukomentovať Fortuna ligu aj v ďalšej sezóne. Veľmi ma to baví. Navyše, môžem prezradiť, že som prijal ponuku z Liptovského Mikuláša. Oprášime spoluprácu s hlavným trénerom Jánom Hasprom ml., na čo sa veľmi teším. Jeho prvý asistent bude Ivan Lišivka a ja budem v pozícii druhého asistenta.

Takže to vyzerá tak, že sa nebudete nudiť a futbalu sa budete venovať na viacerých frontoch.

Áno. Šéfa športovej redakcie Televízie Markíza Martina Lisého som informoval o ponuke z Liptovského Mikuláša. Vysvetlil som mu, že trénerstvo ma napĺňa, keď vidím víziu. V MFK Tatran to dnes vyzerá tak, že majú plán. Tamojší štadión sa ide prerábať, aby spĺňal fortunaligové parametre. V klube sa chcú časom vrátiť do prvej ligy a to ma motivuje. Naša spolupráca nie je o tom, aby som pomohol na pár mesiacov. To by ma nelákalo. Tu však vidím cieľ a tiež hľadanie cesty, ako sa k nemu dopracovať. Som rád, že v Markíze to pochopili a nemajú s tým problém. Práca televízneho analytika ma totiž napĺňa. Som pri slovenskom vrcholovom futbale, ktorý ma baví. Teším sa, že mám dobré reakcie na svoju robotu, cítim spokojnosť aj z Markízy. Verím, že sa mi podarí úspešne skĺbiť prácu asistenta trénera a spolukomentátora fortunaligových prenosov. Bude to možno náročné, ale keď sa stretnú dobrí a správni ľudia, ktorí si rozumejú, vždy sa dokážu na všetkom dohodnúť.

Sezóna 2022/23 bola veľmi atraktívna. Už sa neviete dočkať ďalšieho fortunaligového ročníka?

Veru, predošlá sezóna bola fantastická. Na jej vrchole mi bolo ľúto, že sa končí. Napätie sme mohli vidieť v hornej aj dolnej šestke. Každý mal o čo hrať takmer do posledného kola. Veľmi sa už teším na nový ročník. S veľkou vášňou sledujem pohyby v kádroch, mapujem novinky z každého tímu. Som presvedčený, že Slovan a DAC znova zvedú tuhý boj o titul, no a uvidíme, či sa k nim ešte niekto pridá. Už teraz rozmýšľam nad tým, kto by sa mohol prebojovať do skupiny o titul. Ako odchovanca Košíc ma obzvlášť teší, že sa Fortuna liga vracia do druhého najväčšieho mesta na Slovensku. Myslím si, že nás čaká veľmi zaujímavá sezóna. Možno bude ešte zaujímavejšia ako tá posledná.

Čo vás zatiaľ najviac zaujalo počas leta?

Akým spôsobom sa posilňujú mužstvá. Vidíme, že vedenie Dunajskej Stredy verí trénerovi Adrianovi Guľovi a ten ukázal na hráčov, s ktorými už v minulosti spolupracoval (Filip Kaša, Aleš Čermák). Slovan Bratislava si zase vyberá hráčov aj z našej ligy (Kyriakos Savvidis, Cesar Blackman) a trošku takto oslabuje konkurenciu. Je to zaujímavé, i keď ja osobne som práve tieto mená nečakal. Uvidíme, ako sa uchytia. Samozrejme, stále čakáme, ako belasí vyriešia brankársku otázku. Myslím si, že budú hľadať aj útočníka.

Čo hovoríte na zmeny na trénerských pozíciách?

Dalo sa čakať, že k niektorým zmenám príde. Ružomberok sa nedostal do hornej šestky a neuspel ani v play-off o poslednú miestenku do pohárovej Európy. Klub na to zareagoval výmenou na trénerskom poste. Zrejme viacerí očakávali, že priestor dostane doterajší asistent Petra Struhára Peter Tomko. Do Michaloviec prišiel Marek Petruš, ktorý si to zaslúži za skvelú robotu na predošlých adresách v Liptovskom Mikuláši a Tatrane Prešov. Dostal znova príležitosť vo Fortuna lige, je to zaujímavý a stále mladý tréner, ktorý už dosiahol nejaké výsledky. Pre našu ligu je super, že si ho Michalovce stiahli. Príležitosť si určite zaslúžil aj Vladimír Cifranič v Zlatých Moravciach, nuž a na Ilju Stolicu v AS Trenčín som zvedavý. Sám som zvedavý, ako tieto zmeny zaberú a prejavia sa v boji o prvú šestku. Ja osobne dnes vidím osem vážnych ašpirantov na skupinu o titul. Bude to určite napínavé až do konca základnej časti. Dnes však rovnako neviem ani odhadnúť, kto by mal byť hlavný ašpirant na zostup. V predošlých dvoch sezónach sme mali jednoznačných zostupujúcich (Pohronie, Liptovský Mikuláš). Myslím si, že teraz to tak nebude.

Skúsme načrtnúť teoretickú situáciu. Predstavte si, že Liptovský Mikuláš postúpi do Fortuna ligy a vy budete musieť skončiť v pozícii televízneho analytika, pretože budete v najvyššej súťaži pôsobiť ako tréner.

