Gajdoš: Počty sú jednoduché, máme to vo svojich rukách

Gajdoš: Počty sú jednoduché, máme to vo svojich rukách

So stredopoliarom AS Trenčín Arturom Gajdošom nielen o napínavom vyvrcholení základnej časti Niké ligy.

Takto napínavý boj o hornú šestku sme ešte nemali. Do konca základnej časti zostáva odohrať už len jediné kolo a istotu účasti v skupine o titul majú iba Slovan Bratislava, Žilina a Spartak Trnava. Na tri zvyšné miestenky máme päť záujemcov, konkrétne Dunajskú Stredu, Podbrezovú, Banskú Bystricu, Trenčín a Ružomberok. Možností je veľa. Niektorí sa za istých okolností posunú medzi najlepších aj v prípade prehry, iným nemusí stačiť ani víťazstvo. „Je to vyrovnané, fanúšikom sa to musí páčiť,“ povedal okrem iného na túto tému v rozhovore pre Našu ligu stredopoliar Trenčína Artur Gajdoš (20). Šikovný mladík urobí všetko preto, aby sa mužstvo spod Čákovho hradu vrátilo po dvoch sezónach medzi šesť najlepších slovenských kolektívov.

Kalkulačky v trenčianskej šatni fungujú? 

Áno. 

A čo ste vypočítali? 

Počty sú jednoduché. Zvíťazíme v Skalici a sme tam. Preto sa sústredíme na náš zápas, aby nás po jeho skončení nemuseli zaujímať ostatné. 

Toto si nemôžu povedať v Banskej Bystrici a v Ružomberku, ktorým nemusí stačiť ani víťazstvo. Vnímate teda svoju súčasnú situáciu kladne? 

Vnímam to tak, že všetko je v našich rukách. Keď nezvíťazíme v Skalici a napokon nám to nevyjde, môžeme byť naštvaní len na seba. Čiže, ak by sme nepostúpili do hornej šestky, nemôžeme zvaliť vinu na nikoho iného. Sami by sme si za to mohli. Verím, že svoju úlohu zvládneme a v sobotu večer sa budeme radovať. 

Na jar ste vy osobne strelili už dva góly. V akej forme sa cítite? 

Som rád, že sa mi teraz darí podávať dobré výkony. Rád by som na to nadviazal aj v Skalici. Odmalička som súčasť trenčianskeho klubu a želám si, aby sa mu čo najviac darilo. Dúfam, že prispejem k tomu, aby sme postúpili do hornej šestky. Chceme potešiť našich fanúšikov a aj zamestnancov v klube. 

Na jeseň ste neskórovali, teraz sa vám strelecky darí. Cítite väčšiu spokojnosť? 

Nepoznám hráča, ktorý by sa netešil, keď dosahuje čísla. Zvlášť, keď góly a asistencie vedú k zisku bodov. Dúfam, že sa mi takto podarí pomôcť aj v Skalici. Chcem ukázať, že sa kolektív môže na mňa spoľahnúť. 

Čomu vďačíte za aktuálnu formu? 

Ťažko povedať. V prvej polovici sezóny som podľa mňa takisto nehral zle, ale nevedel som sa strelecky presadiť. Už som mal aj výčitky. Stále som si analyzoval, čo robím zle. Vždy je to o tom, že keď po niečom túžite a robíte maximum pre to, aby ste sa zlepšili, raz sa to zmení. U mňa bol ten bod zlomu zápas s Košicami (4:1). Dal som gól a ďalší som pridal v Banskej Bystrici (1:1). 

Nejde si nevšimnúť, že v porovnaní s minulosťou podstatne viac pracujete pre kolektív aj bez lopty a v defenzívnej fáze. Špeciálne ste sa na to zamerali v tréningu? 

Už odmalička mi tréneri prízvukujú, že futbal sa nehrá len s loptou a že musím pomáhať aj v obrannej fáze. Hovorili mi, že bez toho sa už nedá hrať veľký futbal. Uvedomil som si to a snažím sa byť prospešný aj takto. 

Čo bol ten zlom, pri ktorom ste si to uvedomili? 

Túžim po tom, aby som sa raz posunul aj niekam inam. Tréneri, agenti a iní ľudia, ktorí sa rozumejú futbalu a futbalovému trhu, mi vysvetlili, že bez behania a práce v defenzíve to nepôjde. 

Prelaďme na kolektívnu formu. Vo všetkých troch jarných zápasoch ste boli dominantnejší ako súper, ale vyťažili ste z toho „len“ štyri body, naposledy ste doma podľahli Slovanu (0:2). Ako hodnotíte vašu súčasnú fazónu? 

