Klobúk dolu pred Trenčínom, bitka o šestku aj záchranu bude tuhá

Klobúk dolu pred Trenčínom, bitka o šestku aj záchranu bude tuhá

S televíznym analytikom Marekom Saparom hodnotíme prvú polovicu základnej časti tejto sezóny Niké ligy.

S výnimkou zápasu ŠK Slovan Bratislava – MFK Zemplín Michalovce, ktorý aktéri dohrajú 1. novembra, je za nami kompletných jedenásť kôl Niké ligy. To znamená, že až na spomenutú dvojičku už hral každý s každým, a teda máme za sebou polovicu základnej časti. Na čele je Slovan Bratislava len o skóre pred Trenčínom, posledné sú Zlaté Moravce len o bod za Michalovcami. Piaty a siedmy tím delí v tabuľke takisto iba jeden bod. Zdá sa, že nás čaká ľúty boj o titul, pohárové priečky, účasť v hornej šestke, ale aj o záchranu. „Niké liga má svoju úroveň a my sa máme na čo tešiť,“ povedal v rozhovore pre Našu ligu bývalý reprezentačný stredopoliar, dnes asistent trénera v druholigovom Liptovskom Mikuláši a televízny analytik v našej najvyššej súťaži Marek Sapara (41), s ktorým sme si zhodnotili uplynulých jedenásť kôl.   

Slovan sa prvýkrát dostal symbolicky na čelo po zápasoch 11. kola. Očakávali ste, že sa mu to po nevydarenom úvode podarí? 

Možno sa dali čakať nejaké straty súvisiace s vyťaženosťou nášho majstra, ktorý bojuje v Niké lige, Slovnaft Cupe aj v Konferenčnej lige, no Slovan má najsilnejší káder a už aj skúsenosti s nahusteným programom. Hráči sa dokázali adaptovať na náročné podmienky a výborne šliapu, využili zaváhania Dunajskej Stredy i Trnavy a zaslúžene vedú súťaž. 

Predpokladali ste, že po jedenástich kolách budú práve Trenčín, Podbrezová a Žilina naháňať belasých? 

S Podbrezovou som počítal, keďže klub má víziu, trénerský štáb s mužstvom dlhodobo konzistentne pracuje a hráči krok za krokom napredujú. „Železiari“ sa stále zlepšujú, futbalovo aj takticky. Logicky zbierajú body. Ani Žilina ma neprekvapila, keďže jej mladí a šikovní chlapci sú už o rok starší a skúsenejší. Oba tímy využili výsledkové výkyvy Dunajskej Stredy a pohárové vyťaženie Trnavy. Skôr ma zaskočila druhá priečka Trenčína, klobúk dolu pred AS, progres mužstva treba oceniť. Summa summarum, Trenčín, Podbrezová a Žilina dnes zaslúžene dýchajú Slovanu na chrbát. 

V čom spočíva raketový vzostup Trenčína? 

Do AS prišiel nový tréner Ilija Stolica, ktorý má svoju víziu a tá korešponduje so silou a skladbou kádra. Angažovanie srbského kouča sa ukázalo ako vydarený ťah. Trenčín chce hrať zaujímavý futbal s taktickými prvkami, ktoré v iných tímoch bežne nevidieť. Napríklad invertovanie krajných obrancov. Mužstvu to sedí. Dôležité bolo, že chlapci dokázali v podstate okamžite pretaviť trénerský zámer do priaznivých výsledkov. To nakoplo celý kolektív. Keď sa prácu v tréningovom procese podarí hneď pretaviť na body, mužstvo drží pohromade. 

Piate miesto patrí Banskej Bystrici, ktorá v predošlej sezóne účinkovala v hornej šestke, no mnohí to pripisovali nováčikovskému elánu. V prípade Dukly to však zrejme len o nejakom eláne nie je… 

Presne tak. Je to výsledok výbornej roboty trénera Michala Ščasného a celého realizačného tímu. Uvidíme, ako s Duklou zatrasie odchod hlavného kormidelníka do cyperskej ligy. Banská Bystrica bude mať ťažké udržať sa v hornej šestke nielen v kontexte trénerskej zmeny, pretože za chrbtom má dvoch dravcov, a to Trnavu a Dunajskú Stredu. Teda kluby, ktoré urobia všetko pre to, aby sa posunuli vyššie. V prospech Dukly hrá fakt, že klub udržal kapitána Róberta Polievku a že tréner našiel herný systém (3-4-1-2), ktorý je akoby šitý na schopnosti mužstva. Navyše, vedeniu vyšlo aj pár príchodov. Arevalo sa presadzuje strelecky, Godál, Hlinka či Považanec priniesli zase neoceniteľné skúsenosti. Mužstvo je rozumne zložené a pracovité. Uvidíme, či to bude stačiť na účasť v prvej šestke. 

