Boj o holý ligový život: "Spomínam pri tom na Košice," hovorí Sapara

Boj o holý ligový život: "Spomínam pri tom na Košice," hovorí Sapara

S asistentom trénera MFK Ružomberok Marekom Saparom nielen o náročných zápasoch v dolnej šestke.

Víťazstvo v Senici (1:0) síce so sebou prinieslo veľký výdych v kabíne, no Ružomberok ešte zďaleka nemá hotovo. Liptáci sa od reorganizácie súťaže prvýkrát ocitli v dolnej šestke a okamžite pocítili, aké sú záchranárske práce náročné. Nielen z futbalového pohľadu, ale najmä psychicky. V tábore účastníka posledných dvoch edícií kvalifikačných kôl Európskej ligy na to neboli zvyknutí. Po veľmi dlhej dobe zažíva boje o udržanie sa aj asistent trénera MFK a bývalý reprezentačný stredopoliar Marek Sapara (38). „Pripomína mi to moje začiatky futbalovej kariéry v Košiciach,“ povedal okrem iného „Sapi“ v rozhovore pre našu ligu. Pre účastníka majstrovstiev sveta 2010 to boli až doteraz jediné skúsenosti so záchranou.   

Ako ste si užili víťazstvo v Senici a ako sa spätne pozeráte na samotný zápas? 

Bol to zápas dvoch rozdielnych polčasov. V prvom to ešte malo niečo spoločné s futbalom. Snažili sme sa hrať rozumne, boli sme spokojní s prístupom aj disciplínou chlapcov. Po zmene strán to už nebolo o futbale, ale o nakopávaní, súbojoch a zrážaní sa. Nakoniec sme to zvládli a po sérii striedavých výkonov a výsledkov sme boli veľmi šťastní. Získali sme nesmierne dôležité tri body. 

Dosiahli ste iba druhé víťazstvo na ihriskách súperov. Prečo vám to ide vonku takto ťažko? 

Ja osobne až na výsledky nevidím veľký rozdiel v zápasoch doma a vonku. Stále je to boj. Možno máme na ihriskách súperov o čosi nižšiu sebadôveru. Boríme sa s viacerými problémami a najmä s využívaním šancí. Utieklo nám veľmi veľa bodov, a tak sa teraz trápime. 

Dolná šestka je známa svojou psychickou náročnosťou. Môžete to potvrdiť? 

Platí to do bodky. Každý zápas je boj o holý ligový život. Na chlapcoch je veľký tlak, väčšina z nich nič podobné ešte nezažila. Z druhej strany platí, že je to pre nich aj veľká škola. Každým zápasom sa niečo naučia a niečo nové im to dá do kariéry. Pevne verím, že s pribúdajúcimi skúsenosťami to bude na ihrisku od nich stále lepšie a lepšie. 

Aké je to pre vás ako mladého a začínajúceho trénera? 

Snažil som sa vžiť do kože chlapcov a zaspomínal som si na začiatok mojej seniorskej kariéry v Košiciach. Ako mladý chlapec som prišiel do prvého tímu a až do konca sezóny sme bojovali o záchranu. Pamätám si na zápas s Prešovom, ktorý sme museli bezpodmienečne vyhrať. Podarilo sa! Spomienkami na toto obdobie som sa chcel nastaviť na vlnu uvažovania našich hráčov, aby som im následne mohol pomôcť. Hráme náročné zápasy a v role asistenta trénera to človek cíti trochu inak ako chalani. Vieme, ako by sme chceli hrať, no niektorí sa doslova trápia a pre nás v realizačnom tíme je to takisto psychicky ubíjajúce. Stále sme zahĺbení do problémov. Premýšľame nad tým, ako mužstvu pomôcť. Hlava pracuje a občas aj bolí. 

Ako hráč ste zažili záchranárske práce len počas spomenutého angažmánu v Košiciach? 

