O (bez)gólových i zápasových šnúrach

O (bez)gólových i zápasových šnúrach

Sumár zaujímavých momentov, ktoré prinieslo 1. kolo nadstavbovej časti Niké ligy.

Slovan, Žilina aj Spartak uhájili svoje tabuľkové postavenie, Zemplín druhýkrát v rade vyhral a Trenčín sa trápi v ofenzíve. Pozreli sme sa na to, čo priniesol uplynulý víkend.

Marcelli zariadil tri body   

Úvodné kolo nadstavbovej časti začalo súbojom dvoch celkov v skupine o titul, ktoré ťahali dlhé série bez prehry. Jedna z nich sa však v piatok skončila. Konkrétne tá ružomberská, pretože Liptáci na domácej pôde podľahli Slovanu najtesnejším rozdielom (0:1). Hostia mali na zápasovej súpiske viacero mladých hráčov, no aj vďaka spoľahlivému výkonu brankára Milana Borjana a gólu Nina Marcelliho sa im podarilo naplno bodovať. Svoju šnúru bez prehry tak natiahli už na 18 stretnutí.   

Nepriaznivé série zas o čosi dlhšie   

Nie všetky futbalové šnúry sú pozitívne. Jednu z tých nepriaznivých cez víkend predĺžili futbalisti AS Trenčín, ktorí v Košiciach remizovali 0:0. Gól vsietili naposledy v 20. kole základnej časti, keď sa v 70. minúte duelu s Banskou Bystricou presadil Artur Gajdoš. Bez vsieteného gólu sú Trenčania aktuálne už 290 minút.   Svoju negatívnu sériu predĺžil v sobotu aj FC ViOn. Jeho hráči v zápase s Michalovcami nedokázali skórovať a práve tento súper im v tabuľke odskočil už na rozdiel deviatich bodov.   

Michalovské dôvody na oslavu   

Naopak, viacero dôvodov na radosť mal po stretnutí v Zlatých Moravciach tím Zemplína. Gino van Kessel oslávil svoje 31. narodeniny gólom a kapitán Igor Žofčák pridal k druhému víťazstvu v sezóne aj ligový rekord v podobe najvyššieho počtu ligových štartov (462). Aby toho nebolo málo, brankár Žiga Frelih vychytal premiérovú nulu v michalovskom drese a tréner František Straka od svojho príchodu na lavičku MFK zatiaľ iba boduje (2-1-0). V piatok sa Michalovčania predstavia pred vlastnými fanúšikmi, v súboji so špeciálnou príchuťou privítajú Košice.

Päť gólov pod Dubňom   

Najgólovejším z programu 1. kola základnej časti bol bezpochyby zápas medzi Žilinou a Podbrezovou. Domácim vyšiel úvod stretnutia, keď sa po vlastnom góle Mikuláša Bakaľu ujali vedenia. Do prestávky dali o sebe vedieť legionári Erick Bile a Samuel Gidi, ktorí zvýšili náskok MŠK na tri góly. Po zmene strán Kováčik a Sanusi svojimi presnými zásahmi zdramatizovali duel, ale k vyrovnaniu sa Podbrezová už nedostala. Päťzápasovú sériu prehier s týmto súperom tak „šošoni“ vystriedali dvoma domácimi víťazstvami. Zároveň išlo o ich prvú jarnú výhru.   

Borjan na čele brankárskych štatistík   

Z pohľadu individuálnych štatistík dali o sebe v prvom kole nadstavby vedieť najmä brankári. Až piati z nich si udržali čisté konto, okrem spomínaných Milana Borjana a Žigu Freliha sa to podarilo aj Dominikovi Takáčovi, Michalovi Kukučkovi a Cristianovi Figueiredovi. Najlepším v tejto štatistike je brankár Slovana Borjan, ktorý má na konte už desať vychytaných núl. Zároveň má aj najnižší priemer inkasovaných gólov na zápas – 0,7. V tabuľke strelcov sa k svojmu spoluhráčovi z Dukly Róbertovi Polievkovi priblížil Martin Rymarenko, ktorý skóroval v Skalici. Polievka má aktuálne na konte 11 gólov, Rymarenko 9.