Podľa trénera sa stáva lídrom, prezradila mu to mama

Podľa trénera sa stáva lídrom, prezradila mu to mama

S útočníkom FC DAC 1904 Dunajská Streda Matejom Trusom nielen o jeho krásnom víťaznom góle do siete Žiliny.

Plynul druhý polčas zápasu Dunajská Streda – Žilina, stav bol nerozhodný 1:1. S bodom nebol spokojný nikto, za víťazstvom šli obe mužstvá. V takýchto náročných situáciách rozhodujú lídri a útočník domácich Matej Trusa (23) potvrdil, že sa ním stáva. V 76. minúte sa skvele uvoľnil, počkal si na prihrávku od Fernanda Goureho a oblúčikom ponad brankára rozhodol. Nečudo, že po zápase ho veľmi chválil aj tréner Xisco Muňoz, ktorý okrem herných kvalít vyzdvihol aj jeho morálku. „Rád by som bol dlhodobo ťahúň mužstva, preto na sebe každý deň tvrdo pracujem,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu odchovanec Michaloviec Matej Trusa.

Po góle do siete Žiliny ste hovorili, že tento zásah sa zrodil aj zo spolupráce s videoanalytikom vášho tímu Kristiánom Flakom. Skúste vysvetliť okolnosti. 

Rozoberáme spolu situácie z predošlých zápasov, ale analyzujeme aj konanie svetových útočníkov ako Erling Haaland. Kristián mi ukazuje skvelé nábehy top futbalistov a takto sa snažíme prísť na to, ako sa mám správať v určitých momentoch, aby som sa dostal do šance po nábehu bez lopty. Pri tomto góle som zužitkoval ovocie tejto práce. Presne takúto akciu sme riešili mimo tréningov, aby som si ju zapamätal a dokázal takto zareagovať v zápase. Čiže, zameriavame sa spolu na pohyb bez lopty, ktorý je veľmi dôležitý pre vytvorenie šance. 

Po zápase ste spomenuli, že ste si počas gólovej akcie pomysleli práve na Kristiána a robotu, ktorú ste spolu odviedli. To ste naozaj za taký krátky čas stihli? 

Áno, presne tak to bolo. Keď si to znova pozriete, môžete si všimnúť, že som najskôr spravil pohyb dovnútra, aby som sa skryl za obrancu. Potom som to následne sekol a presne na ten moment som si spomenul, keď mi Kristián hovoril, že sa potrebujem za obrancu skryť. Ja som tieto nábehy vždy v sebe mal, ale niekedy som na to pozabudol a tým som si znemožnil príležitosť dostať sa do šance. Takže som si spomenul na jeho slová, aby som sa skryl za obrancu. Potom to už bolo o inštinkte, že som to sekol dovnútra a chvalabohu, že som dostal prihrávku od Fernanda Goureho v pravý čas. 

Brankár Žiliny Ľubomír Belko spravil všetko správne, ale aj tak ste ho prelobovali. Z takého gólu musí mať človek veľkú radosť. 

Samozrejme, mal som veľkú radosť. Neviem prečo, ale v tejto sezóne som presnejší ľavačkou, strelil som ňou už dva góly. Naozaj som nad tým nerozmýšľal, zakončenie bolo inštinktívne. Keď nepremýšľate a jednoducho zakončíte, zvyčajne sa to ukáže ako správne. 

Vaše mužstvo bolo pod tlakom fanúšikov, ktorí transparentom vyjadrili nespokojnosť, vaši ultras zostali počas zápasu ticho. Pritom ste hrali ťažký zápas, privítali ste druhý tím tabuľky zo Žiliny, proti ktorej to nikto nemá ľahké. Cítili ste nervozitu? 