Na jej rozhraní sú spomenutí medailisti z minulej sezóny – Trnava a Dunajská Streda. Prečo sa im nedarí tak ako v predošlom ročníku? 

Trnava v Niké lige doplatila na nahustený program, keďže sa prebojovala až do skupiny Konferenčnej ligy. Spartak to dlho nezažil, prispôsobiť sa novému modelu muselo mužstvo, realizačný tím, v podstate celý klub. Dôležité je, že vedenie zareagovalo a tesne pred koncom prestupového termínu káder nielen rozšírilo, ale aj skvalitnilo. V úvode sezóny však Trnava stratila pár bodov a teraz sa musí škriabať hore. Zatiaľ jej to stačí na šieste miesto. So Spartakom však určite počítam v hornej šestke. Nepochybujem, že sa v nej udrží. Dunajská Streda je iný príbeh, FC DAC dopláca na kolísavosť výkonov. Mužstvo dokáže doma zdolať Slovan, no takisto nečakane zakopnúť. Súvisí to so sklamaním z okamžitého vypadnutia z pohárovej Európy, takisto s obmenou kádra, ktorú ja vnímam ako správnu, ale tím ešte potrebuje trochu času. Verím, že vedenie klubu bude preto trpezlivé. Keď sa stabilizuje výkonnosť jednotlivcov, bude to dobré. 

Zvládne to podľa vás aj Dunajská Streda a bude účinkovať v skupine o titul? 

Myslím si, že áno. Obávam sa, že smutní budú v Banskej Bystrici. 

Trochu s odstupom už zaostávajú Skalica a Ružomberok. Môžu sa podľa vás ešte zapojiť do boja o hornú šestku alebo to týmto klubom vyjde už len na pohodlnú záchranu? 

Skalica bude podľa môjho názoru hrať v dolnej šestke, pričom nebude bezprostredne ohrozená zostupom. Čo sa týka Ružomberka, to ešte uvidíme… Liptákov trápi výkonnostná nestabilita a klub sa na to rozhodol reagovať angažovaním nového trénera Ondřeja Smetanu. Prichádza nový impulz do tímu, takže Ružomberok to so skupinou o titul ešte nevzdáva. Veľa bude závisieť od toho, nakoľko bude zmena v realizačnom tíme účinná. Možno príde s novým trénerom nový vietor, možno Ondřej Smetana premieša zostavu, prípadne zmení systém… Pod Čebraťom to nebudú mať ľahké, ale dôležité je, že stále veria v úspech. 

Na spodných priečkach sú v rozpätí štyroch bodov Košice, Michalovce a Zlaté Moravce. Kým v minulých dvoch sezónach sme mali jasných zostupujúcich (FK Pohronie, MFK Tatran Liptovský Mikuláš), teraz to vyzerá na tuhý boj o záchranu. 

Na veľmi tuhý boj… V Košiciach a Michalovciach už takisto zareagovali zmenou v realizačnom tíme. Na Zemplíne im to celkom vyšlo, keďže mužstvo po nevydarenom období po príchode trénera Petra Struhára trikrát remizovalo. Zatiaľ síce Michalovce nevíťazia, ale už ani neprehrávajú. Myslím si, že na konci dňa bude rozhodovať kvalita kádra, ktorá podľa mňa predurčuje na udržanie sa Košice, hoci mužstvo teraz trápia zranenia. Myslel som si, že lepšie na tom budú Zlaté Moravce. Pod trénerom Vladimírom Cifraničom sa herne výrazne posunuli, snažia sa o atraktívny futbal, ale výsledky nie a nie prísť, čo zrejme súvisí práve so spomenutou kvalitou. Nuž a keď sa nedostavili víťazstvá, kleslo sebavedomie hráčov a už sa to podpisuje aj na samotnom hernom prejave. To je problém, keďže FC ViOn sa nevie naštartovať. Ak sa nič na tom nezmení v najbližších kolách, môže to byť vážne.   

