Tínedžer s prianím ligového gólu a pohárovej Európy

Tínedžer s prianím ligového gólu a pohárovej Európy

Šimon Faško si želá zažiť európske futbalové súboje a plné tribúny v Zelpo Aréne, za futbalový vzor by označil Juraja Kucku.

Azda každý futbalový klub by si prial konkurovať tým najlepším s tímom plným vlastných odchovancov. Optimistické vyhliadky má v tomto smere Podbrezová. V jej kádri nájdeme viacero tínedžerov, mládežníckych reprezentantov, ktorí postupne naberajú skúsenosti na najvyššej ligovej úrovni. Patrí medzi nich aj 17-ročný stredopoliar Šimon Faško.

Nositeľ futbalového odkazu z Čierneho Balogu, ktorými sú aj ligová legenda Viktor Pečovský či Šimonov starší brat Michal Faško, začal s futbalom práve v tejto horehronskej obci pod dohľadom svojho otca Jaroslava. Už po dvoch rokoch v miestnej mládeži však zamieril do Podbrezovej.   

„Keď som bol menší, chcel som predovšetkým hrať futbal. Klub v Čiernom Balogu mal spoluprácu s tým podbrezovským a keď bol niekto výraznejší, posunul sa do Podbrezovej. Zároveň som zostal bývať doma, čiže som spokojný,“ reaguje Šimon na svoj prvý futbalový prestup.   

Debutoval ako šestnásťročný   

V drese „železiarov“ si pripísal na svoje konto aj prvý ligový štart vo veku 16 rokov, 10 mesiacov a 2 dni. Stalo sa tak v sezóne 2022/2023 v zápase 19. kola na pôde Zlatých Moraviec. Napokon z toho bolo slušných trinásť jarných zápasov, na ktoré chcel mladý stredopoliar Podbrezovej nadviazať aj na jeseň, v aktuálnom ligovom ročníku. Prvé minúty súťažného ročníka 2023/2024 však dostal až v 11. kole.   

„Jasné, chcel som viac šancí, ale pribrzdilo ma zranenie. Navyše, chlapcom sa darilo, v tabuľke sme boli vysoko, takže tréner veľmi nemal dôvod niečo meniť. Ale ja som sa snažil tam, kde som bol, hrať maximum. Či už to bol dorast alebo farma, zbieral som zápasové minúty,“ hovorí mladík, ktorý v tejto sezóne obliekal aj dres treťoligového Kalinova.   

V jarnej časti doposiaľ zasiahol do šiestich ligových stretnutí. Príležitosť dostal aj v Slovenskom pohári a vo štvrťfinálovom dueli sa gólom do siete Slovana podieľal na postupe Podbrezovej medzi štvoricu najlepších. Na premiérový ligový gól však ešte čaká.   

„Je to mojím vnútorným cieľom, možno dokonca snom, streliť svoj prvý gól v Niké lige. Príliš to však nevnímam a nedávam najavo. Podstatné je pre mňa podať čo najlepší výkon, góly a asistencie prídu časom,“ hovorí 17-ročný talent a jedným dychom dopĺňa aj klubové ciele: „Jednoznačne sa chceme pobiť o európske poháre. Sme druhýkrát v rade vo vrchnej šestke, vlani sa nám podaril historický úspech, štvrté miesto. Ale každý chcel viac. Boli sme fakt blízko k pohárovej Európe, žiaľ, baráž nám nevyšla. Teraz je síce v lige na čele väčší bodový rozdiel, ale stále je o čo hrať. Stále je možnosť baráže aj postupu cez Slovenský pohár. Veľmi by sme chceli hrať v pohárovej Európe, v Podbrezovej by to bol veľký sviatok a konečne by bolo vypredané.“   

Nedávno v Slovnaft Cupe strelil gól do siete Slovana, na svoj prvý ligový zásah však Šimon Faško ešte čaká. Foto: FK Železiarne Podbrezová


Tréningy strieda s vyučovaním   

Hoci futbal je v centre jeho záujmu, nezabúda ani na záchrannú sieť v podobe potenciálneho civilného zamestnania. Momentálne je študentom tretieho ročníka Strednej zdravotníckej školy v odbore farmaceutický laborant.   

„Keď som bol deviatak, zrušili nám monitor pre pandémiu. Následne sme museli narýchlo poslať prihlášky na školy. Rozhodoval som sa medzi zdravotníckou školou v Banskej Bystrici a športovým gymnáziom v Lopeji, s ktorým spolupracuje klub,“ spomína.   

Napokon sa rozhodol pre prvú možnosť, hoci priznáva, že spočiatku mu to nebolo veľmi po vôli: „Na túto školu ma nasmerovala mama, preto som najskôr trošku šomral. Bál som sa nového prostredia, ale zvykol som si a teraz je to super. Snažím sa zladiť vyučovanie s futbalom, chodím do školy vždy, keď sa dá. Navyše, našiel som si v škole frajerku, ktorá je mi veľkou oporou. Ak by sa, nedajbože, niečo stalo a nemohol som hrať futbal, budem mať po maturite aj inú možnosť.“   

Spoločne s otcom a bratom v rovnakom drese   

Okrem veľkých snov ako účasť na budúcoročných domácich majstrovstvách Európy U21 či štarty v talianskej lige alebo Premier League má Šimon Faško ešte jeden, osobný, ktorý s ním však zdieľajú ďalší ľudia. Chcel by si zahrať v jednom drese so svojím otcom a bratom Michalom, aktuálne obliekajúcim dres Košíc: „Zatiaľ sme si spolu zahrali iba pre zábavu, ale v žiadnom súťažnom zápase či na turnaji sa nám to ešte nepodarilo. Vždy sme spolu hrali maximálne dvaja. Otec už dlhší čas súťažne nehráva, ale stále si chodí pravidelne, dvakrát do týždňa zahrať do haly, udržuje sa vo forme.“   

S náznakom humoru v hlase dodáva, že koučovať by ich mohla mama: „Občas sa doma smejeme, že má UEFA PRO licenciu. Ak by sme s bratom hrali proti sebe, určite by viac fandila tomu, ktorý by skóroval. Na tom si potrpí. Má rada, keď dávame góly, akurát, my s bratom ich veľa nedávame (úsmev). Vždy mi hovorí, nech strieľam na bránu.“

Hoci FK Železiarne Podbrezová je klubom sídliacim v tri a pol tisícovej obci, jej dres obliekali viaceré známe futbalové mená. Svoju seniorskú kariéru v Podbrezovej začal aj Juraj Kucka, v súčasnosti ligový súper Šimona Faška v službách Slovana. „Juraj Kucka je pre mňa príkladom, ktorý by som chcel nasledovať. V 37 rokoch hrá výborne, jeho bežecké a rýchlostné parametre sú na neskutočnej úrovni. Nie nadarmo je ešte v reprezentácii. Ak by som si mal vybrať futbalový vzor, z pohľadu prístupu a profesionality by ním bol on,“ hovorí s uznaním podbrezovský talent so sľubnou budúcnosťou.