Skôr by som to nazval zodpovednosťou za klub a výsledok, ale tú máme pred každým zápasom. Tento duel som nevnímal nijak špecificky, respektíve, inak ako ostatné. Počas rozcvičky som si všimol, že fanúšikovia chýbajú v sektore a zbadal som tam vyvesený transparent. Rozhodnutie divákov som pochopil, viem sa vžiť do ich kože. Nehrali sme proti ľahkému súperovi a o to viac si cením, že sme zvíťazili po bojovnom výkone. Samozrejme, podporu fanúšikov potrebujeme, s nimi sme silnejší. Verím, že v najbližších zápasoch budú stáť opäť pri nás a zažijeme spolu ešte veľa radosti. 

Ste stále ešte mladý hráč, no práve vy ste rozhodli. Cítite, že už sa dostávate do fázy kariéry, keď sa od vás očakáva, že v náročných chvíľach preberiete zodpovednosť na seba? 

Špeciálne sa o to nesnažím. V každom zápase chcem vydať zo seba maximum a moja pozícia v klube sa vyvíja prirodzene. Tréner povedal, že sa zo mňa stáva líder a ja sa do tejto pozície snažím dostať, ale nie nasilu. Jednoducho, chcem si ju vybudovať prirodzene a na základe dobrých výkonov. Rád by som bol dlhodobo ťahúň mužstva, preto na sebe každý deň tvrdo pracujem. Chcem v náročných situáciách brať zodpovednosť na seba, ale ešte raz pripomínam, nie nútene a silene. Jednoducho, v daný moment chcem vždy zúročiť svoje zručnosti a to, čo mám natrénované. 

Tréner Xisco Muňoz na tlačovej besede vyzdvihol vaše hráčske zručnosti, ale aj hodnoty, ktoré reprezentujete. Zahriali vás jeho slová pri srdci? 

Úprimne, tlačovú besedu som nepozeral, i keď ma určite teší, že sa o mne pekne vyjadril a že vo mne vidí hráča, z ktorého rastie líder. Dozvedel som sa to od mojej mamky, ktorá sleduje všetko. Veľmi si vážim jeho pochvalu, ale nepracujem na sebe preto, aby ma iní chválili. Robím to pre seba, aby som sa na konci dňa mohol bez problémov pozrieť do zrkadla, aby som mal z futbalu radosť, a keď si to všimnú iní, je to milé. 

Do šancí ste sa dostávali aj v úvodných jarných kolách, ale zo začiatku vám to nie a nie padnúť. Už ste z toho boli zúfalý? 

Nie. Snažil som sa v tom neutápať. Myslím si, že v tomto smere som za posledný rok vyspel. Snažím sa v hlave si skôr pomáhať ako škodiť. Uvažovať nad tým, prečo som šancu nepremenil, je zvyčajne na škodu. Dôležité bolo, že som sa do šancí dostával. Čím viac gólových príležitostí máte, tým je vyššia pravdepodobnosť, že skórujete. V každej situácii som si veril. Vedel som, že raz to musí prísť. 

Od začiatku jari ste museli bojovať o hornú šestku, v lete pritom prešiel káder masívnou obmenou a navyše vedenie klubu deklarovalo, že účasť v skupine o udržanie sa by bola pre klub katastrofa. Žiadny konkurenčný kolektív nebol pod takým tlakom ako vy. Nakoľko náročné pre vás bolo napokon vybojovať posun medzi šesticu bojujúcu o titul? 

V Dunajskej Strede sú vybudované špičkové podmienky na prácu, preto je logické, že vedenie klubu má aj vysoké nároky. Nikto v kádri to nesmie brať ako samozrejmosť. Čo sa týka mentálnej stránky, snažili sme sa zdôrazňovať si, že najbližší zápas je vždy ten najdôležitejší. Áno, je to klišé, ale taká je pravda. Výsledok neviete zaručiť, ale zodpovedný prístup na ihrisku áno. Našťastie sa nám hneď na úvod podarilo zvíťaziť nad Skalicou a v Trnave, zrazu sme boli v inej pozícii ako pred začiatkom jarnej časti. Od týchto dvoch duelov sa odvíjalo veľa. 

