Zodpovednosti sa nebráni

Zodpovednosti sa nebráni

S útočníkom MFK Dukla Banská Bystrica Martinom Rymarenkom nielen o tom, ako chcú pod Urpínom nahradiť zraneného kapitána Róberta Polievku.

Nájdu sa ľudia, ktorí tvrdia, že gro všetkých posledných úspechov banskobystrickej Dukly úzko súvisí s výkonmi jej kapitána Róberta Polievku. Hráči spod Urpína budú mať v nasledujúcich týždňoch príležitosť presvedčiť, že to nie je úplná pravda. S jedenástimi gólmi najlepší kanonier Niké ligy totiž bude chýbať určitý čas pre svalové zranenie. „Zranenie Roba nás mrzí, ale verím, že v našom mužstve je dostatok dobrých hráčov, ktorí dieru dokážu zalepiť,“ povedal pred dôležitým zápasom v rámci skupiny o udržanie sa s AS Trenčín v rozhovore pre Našu ligu muž, ktorý má právo sa na vyššie uvedené slová o tom, že výkony Dukly stoja a padajú na Polievkovi, nahnevať. Útočník Martin Rymarenko (24) zaznamenal totiž v tejto sezóne už deväť gólov a tri asistencie. Ktovie, možno absenciu kapitána natoľko využije, že sa najlepším strelcom stane na konci sezóny práve on. Aj túto tému sme s odchovancom Banskej Bystrice prebrali.

Už v sobotu vás čaká domáci duel s AS Trenčín, ktorý je váš hlavný vyzývateľ v boji o prvé miesto v dolnej šestke. Cítite pred ním špeciálne napätie? 

Ani by som nepovedal. Áno, Trenčín je náš hlavný rival v boji o celkové siedme miesto, ktoré teraz patrí nám s trojbodovým náskokom, no my žiadne napätie necítime a do každého zápasu ideme s cieľom zvíťaziť. Tak to bude aj proti Trenčínu, hoci vieme, že ľahké to nebude. 

Ľahké ste to doma nemali proti Trenčínu ani na úvod jari, keď ste remizovali 1:1, ale herne ste za súperom zaostávali. V čom sa musíte zlepšiť? 

V prvom rade sa musím pozerať sami na seba a pokúsiť sa vnútiť súperovi náš herný štýl, ktorým sa chceme prezentovať. Vieme, že najmä doma sa nám to nedarí, ale stále musíme myslieť pozitívne. Chceme hrať pekný a účelný futbal zároveň. 

Je to skutočne paradox, ale kým vonku ste nazbierali 23 bodov, doma len 15. Čím si vysvetľujete, že lepšie sa vám hrá na cudzích štadiónoch? 

Už som túto otázku dostal veľmi veľakrát a stále na ňu neviem odpovedať. Vždy ideme do domácich zápasov rovnako dobre nastavení ako do tých na ihriskách súperov. Môžem povedať len toľko, že sa to pokúsime zlomiť v náš prospech aj doma, hoci je to z našej strany už trochu otrepané klišé. Nezostáva nám nič iné, len prísť konečne s činmi. 

Pripúšťate aj teóriu, že vaše negatívne výsledky doma v porovnaní s tými z ihrísk súperov sú len dôsledok faktoru náhody? 

Na náhodu sa určite nebudem vyhovárať. Jednoducho nám to nesadlo doma a dôvody fakt nepoznám. Radšej sa budem sústrediť na to, aby sme to zmenili. 

Cítiť v tíme po reprezentačnej pauze hlad po zápasoch? 

Určite áno. Keď máte voľný víkend, je to celé voľnejšie a trochu si aj zresetujete hlavu. Už sa všetci tešíme na zápas, niektorí sme si aj doliečili menšie šrámy a verím, že sme stopercentne pripravení na Trenčín. 

Chýbať vám bude určite kapitán Róbert Polievka. Ako sa to podpísalo na mentálnej stránke tímu? 

Áno, na dlhšie obdobie nám vypadli dôležití hráči, okrem Roba aj Boris Godál. Budeme im držať palce, aby sa čím skôr dostali do formy. Verím, že v našom mužstve je dostatok dobrých hráčov, ktorí dieru dokážu zalepiť. Pokúsime sa hrať aj bez nich najlepšie, ako len vieme, hoci sú to naši kľúčoví futbalisti. 

