Sebavedomému Spartaku vyšla odplata

Sebavedomému Spartaku vyšla odplata

Trnavčania vďaka víťazstvu odskočili Dunajskej Strede a na druhú Žilinu strácajú len dva body.

Mužstvo Spartaka má za sebou vydarený týždeň. V pohári postúpilo cez Michalovce a v nedeľu Trnavčania zdolali v úvodnom kole nadstavbovej časti Niké ligy Dunajskú Stredu 3:0. Súperovi zároveň odskočili v tabuľke na päť bodov a navyše mu odplatili nedávnu domácu ligovú prehru 1:2.

„Niektoré taktické veci sme upravili. V predošlom vzájomnom dueli nám v úvode nefungoval vysoký pressing, teraz sme tam boli s väčším počtom hráčov, postrážili sme si situácie a potom sme súpera donútili do dlhého, neadresného odkopu. Hrali sme sebavedomejšie, rýchlejšie s loptou. Vtedy sme tak hrali až v druhom polčase, teraz som to cítil na hráčoch od prvej minúty. Výkonnosť jednotlivcov bola diametrálne odlišná, to bolo tiež dôležité. Trafili sme sa do systému i zostavy, chalani sa na pozíciách dobre cítili a dobre hrali. Kľúčový je prvý gól, ktorý nám veľmi pomohol, cez prestávku sme si mohli z taktického pohľadu upraviť nejaké veci. Potom to už bolo v našej réžii, mohli sme dať aj päť gólov, dostali sme sa do brejkov v prečíslení, mali sme dvanásť striel z vnútra pokutového územia. Vždy sa to dá lepšie riešiť, ale hovorím, cítil som z chalanov energiu, napriek tomu, že sme pod tlakom,“ bilancoval tréner Spartaka Michal Gašparík rozdiely medzi dvoma ligovými zápasmi s Dunajskou Stredou v krátkom časovom úseku.

Hráči Spartaka si v zápase proti Dunajskej Strede trikrát užili gólovú radosť. Foto: TASR

DAC dopláca na nepremenené šance

Tréner hostí Xisco Muňoz videl problém aj v slabej efektivite svojho mužstva. „Tajomstvo toho, že sme sa dostali do prvej šestky, je v tom, že sme inkasovali iba štyri góly v ôsmich zápasoch. Vidíme však, že máme problém strieľať góly. V Trnave sme mali šance, nepremenili sme ich, v pohári s Ružomberkom sme mali 26 zakončení, nedali sme ani jeden gól. Musíme sa v tomto zlepšiť, pracovať na tom. Máme veľa nových hráčov, potrebujeme nájsť potrebnú rovnováhu, aby to fungovalo lepšie. Dnes napríklad Yapi, Charatin a Herc hrali spolu prvýkrát. Potom je pochopiteľné, že sa vyskytnú chyby, ktoré súperi dokážu potrestať. Niektoré kluby sú pred nami v tom, že hráči pracujú o sedem - osem mesiacov dlhšie pod vedením trénera na detailoch, ktoré rozhodujú,“ analyzoval Muňoz.

Kouč Dunajskej Stredy sa na diaľku ospravedlnil fanúšikom klubu za prehru na pôde krajského rivala. V debate so skupinou hosťujúcich priaznivcov boli po zápase i hráči. „Fanúšikovia nás podporujú doma v najväčšom počte z ligy, chodia aj na vonkajšie výjazdy. Myslím si, že jediné, čo chcú, je, aby sme na ihrisku dreli a odovzdali všetko pre klub. Tým pádom to ocenia, aj keď výsledok nebude taký, ako si všetci predstavujeme, ale aby videli, že všetci idú na sto percent,“ vravel po stretnutí stredopoliar DAC Christián Herc.

„Výsledok podľa mňa nezodpovedá hre, do 70. minúty sme hrali dobrý futbal, hlavne v prvom polčase. Dostali sme nešťastný vlastný gól do šatne. Cez polčas sme si ukázali, čo môžeme zlepšiť, v čom sme dobrí. Potom sme inkasovali druhýkrát, aj to však považujem za situáciu, z ktorej musíme loptu dostať preč z našej šestnástky. Tretí gól rozhodol o zápase,“ dodal.

Tlačiť na Žilinu

Spartak mal netradične zloženú stredovú formáciu. Na poste defenzívneho štítu síce hral klasicky Adrián Zeljkovič, vedľa Romana Procházku však operoval Kelvin Ofori, zvyčajne hrajúci na krídle. „Červeno-čiernym“ však toto zloženie solídne fungovalo. „S Dunajskou Stredou bývajú zaujímavé zápasy, je to veľmi taktické, ťažko sa s nimi dostať do tempa. Vedeli sme, že musíme byť trpezliví a asi sa zápas nerozhodne do 20. minúty. Tak to aj bolo. Veľmi nám pomohol gól na konci polčasu, duel sme potom mali pod kontrolou, nepúšťali sme ich do nejakých šancí a čakali sme na naše. Vedeli sme, že dokážeme získať loptu z pressingu, že si časom vypracujeme šance a na konci to otvoria,“ hodnotil stretnutie Procházka.

Tretí Spartak sa v tabuľke vzdialil štvrtej Dunajskej Strede na päť bodov. DAC hostí v ďalšom kole druhú Žilinu (16. 3. o 17.30 h), Trnava ide na derby s lídrom súťaže bratislavským Slovanom (17. 3. o 17.30 h).

„Chceli sme Dunajskej Strede bodovo odskočiť. Vedeli sme, že Žilina zvíťazila, chceme sa držať na popredných priečkach, tlačiť na Žilinu a bodovo utiecť ďalším tímom v súťaži,“ uzavrel Procházka.