Veď práve. Mal som krásnu kariéru a šťastie na pôsobenie v kluboch, ktoré nemali takéto starosti. Aj ja teda zažívam veľa nového.

Marek Sapara (v hornom rade prvý zľava) odohral v reprezentácii SR 38 zápasov a strelil 5 gólov (foto TASR)

 

Nedávno vám navyše vypadlo viacero hráčov pozitívnych na COVID-19. Ako ste to celé prežívali? 

Bolo to veľmi náročné. Keď nemáte káder pohromade a čakajú vás dôležité zápasy, nie je to príjemné. Nejde len o samotné stretnutia. Trpí aj tréningový proces, ktorý je nesúvislý. Snažíte sa celý týždeň niečo trénovať a potom sa zrazu dozviete, že ste prišli o takých a onakých hráčov. Niekedy máte problém zložiť základnú jedenástku, chýbajú vám futbalisti na určité posty. Treba sa spoliehať na intuíciu, musíte rýchlo reagovať. Ťažké je to aj s návratom hráčov do tréningového procesu. Tešíte sa, že máte chlapcov po prekonaní nákazy späť, no musíte uvažovať nad tým, ako im postupne dávkovať záťaž a koľko minút budú schopní najskôr absolvovať. Nepridalo nám to na pohode, no chvalabohu, situácia sa výrazne zlepšila. Sme pohromade a môžeme sa sústrediť na boj o udržanie súťaže. 

Pre COVID-19 vám chýbal aj kouč Ján Haspra ml. Táto situácia vám priniesla príležitosť debutovať v pozícii hlavného trénera. Ako si na to budete spomínať? 

Takto som si debut nepredstavoval. Prvýkrát nám tréner z karanténnych dôvodov chýbal v ťažkom decembrovom zápase na ihrisku Pohronia a druhýkrát teraz nedávno v dueli s Michalovcami. Bolo to náročné. Bez Jana som sa cítil ako bez ruky. Je fajn mať pri sebe človeka, na ktorého sa môžete vždy obrátiť a od ktorého sa učíte. Samozrejme, komunikovali sme cez telefón, ale to nebolo ani pre jedného z nás optimálne a príjemné. Keď ste viedli zápasy z pozície hlavného trénera, získali ste štyri body (1-1-0). 

Potešilo vás, ako ste sa zhostili úlohy v neľahkých časoch? 

Takto som to nevnímal. Nerobil som žiadne zásadné rozhodnutia. Všetko sa dialo s vedomím Jana, neriešil som veci vyslovene po svojom. Nemal som po víťazstve nad Michalovcami iné pocity ako po víťazstvách v zápasoch, v ktorých sme mali k dispozícii kompletný realizačný tím. 

V dolnej šestke ste zdolali Michalovce, ktorým ste v doterajšej fortunaligovej histórii podľahli iba raz. Následne ste uspeli v Senici, s ktorou máte na konte jediné dve víťazstvá na trávnikoch súperov v tejto sezóne. Sú to vaši obľúbení protivníci? 

My nemáme žiadneho obľúbeného súpera, s každým si to musíme oddrieť. Štatistiky možno niečo našepkávajú, no všetky duely sú extrémne vyrovnané a nesmierne ťažké. Naposledy sme síce vyhrali v Senici, no na konci základnej časti zase oni uspeli u nás. Vždy rozhoduje momentálny výkon, forma a nastavenie. 

Marek Sapara je neoddeliteľnou súčasťou MFK Ružomberok (foto: TASR)

Čo je dôležité pri príprave mužstva v dolnej šestke? Musíte chlapcov podporiť alebo na nich skôr vytvárať tlak? 

Tlaku majú dosť aj bez toho, aby sme ďalší umelo vytvárali. Chlapci cítia zodpovednosť za výsledky a robia všetko pre to, aby odviedli čo najlepšiu robotu. Snažíme sa ich najmä pripraviť tým spôsobom, aby sa aj napriek tlaku nebáli hrať futbal. Nechceme, aby to bolo z našej strany strnulé a ustráchané. Snažíme sa im vštepiť do hláv, že zdravý stres pomáha v koncentrácii, no nesmie nám chýbať odvaha a stopercentný prístup. 

