Chýbal pre problémy so srdcom, napokon vystrelil záchranu

Chýbal pre problémy so srdcom, napokon vystrelil záchranu

S útočníkom FK Pohronie Patrikom Abrahámom o záchrane v najvyššej súťaží, ale aj o zdravotných problémoch, ktoré ho trápili počas jesene.

Dlho sa krčili na spodných priečkach tabuľky, no napokon po sezóne sa v ich šatni strieľalo šampanským. Futbalisti nováčika FK Pohronie spečatili záchranu v najvyššej súťaži až v poslednom nadstavbovom kole víťazstvom nad Senicou (1:0), vďaka ktorému si udržali jednobodový náskok pred poslednou Nitrou. Rozhodujúcim gólom sa pričinil o to útočník Patrik Abrahám (28), ktorý zakončil sezónu s bilanciou 5+3. „Som spokojný. V Pohroní sa útočník niekedy nedostane do šance aj dva zápasy,“ úprimne prezradil v rozhovore pre našu ligu rodák zo Žiaru nad Hronom, ktorý počas sezóny prekonal okrem súperových brankárov aj zápal srdcového svalu.   

Oslávili ste záchranu, akoby ste vyhrali titul? 

Určite áno. Ako nováčik sme zachránili Fortuna ligu pre Žiar nad Hronom a oslavy sa podobali tým, ktoré sme si užili po postupe do najvyššej súťaže. Videli sme, že podobne to cítia aj fanúšikovia. V šatni sme si to neskutočne užili a oslavovali sme do rána. 

Čo hovoríte na to, ako ste aj vaším zlomovým gólom do siete Senice doslova ušli hrobárovi z lopaty? 

Veru, pár kôl pred koncom by nikto na nás nestavil ani korunu. Všetci nás už videli v baráži a mnohí nás určite aj podceňovali. Povedali sme si, že nemáme čo stratiť a že potrebujeme vyhrať aspoň dva zápasy. Bolo nám jasné, že pani to nám ale nemusí stačiť. Napokon sme zvládli dôležitý zápas v Nitre (2:0), vďaka čomu sme sa prehupli v tabuľke nad nášho súpera. Bol to pre nás kľúčový súboj. V poslednom dueli so Senicou (1:0) bol na nás obrovský tlak. Máme veľa mladých hráčov a nebolo jednoduché sa naň pripraviť. Napokon sme ho zvládli výborne. Mohli sme k jednému gólu pridať ešte minimálne dva, ale hosťujúci brankár mal svoj deň. Chytil niekoľko čistých šancí, ale po zápase nám to bolo jedno, pretože sme vyhrali. 

Na záver nadstavby zvíťazila aj Nitra nad Trenčínom (3:0), takže tieto tri body ste nutne potrebovali. O to väčšiu radosť ste mali z vyvrcholenia súťaže?

Nechápem, akým zázrakom sa Nitre podarilo zdolať silný Trenčín. Našťastie, nemusíme sa o to starať. Našou robotou bolo sústrediť sa na zápas proti Senici, ktorý sme, chvalabohu, zvládli. Napínavé to bolo až do úplného konca. V 65. min som zišiel z ihriska a na lavičke som sa dozvedel, že Nitra vyhráva 3:0, ale o to bol úspech krajší. 

V posledných štyroch zápasoch ste získali 10 bodov. Kde ste našli energiu na záverečný marš? 

Prvý zápas nadstavby sme odohrali v Žiline proti Trenčínu (0:4). AS má obrovskú kvalitu, čo každý z nás veľmi dobre vedel. Zároveň sme si uvedomovali, že vo zvyšných štyroch zápasoch nás čakajú rovnocenní súperi, s ktorými si môžeme kedykoľvek zmerať sily. Napokon sme z týchto súbojov vydolovali desať bodov. 

Víťazná hlavička znamenajúci záchranu v podaní Patrika Abraháma

Viete si predstaviť, že by ste tento týždeň ešte bojovali v baráži? 

Momentálne určite nie, keďže si už užívam dovolenku. V Nitre som pôsobil a prajem jej hráčom, aby sa zachránili. Myslím si, že dvojzápas s Dubnicou napokon zvládnu. Predstava, že by sme teraz mali hrať baráž, nie je nijak príjemná. V podstate by sme ani nemali voľno. Takto si aspoň môžeme oddýchnuť na krátkej dovolenke. 