Priznám sa, že už mi táto myšlienka prišla na um… Bola by to špecifická situácia. Futbal som miloval ako hráč a s rovnakou vášňou pristupujem k svojej práci aj ako tréner či televízny analytik. Ak by nastala takáto situácia, bolo by to pre mňa ťažké. Zároveň platí, že si prajem zažiť takúto náročnú situáciu…

ĽUDIA, KTORÍ SI TO ZASLÚŽIA

Naša najvyššia futbalová súťaž oslávil tridsať rokov samostatnosti. Únia ligových klubov pri tejto príležitosti zorganizovala slávnostné vyhlásenie najlepšej jedenástky za celé toto obdobie. Marek Sapara sa dostal medzi nominovaných adeptov, no medzi najlepších jedenásť sa nepredral. Hlasujúci fanúšikovia uprednostnili do stredu zálohy Jána Kozáka ml. a Miroslava Karhana. „Treba to rešpektovať. Teší ma, že som bol vôbec v užšom výbere, za tridsať rokov hralo v našej lige veľa legendárnych a vynikajúcich futbalistov. Vybrať jedenásť najlepších je veľmi ťažké. Fanúšikovia sa rozhodujú na základe subjektívnych pocitov. Ja som šťastný, že som bol kapitán mužstva, ktoré získalo pre Ružomberok historické double v sezóne 2005/06. A to, že som sa nedostal do elitnej jedenástky? Taký je život, taký je futbal…“ povedal Marek Sapara, ktorý vďaka spomenutému úspechu v klube spod Čebraťa účinkoval v dokumente 30: Príbeh ligy, v ktorom tvorcovia zachytili ligové vrcholy za celých tridsať rokov. „Mne sa páčilo, že ako prvá v dokumente vystupovala za Ružomberok naša hospodárka Alenka Kudličková. Až potom ja. Ona bola prvá, ktorú som videl, keď som prišiel na štadión po prestupe z Košíc. Privítala ma slovami: To ty si ten Sapara, ktorého tu všetci čakáme a pre ktorého tu mám nachystané veci? Takto to bolo doslova… Bol som krátko po vojenčine, asi čakala staršieho hráča (smiech). Práve ona tu pracovala vždy počas mojej kariéry. Po rokoch v zahraničí som sa vrátil do Ružomberka a Alenka tu stále bola. Mal som radosť z toho, že dostala v dokumente takýto priestor. Pre mňa je to ikona klubu, ktorá vždy žila s ružomberským futbalom. Mimochodom, takýchto ľudí je v slovenskom futbale viac aj v iných kluboch. Mali by sme im byť veľmi vďační, lebo mnohí nie sú docenení tak, ako by mali byť. Aj preto ma teší, že sa Alenka dostala do dokumentu. Pripomenulo mi to majstrovskú sezónu 2005/06. Je to už sedemnásť rokov, vyjavili sa mi krásne spomienky pri sledovaní dokumentu,“ dodal Marek Sapara.

MAREK SAPARA – FAKTY

  • Narodil sa 31. júla 1982, pochádza z obce Ďurďošík.
  • Hrával na poste stredopoliara, po skončení profesionálnej kariéry sa dal na trénerstvo a dnes je pri futbale ako televízny expert.
  • K veľkému futbalu sa dostal v tíme 1. FC Košice. V Ružomberku hrával v rokoch 2002 – 2006 a 2015 – 2017. S kapitánskou páskou priviedol Liptákov v roku 2006 k jedinému titulu a víťazstve v pohári v klubovej histórii, v roku 2017 bol pri účasti v Európskej lige, ktorá pre Ružomberok vyvrcholila 3. predkolom a dvojzápasom s anglickým FC Everton (0:1, 0:1).
  • V zahraničí hrával v nórskom Rosenborgu, kde získal dva tituly. Dobré meno si urobil v Turecku, v „krajine polmesiaca“ pôsobil v rešpektovaných kluboch ako Trabzonspor, Ankaragücü, ale takisto v Gaziantepspore, Osmanlispore.
  • V reprezentácii odohral 38 zápasov, strelil 5 gólov a bol súčasť tímu na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike.
  • Po konci aktívnej kariéry sa dal na trénerstvo. Po pôsobení pri mládeži a juniorke MFK sa pred sezónou 2019/20 stal asistentom trénera Jána Haspru ml. pri prvom mužstve Ružomberka.
  • V spomenutom ročníku sa podieľal na postupe Ružomberka do predkola Európskej ligy a postupe do finále Slovnaft Cupu. V sezóne 2020/21 museli Liptáci vedení tandemom Haspra ml. – Sapara bojovať v skupine o udržanie sa. Po jej skončení obaja tréneri vo svojej funkcii skončili.
  • Ich cesty sa znova skrížia v ročníku 2023/24, Marek Sapara bude Jánovi Hasprovi ml. asistovať v druholigovom Liptovskom Mikuláši.
  • Marek Sapara vystupuje aj ako televízny analytik futbalových zápasov pre TV Markíza, futbal hrával ešte na amatérskej úrovni za štvrtoligovú Bešeňovú, svoj posledný zápas absolvuje túto nedeľu.