Myslím si, že podávame dobré výkony a to bez ohľadu na kvalitu súpera. V každom jednom dueli sme strelecky dominovali, vypracovali sme si viac šancí, ale nie všetky sa skončili gólom. Základ je, aby sme ďalej hrali dobre a dostávali sa do zakončenia. Akurát potrebujeme zvýšiť efektivitu. 

V čom tkvie váš problém s nevyužívaním čistých gólových šancí? Je to len o športovej smole? 

Máme aj športovú smolu, ale len na ňu sa nemôžeme vyhovárať, keďže tento problém sa netýka iba dvoch – troch zápasov, no sprevádza nás celú sezónu. Musíme preto hovoriť aj o kvalite v zakončení. Možno nie sme v daný moment dostatočne sebavedomí. 

V troch z 21 zápasov sezóny ste pritom strelili štyri góly, v každom z týchto prípadov prišiel prvý zásah pomerne skoro. Práve rýchly gól pomáha sebavedomiu trenčianskeho tímu? 

Určite áno. Za stavu 1:0 chce zrazu skórovať každý, nikto sa nebojí zobrať zodpovednosť na seba, všetci si veria. Keď je dlho 0:0 a súper dobre bráni, tak sa trápime. 

Takže rýchly gól v Skalici by mohol byť ten správny recept na úspech? 

Áno. Dá sa očakávať, že Skalica sa bude v prvom rade sústrediť na pozornú obranu. Na takýchto protivníkov platí práve rýchly gól, pretože potom sa tieto tímy trochu otvoria a vy dostanete priestor na to, aby ste udreli znova a v pohode si to dohrali. Verím, že skórujeme ako prví a potom nám to pôjde ľahšie. 

Skalica je v defenzívnej fáze veľmi dôsledná. 

Súhlasím, už sme sa o tom presvedčili aj doma (0:0). Skalica má skúsený tím, ktorý v prípade potreby dokáže kúskovať hru a takto otupiť váš tlak. 

Mimochodom, čo hovoríte na situáciu v tabuľke? 

Je to vyrovnané, fanúšikom sa liga musí páčiť. Myslím si, že nás nečaká napätie v boji o titul, keďže majster je už zjavne istý, no o všetky ostatné priečky zvedú tímy tuhý boj. Nejde len o to, kto sa dostane do hornej šestky. Až do konca sezóny sa bude hrať o pohárové priečky, dusno bude určite aj na dolných pozíciách.

Práve toto je váš cieľ? Dostať sa do šestky a potom vyhlásiť útok na Európu?

Určite áno. Myslím si, že s našou kvalitou a futbalom, aký predvádzame, si zaslúžime oveľa viac, ako momentálne máme. Stopercentne patríme do hornej šestky.

SNÍVAŤ NIE JE ZAKÁZANÉ 

Dvadsaťtri vyvolených slovenských hráčov zažije po sezóne veľký športový sviatok. Presne toľko futbalistov totiž môže povolať tréner Francesco Calzona do kádra našej reprezentácie na Euro 2024. Artur Gajdoš nie je pravidelný člen národného tímu, ale na zraze áčka sa už mihol. „Viem, že na Euro môže ísť len obmedzený počet hráčov, pričom náš tréner rád pracuje so širším kádrom, aby sa mladší futbalisti mohli učiť od tých najlepších. Prepracovať sa do konečnej nominácie bude teda ťažké, ale snívať nie je zakázané. Budem sa snažiť hrať najlepšie, ako len viem. Uvidíme, na čo mi to napokon bude stačiť,“ povedal na reprezentačnú tému Artur Gajdoš.   

ARTUR GAJDOŠ – FAKTY 

  • Narodil sa 20. januára 2004 v Ilave, hráva na poste stredopoliara za AS Trenčín. 
  • S futbalom začínal v Dubnici, žiacke roky už trávil v Trenčíne, kde je dodnes. 
  • V mládežníckom veku absolvoval zahraničné stáže v Ajaxe Amsterdam, Bayerne Mníchov a londýnskom Arsenale. 
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách, dnes je člen národného tímu do 21 rokov a v lete minulého roka absolvoval aj prvý zraz so seniorským áčkom. 
  • V novembri 2020 ako 16-ročný absolvoval premiéru v Niké lige, bol pri víťazstve nad MFK Ružomberok (3:1). Odvtedy odohral v našej najvyššej súťaži 63 zápasov (8 gólov, 7 asistencií, 9 žltých kariet). V minulej sezóne sa prvýkrát zapísal do štatistík. Dosiahol bilanciu 6 gólov, 4 asistencie v 29 dueloch a po skončení ročníka ho vyhlásili za objav sezóny. V tejto sezóne Niké ligy absolvoval zatiaľ 20 zápasov s bilanciou 2+3. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi, klub FC Barcelona.