Čo prinieslo 21. kolo? Osobné rekordy aj gesto Podbrezovej

Čo prinieslo 21. kolo? Osobné rekordy aj gesto Podbrezovej

V každom kole Niké ligy sa okrem ukážkových gólov či výborných brankárskych zákrokov vždy udejú aj ďalšie zaujímavé momenty, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Po každom víkende nájdete ich výber obrazom i slovom v pravidelnej rubrike na ligovom webe.

Spartak si zabezpečil účasť v nadstavbovej skupine o titul, kde bude robiť spoločnosť Slovanu a Žiline. Toto bola jedna z dôležitých informácií, ktoré prinieslo 21. kolo Niké ligy. Ani zďaleka však nebola jediná. V Košiciach a v Trnave vzali osudy duelov do svojich rúk alebo, lepšie povedané, na kopačky dvojgóloví strelci a niektorí aktéri ligového diania dosiahli cez víkend významné míľniky.

Dvojgóloví strelci   

Košičania ukončili štvorzápasovú šnúru bez víťazstva a v piatok triumfovali pred domácim publikom 2:1 nad Skalicou. O oba góly FC sa postaral Žan Medved, ktorý pred rokom, počas jarnej časti sezóny 2022/2023 pôsobil práve v Skalici. Aktuálne má na konte sedem presných zásahov a za Róbertom Polievkom zaostáva v tabuľke ligových strelcov o štyri góly. Rovnaký počet gólov ako Medved má momentálne aj Michal Ďuriš. Útočník Spartaka cez víkend takisto dvoma gólmi rozhodol zápas s banskobystrickou Duklou a výraznou mierou prispel k finálnemu umiestneniu Trnavy v prvej šestke. Navyše, zaujal aj reakciou na góly – ani jeden z nich neoslavoval. Práve Banská Bystrica je totiž jeho futbalovým rodiskom, odkiaľ zamieril do európskych klubov. 

Štyria s ôsmimi vychytanými nulami   

Dlhý čas bol trenčiansky Vozinha s ôsmimi vychytanými nulami osamotený na čele tejto štatistiky. Po 21. kole sa však na prvej priečke tiesni hneď štvorica brankárov. Dominik Takáč zo Spartaka, Aleksandar Popovič z DAC a Milan Borjan zo Slovana totiž cez víkend v maximálnej možnej miere podržali svoje tímy a nepustili za svoj chrbát ani jednu strelu. Všetci traja si tým pádom na svoje konto pripísali ôsmy zápas bez inkasovaného gólu v sezóne. V druhom dueli po sebe udržal čisté konto Ivan Rehák z Podbrezovej, ktorý v odchytaných troch jarných zápasoch doposiaľ inkasoval len raz.

Ďalší rekord na dosah

V momente, keď Igor Žofčák v sobotu vybehol na žilinský trávnik na ruke, poskočilo číselko pri jeho mene na 460. Presne toľko ligových štartov aktuálne má na konte tento 40-ročný kapitán Michaloviec. Už len o jeden zápas zaostáva za rekordérom Tomášom Ďubekom, ktorý ich má na konte 461 (rátame aj barážové stretnutia o účasť v Niké lige). Takmer naisto sa obaja stretnú v sobotu na štadióne v Michalovciach, keďže Zemplín v rámci programu 22. kola hostí mužstvo FC ViOn. Žofčák však už je držiteľom zaujímavého ligového rekordu – keď vlani vo veku 39 rokov a 336 dní skóroval, stal sa najstarším strelcom našej ligy.

Igor Žofčák vybehol na svoj 460. zápas v najvyššej slovenskej súťaži ako kapitán Zemplína. Foto: Daniel Stehlík

Stovka Michala Gašparíka   

Okrúhle číslo sa po víkende vyníma aj pri mene Michala Gašparíka ml. Pokračovateľ rodinnej futbalovej línie si pripísal stý ligový zápas v pozícii hlavného trénera. Vo všetkých stál na lavičke Spartaka Trnava. Hlavným trénerom Spartaka sa stal v sezóne 2020/2021 počas zimnej prestávky. Debut zažil vo februári 2021, keď na pôde Zlatých Moraviec jeho mužstvo vyhralo 2:4. V rovnakej sezóne, v apríli 2021, zaznamenal hneď pri prvej možnej príležitosti víťazstvo v derby (Slovan – Spartak 1:2). Najvyššiu výhru dosiahla Trnava pod jeho vedením vlani v domácom stretnutí s Podbrezovou (6:1). Existuje však aj tím, na ktorý zatiaľ nevyzrel. Ružomberku čelil v lige doposiaľ osemkrát, no ešte ani raz nad ním nezvíťazil.   

Gesto Podbrezovej   

Hoci potlesk po góle v nedeľu v stretnutí Podbrezová – DAC 1904 nezaznel, bezpochyby by si ho zaslúžil domáci klub. Ako organizátori zápasu totiž „železiari“ neposlali fanúšikov hostí do vyhradeného sektoru, ale vzhľadom na daždivé počasie im vyčlenili priestor na krytej tribúne. Podobným gestom sa klub prezentoval už v minulosti a divákov nenechal zmoknúť. Domáci aj hosťujúci priaznivci, ktorých dovedna zavítalo do Zelpo Arény vyše 1500, tak spoločne dodali zápasu futbalovú kulisu. Návštevnosť v aktuálnej sezóne Niké ligy zároveň v 21. kole pokorila 300-tisícovú hranicu. Najviac divákov (4377) si v uplynulom kole našlo cestu na zápas medzi Trenčínom a Slovanom.

Fanúšikovia DAC vyrazili do Podbrezovej povzbudiť svoj klub. Foto: DAC 1904