Posledný zápas so Žilinou ste zvládli, hoci ste herne neboli vyslovene lepší. Hovorí to o vnútornej sile vášho kolektívu? 

Áno. Silné kolektívy vyhrávajú aj takéto zápasy. Zažil som to napríklad aj počas pôsobenia v Plzni, toto je v Niké lige aj devíza Slovana. 

V žiadnej inej šatni v našej súťaži nie je toľko národností ako v tej vašej. Aké výhody a úskalia má multinárodná kabína? 

Ja za výhodu považujem, že každý deň používam angličtinu, občas aj trochu španielčinu. Samozrejme, má to aj svoje horšie stránky. Trvá dlhší čas, kým sa noví hráči etablujú v šatni a zvyknú si, ako to u nás chodí. Prvý polrok je pre chalanov o to ťažší. V každom prípade, nerobíme medzi sebou rozdiely. 

Akým spôsobom sa hráči, ktorí sú v tíme už nejaký čas, snažia pomôcť s aklimatizáciou nováčikom? 

V prvom rade berieme chlapcov medzi seba. Nechávame ich, nech sa prejavia na tréningu aj mimo neho. Samozrejme, musia pritom rešpektovať pravidlá klubu a kabíny. 

Na začiatku jari ste museli tuho bojovať o hornú šestku, dnes ste len päť bodov od druhej priečky. Čo na to hovoríte? 

Úprimne, tabuľku príliš nesledujem. Samozrejme, viem, kde sa nachádzame my, ale ostatnými sa príliš nezaoberám. Po poslednom zápase som sa však na tabuľku pozrel a áno, rozdiely sú malé. Snažím sa najmä sústrediť na seba a na svoju robotu. Dokážeme ovplyvniť len svoje výkony a nie výkony ostatných. Náš cieľ je obsadiť pohárové priečky. 

Čo vás osobne naučila táto náročná sezóna? 

Naučil som sa mať radosť z futbalu po roku a pol v Česku a tiež, že jediná vec, ktorú dokážem mať pod kontrolou, som ja sám. Preto sa snažím sústrediť na veci, ktoré viem ovplyvniť.   

MATEJ TRUSA – FAKTY 

  • Narodil sa 29. novembra 2000 v Michalovciach, nastupuje na poste útočníka za FC DAC 1904 Dunajská Streda. 
  • Všetky mládežnícke kategórie absolvoval v MFK Zemplín Michalovce, v Niké lige debutoval 16. februára 2019 v zápase so Sereďou (1:0). V materskom klube pôsobil do februára 2022, v 61 ligových zápasoch za Michalovce strelil 13 gólov, zaznamenal štyri asistencie, nazbieral šesť žltých a jednu červenú kartu. 
  • Vo februári 2022 prestúpil do Viktorie Plzeň, kde sa na jar podieľal na zisku titulu. Príliš sa však v Štruncových sadoch nepresadil, naskočil tam len do siedmich ligových zápasov (90 minút). 
  • Sezónu 2022/23 strávil na hosťovaní v Hradci Králové, kde štartoval v 15 ligových dueloch (693 minút, v základnej zostave bol šesťkrát) a strelil dva góly. 
  • V lete 2023 ho z Plzne vykúpila Dunajská Streda, kde podpísal zmluvu do leta 2026 s opciou na ďalší rok. V 23 dueloch Niké ligy v tejto sezóne (1793 minút) strelil štyri góly a pripísal si aj tri asistencie, zároveň nazbieral šesť žltých kariet. 
  • Celkovo má v Niké lige na konte 84 štartov, 17 gólov, 7 asistencií, 12 žltých a 1 červenú kartu. 
  • Slovensko reprezentoval v rokoch 2020 až 2022 v kategórii do 21 rokov, v 15 zápasoch dosiahol až 9 gólov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je FC Liverpool, obľúbený hráč Cristiano Ronaldo. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Buď vďačný za to, čo máš a budeš úspešný vo všetkom, čo robíš.“