Predpokladáme vzhľadom na vývoj ligy, že ste využili last minute… 

Presne tak. Nič som si neplánoval, dovolenku sme narýchlo zbúchali. Nikto nemohol vedieť, ako to napokon celé dopadne. Dlho to pre nás nevyzeralo dobre. Až do záveru súťaže sme strácali veľa bodov a všetci sme už museli pomaly premýšľať aj nad barážou. V kútiku duše sme však verili, v šatni sme sa zomkli a napokon sme to zvládli.   

NIKDY NEHRAL O ZÁCHRANU 

Bola to najnáročnejšia sezóna, akú ste zažili počas vašej kariéry? 

O záchranu som nikdy nehral. Doteraz som poznal len boje o postup, prípadne pokojný stred tabuľky. V tejto sezóne som nazbieral mnoho nových skúseností. 

Cítite, že si fanúšikovia vážia fortunaligové mužstvo v Žiari nad Hronom? 

Určite. Ich radosť po rozhodujúcom zápase sme cítili a takisto podporu počas celej sezóny. Niektorí ľudia nám verili, iní nie, ale tak to už v športe chodí. Po spečatení záchrany som dostal veľa pozitívnych ohlasov a gratulácií. Vážim si, že mi ľudia ďakujú za rozhodujúci gól. Zažívam krásne obdobie, z ktorého sa veľmi teším. Verím, že ma to ešte viac nakopne a že si futbal budem užívať. 

Uspelo Pohronie aj vďaka dobre fungujúcej šatni? 

Jednoznačne. Tvoríme skvelú partiu a bol by som nerád, keby mužstvo prešlo výraznou obmenou. Máme dobre vyskladaný a vyvážený kolektív. Rozumieme si na ihrisku i mimo neho. Vždy, keď príde do mužstva veľa nových hráčov, nejakú dobu trvá, kým vznikne súhra medzi jednotlivcami. V novom ročníku by nám to mohlo viac uškodiť ako pomôcť. 

Zmluvu na ďalšiu sezónu majú tréneri Mikuláš Radványi a Jozef Pavlík. Teší vás to? 

Určite. S trénermi si rozumiem, Mikuláš Radványi ma viedol už v Myjave, a tak sa dobre poznáme. Obaja sú pozitívni a veria nám. Myslím si, že radosť z toho má celá kabína. 

Hovorí sa, že pre nováčika býva kritická až druhá sezóna. Je to klišé, ktoré chcete poprieť? 

Vieme, o čom je Fortuna liga. Prvé zápasy po postupe medzi elitu boli pre nás veľmi náročné. Nevedeli sme úplne, do čoho ideme. Začiatok jesene nám nastavil zrkadlo. Nároky na nás boli úplne iné ako v druhej lige. Dnes už sme skúsenejší, zocelili nás aj boje o záchranu. V novom ročníku urobíme všetko pre to, aby sme nehrali o záchranu do poslednej minúty.   

NEMAL ŠANCÍ AKO ŠPORAR 

Čo hovoríte na to, že ste sa s piatimi gólmi stali najlepším strelcom tímu? 

Veľmi ma to teší, ale zásluhu na záchrane má celé mužstvo. Ak by sme prehrávali 1:3 či 1:4, moje góly by boli nanič. Chcel by som vyzdvihnúť obranu. V posledných zápasoch naši súperi pomaly nevystrelili na bránku. Vďaka tomu nám jediný gól stačil na víťazstvo nad Zlatými Moravcami či Senicou, akurát Nitre sme strelili dva. Nie je celkom fér, keď sa po víťazstve 1:0 hovorí len o strelcovi gólu. Pritom takýto výsledok je skôr vizitkou skvelej defenzívy. Klobúk dolu pred chlapcami. 

Strelili ste prvý gól Pohronia v najvyššej súťaži a nateraz aj posledný, ktorý znamenal záchranu. Ste na to hrdý? 

Áno. Teší ma to o to viac, že som tunajší hráč. Bývam od Žiaru nad Hronom tri kilometre a všetci ma poznajú. Mám radosť, že môj gól znamenal záchranu pre rodný klub. 

V krčmách asi nejaký čas nebudete platiť… 

Verím, že nejakú chvíľu to tak bude. 

S bilanciou 5+3 ste spokojný? 

Veľmi. V Pohroní som nemal päť-šesť šancí za zápas ako Šporar, či strelci popredných tímov, ktoré 90 minút drvia súperov. Bolo aj obdobie, keď som sa dva zápasy nedostal do gólovej príležitosti. Môžem byť spokojný, ale najväčšiu radosť mám z toho, že sme splnili spoločný cieľ – záchranu. 