PÄŤ NAJ MAREKA SAPARU PRVEJ POLOVICE ZÁKLADNEJ ČASTI 

NAJLEPŠÍ HRÁČ: Dávid Ďuriš. Jeho výkonnosť stále rastie a dnes je už aj spoločne s Róbertom Polievkom najlepší strelec ligy. Nielenže sa pravidelne presadzuje za klub, ale dokonca si otvoril strelecký účet v reprezentácii. Je to šikovný a komplexný krídelník, stal sa z neho líder v Žiline. Cítiť, že je motivovaný na sebe stále makať. Radosť pozerať sa, ako napreduje. 

NAJLEPŠÍ ZÁPAS: Dunajská Streda – Slovan Bratislava (3:1). V tomto zápase zažiaril domáci Fernand Goure, ktorý pritom iba debutoval. Pri góle na 1:0 sa krásne presadil ľavačkou do rohu bránky, pred tretím gólom zase nezištne prihral po úniku Gavričovi. Zaujímavý bol aj moment, keď Čermák potrestal chybu brankára Borjana. Ak by Dunajská Streda hrala stále takto, dnes by určite nebola na siedmom mieste. Myslel som si, že práve v tomto dueli sa FC DAC nakopne. 

NAJKRAJŠÍ GÓL: Ten, ktorý sme videli tento víkend. Strela obrancu Slovana Bratislava Lucasa Lovata z veľkej diaľky do rohu bránky Trnavčana Dominika Takáča bola impozantná a znamenala víťazstvo belasých 2:1 v najslávnejšom slovenskom derby. 

NAJVÄČŠÍ ŠOK: Postavenie Dunajskej Stredy. Myslel som si, že aj napriek obmene kádra začne žlto-modrý stroj fungovať na plné obrátky rýchlejšie. 

NAJVÄČŠÍ SKOK: Trenčín. V posledných piatich sezónach sa mužstvo až na jeden prípad nachádzalo vždy v dolnej šestke, ale kombinácia dobrého nového trénera, otvorenia hlavnej tribúny a rozumnej zmeny kádra priniesla dokonalý obrat. AS dosahuje dobré výsledky a navyše hrá pekný futbal. Trenčania logicky dlho viedli tabuľku Niké ligy a zaslúžene sú po jedenástich kolách hneď za majstrovským Slovanom Bratislava.   

MAREK SAPARA – FAKTY 

  • Narodil sa 31. júla 1982, pochádza z obce Ďurďošík. 
  • Hrával na poste stredopoliara, po skončení profesionálnej kariéry sa dal na trénerstvo a dnes pracuje nielen ako asistent hlavného kouča Jána Haspru ml. v druholigovom Liptovskom Mikuláši, ale aj ako televízny expert pri zápasoch Niké ligy pre TV Markíza. 
  • K veľkému futbalu sa dostal v tíme 1. FC Košice. V Ružomberku hrával v rokoch 2002 – 2006 a 2015 – 2017. S kapitánskou páskou priviedol Liptákov v roku 2006 k jedinému titulu a víťazstvu v pohári v klubovej histórii, v roku 2017 bol pri účasti v Európskej lige, ktorá pre Ružomberok vyvrcholila 3. predkolom a dvojzápasom s anglickým FC Everton (0:1, 0:1). 
  • V zahraničí hrával v nórskom Rosenborgu (2006 – 2010), kde získal dva tituly (2006, 2009). Dobré meno si urobil v Turecku (2010 – 2015), v „krajine polmesiaca“ pôsobil v rešpektovaných kluboch ako Trabzonspor, Ankaragücü, ale takisto v Gaziantepspore, Osmanlispore. 
  • V reprezentácii odohral 38 zápasov, strelil päť gólov a bol súčasť tímu na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike. 
  • Po konci aktívnej kariéry sa dal na trénerstvo. Po pôsobení pri mládeži a juniorke MFK sa pred sezónou 2019/20 stal asistentom trénera Jána Haspru ml. pri prvom mužstve Ružomberka. 
  • V spomenutom ročníku sa podieľal na postupe Ružomberka do 1. predkola Európskej ligy a postupe do finále Slovnaft Cupu. V sezóne 2020/21 museli Liptáci vedení tandemom Haspra ml. – Sapara bojovať v skupine o udržanie sa. Hoci mužstvo zachránili, obaja tréneri vo svojej funkcii skončili. 
  • Ich cesty sa znova skrížili v ročníku 2023/24, v Liptovskom Mikuláši sa snažia o postupný návrat MFK Tatran medzi elitu. 
  • Futbal hrával po konci profesionálnej kariéry ešte na amatérskej úrovni za štvrtoligovú Bešeňovú, svoj posledný zápas absolvoval počas tohto leta.