Lukáš Pauschek rekordérom, tréner Vladimír Weiss myslí dopredu

Lukáš Pauschek rekordérom, tréner Vladimír Weiss myslí dopredu

Tréner Vladimír Weiss st. by bol rád, ak by jeden z jeho hráčov pridal k majstrovskému titulu aj korunu pre kráľa ligových strelcov.

V predstihu a po desiatich rokoch Slovan konečne pred vlastnými fanúšikmi potvrdil zisk majstrovského titulu. Rekordného šiesteho v rade, štrnásteho v ére samostatnosti a jubilejného tridsiateho v histórii klubu.

Blackman prvý, Pauschek rekordný siedmy

Po sobotňajšom remízovom zápase s Dunajskou Stredou oslavovali hráči spolu so svojimi priaznivcami tento úspech priamo na Tehelnom poli. Niektorí, ako mladík Nino Marcelli, po prvýkrát, pre iných to zas bola repríza. Ligovým rekordérom sa v tomto smere stal obranca Lukáš Pauschek. Získal sedem ligových prvenstiev, všetky v drese ŠK Slovan Bratislava.

„Je to úžasné, veľmi sa teším a som úprimne rád. Bezprostredne po zápase mi to ešte možno až tak nedochádza, no emócie prídu. Zatiaľ nikto iný nemá sedem titulov, veľmi si vážim, že som ich všetky dosiahol práve so Slovanom,“ povedal 31-ročný futbalista pre klubový web. Odchovanec Slovana sa prvý raz stal slovenským majstrom v roku 2011, ďalšie tituly pridal v rokoch 2013 a 2020 až 2024.   

„Myslím si, že každý rok býva náročnejší. V tomto sme sa však poučili z predošlej sezóny, keď sme doháňali manko. Nenechali sme nič na náhodu, šli sme úspešne v lige i Európe. Chcel by som dať klobúk dole pred chalanmi, ktorí odohrali kvantum zápasov ako Kuco či Kenan. Mali toho veľa v klube a niektorí aj v reprezentáciách, no neustále šli naplno. Úspešne sme prepínali medzi ligou a Európou, preto sa už teraz môžeme radovať aj s našimi fanúšikmi,“ dodal Pauschek.   

Radostné pocity z prvého majstrovského titulu v kariére prežíval Cesar Blackman. Pred rokom bol ešte hráčom DAC 1904 a futbalový osud to zariadil tak, že práve v dueli s týmto mužstvom padla majstrovská definitíva. 

„Je to jeden z najväčších dní mojej doterajšej kariéry,“ prezradil panamský reprezentant pre klubový web. „Titul chutí výborne. Na Slovensku som vyše šesť rokov a v každej sezóne, okrem tejto, bolo ťažké proti Slovanu uspieť. Teraz som práve súčasťou Slovana a konečne mám svoj prvý titul, z ktorého sa nesmierne teším.“   

Slovan potvrdil zisk titulu prvýkrát po desiatich rokoch v domácom prostredí. Foto: TASR


Káder čaká omladenie

Pre trénera Vladimíra Weissa st. bol kľúčový zápas jari hneď ten prvý v Žiline. Slovan v ňom zvíťazil 4:0 a de facto sa odrazil k zisku rekordného štrnásteho titulu. Pre kormidelníka „belasých“ teraz bude dôležité posilniť klub v lete, aby dokázal držať krok v pohárovej Európe.         

Slovanisti vstúpili do jarnej časti so sedembodovým náskokom, ktorý postupne zvyšovali. „My sme si udržali úroveň, ale niektoré kluby sa oslabili. Predali kľúčových hráčov a nedokázali ich doplniť. Či to bola Žilina, Dunajská Streda. Ani my sme nenahradili odchody tak, ako sme chceli. Ale každý má inú filozofiu. My sme preto majstri, lebo sme pracovali dobre a tvrdo. Bude boj o druhé a tretie miesto, aj my ešte môžeme stratiť body,“ povedal Weiss.

Viacerým hráčom končia v Slovane zmluvy a niektorí klub opustia. Nie však všetci. „Potrebujete skúsených a kvalitných hráčov, ale musíme to v lete doplniť o mladších. Máme najskúsenejšie mužstvo, ale aj najstaršie. Hrať len s mladým mužstvom je ťažké. Ukázala to Trnava, i keď tá má aj skúsených hráčov. Mala v Európe ťažkú skupinu, dnes keď vám vylosujú napríklad Karabach, tak je ťažké ho zdolať. Každý majster niečo vie. Mal som s majiteľom dobrú debatu, ako ďalej do budúcnosti. Musíme prijať rozumné rozhodnutia,“ dodal Weiss.

Tréner tímu z hlavného mesta priznal, že jarná časť nebola pre jeho tím až taká ťažká ako čakal a ako zlomový zápas označil ten septembrový doma s Podbrezovou: „Vyhrali sme 3:2, keď sme rozhodli v závere dvoma gólmi. Ak by sme to nedokázali, už by som tu možno nesedel a možno by tu sedel iný tréner. Jar bola pre nás ľahšia, čo som nečakal. Pre nás bol kľúčový prvý zápas v Žiline a ten sme zvládli. Verím, že ešte budeme mať aj kráľa strelcov. Vedie Rymarenko s Polievkom a to je tiež na zamyslenie. My sme stratili v zime Čavriča, nenahradili sme ho. Rodriguesovi sme verili, ale zatiaľ je to slabé.“