Nikto pred nimi

Nikto pred nimi

Hoci sa hovorí, že derby nemá favorita, v tom najslávnejšom v Niké lige to v tejto sezóne neplatí.

Slovan Bratislava totiž jednoznačne dominuje, čo potvrdil víťazstvom 2:0 na Tehelnom poli pred viac ako 11-tisíc fanúšikmi nad Spartakom Trnava. Stačí sa pozrieť na tieto čísla: Belasí ovládli základnú časť s jedinou prehrou na trávniku Dunajskej Stredy (18-3-1). Zároveň platí, že aktuálne ťahajú v našej súťaži sériu sedemnástich zápasov bez prehry (16-1-0) a nebyť domácej remízy s Ružomberkom (2:2), bola by to šnúra víťazná. Od zavedenia súčasného súťažného modelu nikto pred nimi nevstúpil do nadstavby so 16-bodovým náskokom!

Hráči úradujúceho majstra v sobotu Trnavu k ničomu nepustili. Z miery ich nevyviedlo ani krátke prerušenie zápasu, keď ich fanúšikovia zadymili štadión. Po krásnej akcii Barseghyana poslal Slovan do vedenia kapitán Weiss ml. a krátko na to mohol arménsky krídelník stanoviť na 2:0, lenže bravúrny zákrok vytiahol brankár Dominik Takáč. Slovan nezabrzdilo ani dvojité striedanie v prvom polčase pre menšie zranenia Strelca a Weissa ml. Náhradníci Gerson Rodrigues a Zmrhal dobre zapadli do súkolia. Najmä druhý menovaný, ktorý po zmene strán pripravil tutovku pre Savvidisa a potom sám gólom na 2:0 uzavrel skóre stretnutia. „Veľmi som si to užil, i keď nikdy nie je ľahké naskočiť do rozbehnutého zápasu. Po zmene strán som sa už cítil dobre. Hralo sa v skvelej atmosfére, výborné derby. Náš náskok je naozaj pekný. Ani som si neuvedomil, že sa už takto zväčšil. My sa však musíme sústrediť ďalej na svoju robotu, ešte sa hrá o veľmi veľa bodov. Nemôžeme si povedať, že je koniec a titul máme istý. Potrebujeme ďalej pokračovať vo svojej práci,“ povedal autor druhého gólu Slovana Bratislava Jaromír Zmrhal.   

Belasí zrejme trochu prekvapili súpera rozostavením 4-3-3 aj hráčskym obsadením. Na ľavom kraji obrany tentoraz nastúpil vyučený stopér Kevin Wimmer a podal výborný výkon. „Pre mňa to bolo prvé domáce derby a pocity po ňom sú úžasné. Myslím si, že sme podali veľmi dobrý výkon, od úvodných minút sme sa na ihrisku cítili fajn. Spartak sme nepustili do žiadnej šance. Akurát sme mohli o čosi skôr pridať druhý poisťovací gól a spraviť si to celé ľahším. Odviedli sme dobrú robotu a som rád, že sme strelili dva góly, uhájili čisté konto a napokon oslavovali s našimi fanúšikmi,“ skonštatoval rakúsky stopér.   

Spokojnosť neskrýval ani tréner Vladimír Weiss st. „Tešíme sa z víťazstva v ťažkom zápase pred výbornou kulisou. Súper ma trochu prekvapil zostavou. Museli sme reagovať na vysoké postavenie Trnavy. V prvom polčase nám vyšli dve veľmi dobré akcie, jedna sa skončila gólom. Aj druhý gól Zmrhala bol veľmi pekný. Hostí sme nepustili do čistej šance. Máme veľký náskok, v podstate len hlupák by ho stratil, no v živote sa stáva všeličo. Vždy rešpektujem súperov. Naďalej bude náš cieľ víťaziť a čo najviac sa priblížiť k nášmu cieľu, čiže k titulu. Derby bolo tvrdé ako vždy, no prinieslo aj veľa pekných vecí. Ak sa Trnave vyrovnáme v súbojoch i nasadení, tak sme lepší tím,“ povedal na tlačovej besede kormidelník belasých Vladimír Weiss st.   

V PODSTATE BEZ ŠANCE 

Trnavčania boli po zápase sklamaní. V podstate skloňovali fakt, že keď hrá Slovan v plnej sile a koncentrovane, je ťažké dosiahnuť proti belasým dobrý výsledok. „Bol to taký náš klasický zápas so Slovanom. My sme začali hrať a z brejku sme inkasovali po akcii, v čom je Slovan silný a na čo sme sa pripravovali. Našťastie, Dominik Takáč následne chytil ďalšiu šancu. Ak by nie, bohvie, ako by to dopadlo… V podstate sme si nevytvorili gólovú príležitosť,“ uznal kapitán Spartaka Martin Mikovič.