Nenastupujete len v útoku, ste univerzálny hráč. 

Čím to je? Viem zaskočiť na niektorých postoch, ale čím to je, to naozaj neviem. Azda tým, že som súbojový hráč a nestratím sa ani na pozícii ľavého obrancu, problém mi nerobí hrať v stredovej formácii. Najlepšie sa ale cítim v útoku, určite to platí počas môjho pôsobenia v Pohroní. Chalani mi dodávajú pozitívnu energiu. Určite aj preto, že mi všetci hovoria, ako sa aj oni dobre cítia na ihrisku, keď som v útoku. 

Je nejaký post okrem brankára, na ktorý by ste si netrúfli? 

V strede zálohy by som určite nebol doma. Ostatné posty by som snáď zvládol bez problémov.   

CHRÍPKU UŽ NEPRECHODÍ 

V uplynulej sezóne ste si toho prežili naozaj dosť. Zo zostavy ste vypadli pre zápal srdcového obalu. Bol to pre vás najťažší moment ročníka? 

Určite, pretože zdravotné problémy ma nielen pribrzdili v rozlete, ale dokonca mi doktori povedali, že možno už nebudem môcť hrať profesionálny futbal. Magnetická rezonancia napokon ukázala, že si potrebujem oddýchnuť len určitý čas. Mierne som riskoval, pretože som pauzoval kratšie, ako mi odporúčali lekári. Chcel som pomôcť mužstvu, pretože som vedel, aké ťažké obdobie nás čaká. Ak by som prestal úplne trénovať, nedostal by som sa do potrebnej formy a chýbala by mi kondícia i zápasová prax. 

Prejde človeku až mráz po chrbte, keď si pomyslí na to, čo všetko sa mohlo stať, ak by ste neposlúchli radu otca a nešli ste na pohotovosť? 

Áno. Tatko, mamka a priateľka chodili po mojom návrate na ihrisko na ligové zápasy s malou dušičkou. Báli sa, že sa mi niečo môže stať. Nedávno som ale podstúpil kontrolné vyšetrenie magnetickou rezonanciou, ktoré našťastie potvrdilo, že som v stopercentnom zdravotnom stave. Som rád, že sa mi riziko vyplatilo a pomohol som mužstvu najviac, ako sa dalo. 

Spomenuté problémy vraj vzišli z prechodnej chrípky. Chorobu už asi nikdy nepodceníte, je tak? 

Veru nie. Nebola to žiadna sranda. Som typ človeka, ktorý so soplíkom nezostáva doma. Dnes už viem, že netreba podceňovať zdravotné problémy a chorobu treba poriadne vyležať. Ani som netušil, že z obyčajnej chrípky môžu vzísť takéto problémy. 

Ako sa prejavovali vaše problémy? 

Prišiel som na tréning a pri ľahšom rozbehaní som pocítil, že sa mi ťažko dýcha. Po návrate domov ma pichalo na hrudníku. Povedal som si, že to nič nejde a rýchlo to prejde. Po dvoch hodinách sa bolesť vystupňovala a išiel som na pohotovosť. 

Športoví komentátori by vás teda po bojovných výkonoch nemuseli oceňovať prívlastkom „srdciar“… 

Áno. Tieto prívlastky radšej nechajme tak. 

Dnes ste teda v absolútnom poriadku? 

Áno. Nemám sa na čo sťažovať. Veľmi sa teším, že od pondelka môžem naplno zarezávať v príprave.   

PATRIK ABRAHÁM – FAKTY 

  • Narodil sa 10. decembra 1991, pochádza z obce Stará Kremnička. Je zadaný, má priateľku Silviu. 
  • Hráva na poste útočníka za FK Pohronie, vie však zaskočiť aj v obrane a stredovej formácii. 
  • Počas svojej kariéry si obliekal dresy Dolnej Ždane, Dubnice, Serede, Myjavy, Nitry, Skalice a FK Pohronie. 
  • V aktuálnej fortunaligovej sezóne odohral 24 zápasov, v ktorých strelil 5 gólov, pridal 3 asistencie a nazbieral osem žltých kariet. Stal sa najlepším strelcom tímu. 
  • Celkovo si v našej najvyššej súťaži odkrútil 42 zápasov, prvé góly vo Fortuna lige ale strelil až túto sezónu v Pohroní. Jedenásť duelov absolvoval v drese Nitry, sedem v Myjave. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Real Madrid a hráč Cristiano Ronaldo.