Fortuna liga sa od sezóny 2017/18 po základnej časti delí na dve polovice. Páči sa vám tento súťažný model aj napriek tomu, že prvýkrát zažívate boj o holý ligový život? 

Áno. Myslím si, že naša liga je vďaka tomu atraktívnejšia. Radikálne sa znížil počet zápasov, v ktorých o nič nejde. Áno, v hornej šestke bývajú aj tímy, ktoré odpadnú z boja o tretiu priečku a nie sú pod tlakom, no určite to má dnes väčšie grády. Mne osobne sa veľmi páči baráž o poslednú pohárovú miestenku v prípade, že pohár vyhrá niektorý z prvých troch tímov tabuľky. Dokonca aj najlepší z dolnej šestky sa môže pobiť o Európu. Stále je o čo hrať. 

Myslíte teda aspoň v kútiku duše na postup do Európy? Stále máte teoretickú šancu! 

Sme si toho vedomí, ale v prvom rade sa snažíme mužstvo zlepšovať. Uvidíme, na čo to napokon bude stačiť. Tento prístup je o to dôležitejší, že nás v nedávnom období opustili niektorí hráči, a tak sa snažíme zabudovať do zostavy ďalších. Čo sa týka konkrétnych ambícií, najskôr chceme úspešne vyjsť z nepríjemných záchranárskych prác. Chceme skončiť čo najvyššie a ak sa nám podarí umiestniť sa na siedmej priečke, budeme radi. A pokiaľ sa bude hrať baráž o Európu, prečo sa o nepokúsiť o úspech?   

BAVÍ HO SPOLUKOMENTOVANIE 

Mareka Saparu môžete vidieť nielen na lavičke Ružomberka. Často sa objavuje aj vo futbalových televíznych prenosoch, kde zastáva pozíciu odborného spolukomentátora. „Veľmi ma to baví a som rád, že ma občas pozvú. Keď som si to vyskúšal, okamžite ma to chytilo. Páči sa mi byť v štúdiu, ale aj to, čo robím teraz, a to je pozícia experta pri zostrihoch Ligy majstrov. Pre mňa bolo výnimočné spolukomentovať minuloročné finále Ligy majstrov. Úžasná skúsenosť, veľmi som si to užil,“ poznamenal Marek Sapara.   

MAREK SAPARA – FAKTY 

  • Narodil sa 31. júla 1982, pochádza z obce Ďurďošík. 
  • Hrával na poste stredopoliara, dnes je asistent trénera v MFK Ružomberok. 
  • K veľkému futbalu sa dostal v tíme 1. FC Košice. V Ružomberku hrával v rokoch 2002 – 2006 a 2015 – 2017. S kapitánskou páskou priviedol Liptákov v roku 2006 k jedinému titulu v klubovej svojej histórii, v roku 2017 bol pri účasti v Európskej lige, ktorá pre Ružomberok vyvrcholila 3. predkolom a dvojzápasom s anglickým FC Everton. 
  • V zahraničí hrával v nórskom Rosenborgu, dobré meno si urobil v Turecku, kde pôsobil v rešpektovaných kluboch ako Trabzonspor či Ankaragücü. 
  • V reprezentácii odohral 38 zápasov, strelil 5 gólov a bol súčasť tímu na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike. 
  • Po konci aktívnej kariéry sa dal na trénerstvo. Po pôsobení pri mládeži a juniorke MFK sa pred sezónou 2019/20 stal asistentom trénera Jána Haspru ml. pri prvom mužstve Ružomberka. 
  • V predošlej sezóne sa podieľal na postupe Ružomberka do predkola Európskej ligy a postupu do finále Slovnaft Cupu. V tomto ročníku musia Liptáci vedení tandemom Haspra - Sapara bojovať v skupine o udržanie sa.