Čo vám v tejto situácii z pozície kapitána zdôrazňuje Róbert Polievka? 

Skôr sa sústredí na rehabilitáciu. Bol sklamaný a úloha nás ostatných je podporiť ho. Navzájom sa teraz povzbudzujeme. 

Vy ste v tejto sezóne popri ňom výkonnostne vyrástli, o čom svedčia aj vaše čísla (9+3). Cítite, že hlavná zodpovednosť v ofenzíve je teraz na vašich pleciach? 

Klamal by som, keby som povedal nie. Zodpovednosti sa nebránim. Keď už som strelil deväť gólov, je logické, že sa odo mňa čaká viac. Zároveň platí, že máme ďalších hráčov, ktorí dokážu Roba strelecky zaskočiť. Stačí spomenúť Davida Depetrisa, prípadne Dominika Veselovského, ktorý sa po príchode z Dunajskej Stredy dobre uchytil. Samozrejme, chcem aj naďalej strieľať góly, ale v prvom rade verím, že sa budeme presadzovať viacerí a že to bude viesť k víťazstvám. 

Pri absencii kapitána Polievku musia Duklu gólovo potiahnuť iní hráči, medzi nimi aj Martin Rymarenko. Foto: MFK Dukla Banská Bystrica

Proti Zlatým Moravciam (0:0) ste si po zranení Roba vyskúšali značnú časť zápasu, aké je to hrať bez neho. V čom je to teda odlišné? 

S Robom si rozumieme, sme na seba zvyknutí a vieme si vyhovieť. Hráme spolu už druhý rok, takže je to aj cítiť. Ale rozumiem si aj s ostatnými chalanmi. Samozrejme, keď sa zraní niekto v priebehu zápasu, ako sa to stalo so Zlatými Moravcami, je to potom náročnejšie. Verím, že to bude dobré. 

V čom sa vám inak spolupracuje s ostatnými chalanmi? 

Napríklad, David Depetris je typologicky iný útočník ako Robo, ktorý sa viac vyžíva v nábehoch. Depo je zase šestnástkový zabijak, ktorému stačí v zápase jedna situácia a on ju vyrieši gólovo. Čiže, ak dostane priestor, bude práve on skôr držať stred ihriska. Robo je zase pohyblivejší. Sme však na to zvyknutí aj z tréningov a pre nás to nebude nič nové. 

Čo hovoríte na paradox, že práve vy môžete Roba ponaháňať na čele poradia kanonierov? 

Bude to zaujímavé. Určite ho chcem ponaháňať, vôbec sa tým netajím, ale na prvom mieste sú tímové výsledky. Teraz je najdôležitejšie, aby sme zdolali Trenčín bez ohľadu na to, či skórujem ja, alebo niekto iný. 

Robovi dozaista nenechám nič zadarmo! Bolo by pekné, keby sa dvaja hráči Dukly v závere naťahovali o korunku pre kráľa strelcov? 

Samozrejme. Bola by to dobrá vizitka pre klub a aj nás hráčov. 

Čomu vy pripisujete zvýšenú produktivitu v tejto sezóne? 

Cítim sa v Dukle dobre, mám dôveru trénerov, spoluhráčov aj vedenia klubu. Podarilo sa mi tu udomácniť a už som aj zase o rok skúsenejší. 

V Banskej Bystrici ste vyrástli, takže doma vám to sedí? 

Určite áno, ale je to aj o hernom sebavedomí a to vyplýva zo spomenutej dôvery. Tá je dôležitá najmä v čase, keď sa nedarí. Keď to ide, každý je váš kamarát. Keď nemáte dobré obdobie, vtedy sa ukážu ľudia, ktorí vás podržia. Ja som takých ľudí v Banskej Bystrici našiel a som rád, že sa im teraz môžem za to odvďačiť. 

V Dukle ste veľmi túžili hrať v hornej šestke, no napokon ste padli do tej dolnej a to, nielen, po vašej remíze v poslednom kole základnej časti s Košicami (1:1). Koľko trvalo, kým sa mužstvo dalo dohromady a určilo si nové výzvy? 

