Taktika, ktorá slávila úspech

Taktika, ktorá slávila úspech

Futbalisti Žiliny v zápase Niké ligy ešte nezvíťazili v novej MOL aréne, v sobotu prehrali v Dunajskej Strede 1:2.

Na Žitnom ostrove mohli pritom zvíťaziť oba tímy. Bol to zaujímavý a vyrovnaný zápas, pričom kolektívy vychádzali v príprave z predošlého vzájomného duelu, v ktorom sa  na záver základnej časti zrodila remíza 1:1.

V prvom polčase mali šance žlto-modrí aj žlto-zelení. Domáci Andzouana nevyužil samostatný únik, hosťujúci Jambor zas z jednoznačnej príležitosti netrafil bránku. Gól útočníka FC DAC Koneho zase zrušil videoarbiter pre útočný faul na Stojčevskiho. Po zmene strán sa zápas ešte viac otvoril a systém VAR mal robotu dokonca dvakrát. Najskôr arbitri neuznali gól žilinského Iľka, ktorý neplatil pre tesný ofsajd prihrávajúceho Javorčeka. Následne sa osem minút nehralo po góle domáceho Brunettiho. Ten padol z rohového kopu, keď center Vitálisa hlavou predĺžil Trusa na strelca gólu. Kone síce stál v ofsajde, ale do hry sa nezapojil, a tak ho rozhodca Boris Marhefka napokon uznal. „Šošoni“ dokázali rýchlo odpovedať po zásahu Minárika, no napokon predsa len smútili. Rozhodujúci moment prišiel v 76. minúte. Striedajúci Goure vyhral osobný súboj s Gidim, do úniku poslal Trusu a ten oblúčikom preloboval Belka – 2:1.   

„S naším videoanalytikom Kristiánom Flakom dennodenne rozoberáme, ako zlepšiť môj pohyb do priestoru. Počas nábehu som myslel práve na robotu, ktorú sme spolu odviedli. Som rád, že naša práca priniesla ovocie. Samozrejme, uznanie si zaslúži aj Fernand Goure, ktorý si na mňa fantasticky počkal a ja som trafil loptu v poslednej chvíli. Top zakončenie!“ hovoril s úsmevom Matej Trusa a ďalej pokračoval: „Poučili sme sa z nášho predošlého zápasu, keď sme pred dvomi týždňami doma remizovali so Žilinou 1:1. Zvolili sme teraz inú taktiku a aj rozostavenie, čo sa ukázalo ako správna voľba. Bol to vyrovnaný zápas, Žilina hrá jeden z najlepších futbalov v lige, pri nás stálo v určitých momentoch aj šťastie. Verím, že sme si výkonom a víťazstvom  znova naklonili fanúšikov na našu stranu. Je dôležité, aby sme do budúcna držali spolu.“   

Matej Trusa narážal na skutočnosť, že kotol s ultras sa tentoraz nezapojil do fandenia. V sektore sa navyše týčil transparent so znením „Pre vás je to práca, pre nás je to vášeň.“ K tejto téme sa na tlačovej besede po skončení stretnutia vyjadril aj španielsky kouč FC DAC 1903 Dunajská  Streda Xisco Muňoz. „Mužstvo a herný systém budujeme za pochodu, a preto je dôležité, aby to každý pochopil. Pod mojím vedením sme v lige prehrali len dvakrát. Nemohli sme si dovoliť spraviť chyby, lebo sme bojovali o účasť v hornej šestke, do ktorej sme sa napokon predrali. Chápem fanúšikov. My tiež nie sme vždy spokojní s tým, čo na ihrisku predvádzame, no je mi to ľúto. Som presvedčený, že keď budeme ďalej tvrdo pracovať, mužstvo a diváci si opäť nájdu k sebe cestu,“ uviedol Xisco Muňoz.   

ŽILINSKÉ SKLAMANIE 

Futbalistom Žiliny sa po zápase v MOL aréne rozprávalo ťažko. „Samozrejme, sme sklamaní. Mali sme viac vyťažiť zo šancí v prvom polčase, keď sme si vypracovali prevahu. Po zmene strán sme inkasovali zo štandardnej situácie, na čo sme ešte stačili reagovali, no domáci si počkali na ďalšiu šancu, pridali druhý gól a umne si už víťazstvo postrážili,“ hodnotil zápas brankár Žiliny Ľubomír Belko.