Bolo to náročné. Týždeň po zápase s Košicami bola skutočne ťažká úloha nastaviť sa na prvý duel v dolnej šestke na trávniku Skalice. Napokon sme to zobrali ako nemenný fakt a to nám pomohlo sa mentálne nachystať a následne sme zvíťazili 2:1. Samozrejme, pád do dolnej šestky nás bolel a keď si na to človek spomenie, bolí to stále. Ale už s tým, žiaľ, nič nespravíme. Vyšlo to takto a možno nám to otvorí nové dvere. 

Aj z dolnej šestky sa môžete dostať do Európy, čo sa vám vlani z tej hornej nepodarilo. Keby to napokon takto vyvrcholilo, asi by ste sa nesťažovali. 

Súhlasím, ale to je ešte ďaleko. Dnes ani nevieme, či sa bude hrať play-off o poslednú pohárovú miestenku medzi tímami na štvrtej až siedmej priečke. Nikde nie je napísané, že pohár získa niektorý z prvých troch tímov tabuľky. My sa v prvom rade pokúsime skončiť na čele dolnej šestky a spraviť všetko preto, aby sme si play-off zahrali, ak sa teda uskutoční. 

Niektorí ľudia tvrdia, že boje v hornej šestke sú zápasy svojím spôsobom náročnejšie ako v tej hornej. Súhlasíte? 

V skupine o udržanie sa to vedia byť skutočne nepríjemné zápasy. Veľakrát som spomínal, že proti menším klubom sa hrá ťažšie, ako proti veľkým mužstvám, ktoré sú futbalové a nemusíte dobýjať ich hradby. Mne sa proti kvalitnejším súperom hrá určite lepšie. Nezostáva nám nič iné, len sa s tým vyrovnať a nastaviť sa tak, aby sme boli úspešní.   

MARTIN RYMARENKO – FAKTY 

  • Narodil sa 9. apríla 1999 v Banskej Bystrici, hráva v útoku za MFK Dukla Banská Bystrica.
  • S futbalom začínal v mládežníckom klube Jupie Podlavice, čo je dnes RSC Hamsik Academy. Neskôr prestúpil do MFK Dukla Banská Bystrica. Do FC DAC 1904 Dunajská Streda odišiel ako 16-ročný a hneď začal hrať za družstvo do 19 rokov. 
  • Na seniorskej úrovni začal najskôr zbierať štarty v druhej lige. V januári 2019 zamieril na polročné hosťovanie do Komárna, v lete 2019 odišiel na dva roky takisto na hosťovanie do Šamorína. 
  • Na úvod sezóny 2021/22 dostal premiérovo šancu v Niké lige v materskej Dunajskej Strede, kde naskočil do piatich zápasov (162 minút), v ktorých si osobné štatistiky nevylepšil. 
  • Následne zamieril na hosťovanie do konca sezóny do MFK Ružomberok, kde sa prepracoval do základnej zostavy. Za Liptákov naskočil v spomenutom ročníku do 23 ligových zápasov (1409 minút), dosiahol bilanciu 4+3. 
  • Po sezóne 2021/22 sa mu skončilo hosťovanie v Ružomberku, vrátil sa do Dunajskej Stredy, kde naskočil do dvoch zápasov (31 minút) a následne odišiel na ročné hosťovanie do vtedy nováčikovskej Banskej Bystrice. Po roku sa zmenilo jeho hosťovanie na trvalý prestup. V prvej sezóne za Duklu absolvoval 24 zápasov (1906 minút, bilancia 6+4, dve žlté karty), v tomto ročníku si stihol odkrútiť už ďalších 24 duelov (2082 minút, bilancia 9+3, dve žlté a jedna červená karta). 
  • Celkovo v Niké lige odohral dosiaľ 78 zápasov, s bilanciou 19+10, nazbieral štyri žlté a jednu červenú kartu. 
  • Slovensko reprezentoval v mládežníckych kategóriách do 16, 17, 18 a 19 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Cristiano Ronaldo a klub Real Madrid. 
  • Vyznáva životné motto: „Som človek prítomnosti a sústredím sa vždy na prítomný okamih.“