Prvýkrát jednotka, ale bez tlaku

Prvýkrát jednotka, ale bez tlaku

S brankárom FK Železiarne Podbrezová Ivanom Rehákom nielen o tom, aké je to medzi žrďami Horehroncov nahrádzať Richarda Ludhu.

Slovensko síce reprezentoval v mládežníckych kategóriách, ale jeho prechod do seniorského futbalu nebol taký plynulý ako u mnohých iných. Aj v jeho prípade však platilo známe pravidlo: Kto si počká, ten sa dočká. Brankár Podbrezovej Ivan Rehák (22) odštartoval po odchode Richarda Ludhu do Teplíc jarnú časť Niké ligy ako jednotka medzi žrďami „železiarov“. „Brankársky post je špecifický. Šanca mohla prísť aj skôr, ale na konci dňa je v podstate jedno, kedy prišla. Dôležité je, aby som sa jej chopil tak, ako sa patrí,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu bojnický rodák, ktorý sa na úvod uchytil dobre. Proti Michalovciam (2:1) inkasoval len z jedenástky od Matúša Marcina, v Košiciach si udržal čisté konto (0:0). V nedeľu ho však čaká veľká výzva, duel s vicemajstrom z Dunajskej Stredy, ktorý je zároveň súbojom dvoch priamych konkurentov v boji o prvú šestku.

V Niké lige dostávajú brankári súvislejšiu šancu občas aj v tínedžerskom veku. Boli ste už v uplynulých sezónach tak trochu nedočkavý? 

Ale áno, to priznávam. Brankársky post je špecifický. Šanca mohla prísť aj skôr, ale na konci dňa je v podstate jedno, kedy prišla. Dôležité je, aby som sa jej chopil tak, ako sa patrí. 

Keď Podbrezová začala realizovať transfer Richarda Ludhu do Teplíc, cítili ste, že teraz môže prísť vaša chvíľa? 

Áno, ale v prvom rade som želal transfer Rišovi. V Podbrezovej je výborný kolektív a aj z nás sa stali dobrí kamaráti. V druhom rade som sa tešil, že možno príde šanca pre mňa. Samozrejme, nič som nemal isté, pretože v kádri je aj Adam Danko, ktorý má kvalitu a tiež chce chytať. 

Do súboja o miesto s Adamom Dankom ste išli „vychytanejší“, keďže jeseň ste strávili na hosťovaní v druholigovom FK Pohronie. Ako veľmi vám pomohla uplynulá polsezóna? 

Určite veľmi, keďže predtým som v podstate tri roky nezastával post brankárskej jednotky, čiže mi chýbala zápasová prax. 

V pozícii trénera brankárov FK Pohronie je Igor Šemrinec, ktorý sám dobre vie, aké je to čakať na šancu, keďže v úvode profesionálnej kariéry kryl dlho v Trenčíne chrbát Milošovi Volešákovi. Vedel vám preto pomôcť? 

Určite áno. Mali sme na túto tému viacero debát a určite mi pomohol nielen z brankárskej, ale aj z mentálnej stránky. 

Ako vlastne prebiehal v príprave váš súboj o post jednotky s Adamom Dankom? 

Čo sa týka tréningov, nič sa pre nás nemenilo. Akurát sme vedeli, že sa bude rozhodovať medzi nami dvomi. Trošku sme to mali v podvedomí, ale inak sme normálne makali ako dovtedy. 

Ako ste sa vlastne dozvedeli, že práve vy dostanete šancu na úvod jari? 

Povedali mi to asi týždeň pred prvým zápasom, takže celá príprava sa niesla v tom duchu, že ja aj Adam sme zápolili o miesto. Teraz je len na mne, aby som podával dobré výkony, ale Adam určite tiež dostane šancu. 

Adam Danko je mládežnícky reprezentant, zažil atmosféru majstrovstiev sveta do 20 rokov. Je to pre vás výrazná konkurencia? 

Samozrejme, že na mňa tlačí. Poznáme sa veľmi dlhú dobu, ide z neho správna energia. Konkurencia medzi nami je zdravá, navzájom sa posúvame, čo je výborné. 

Je pre vás oboch inšpiráciou Richard Ludha, ktorý si už aj pripísal štarty v českej lige? 

Určite áno, ale zároveň platí, že každý z nás si píše svoj príbeh. Samozrejme, aj ja by som chcel v budúcnosti prestúpiť do silnejšej súťaže. Na to však musím podávať dobré výkony u nás v Podbrezovej. 

Ako vnímate úvod jari? Prispeli ste k štyrom bodom a inkasovali ste len raz, aj to z penalty… 

Pocity sú dobré. Mrzí nás len remíza z Košíc. Ja osobne som zatiaľ spokojný, ale sme len na začiatku sezóny. Budem rád, keď sa mi podarí dlhodobo podávať konzistentné výkony. 

Čo vám v Košiciach chýbalo na dosiahnutie lepšieho výsledku? 

Lepšia efektivita. V prvom polčase sme mali dve dobré šance, najmä strela Marka Assinora do brvna volala po góle. Ak by sme skórovali, zápas by sa vyvíjal úplne inak. Košice by sa viac otvorili a to by nám vyhovovalo. Žiaľ, šance sme nepremenili a o to viac musíme zamakať proti Dunajskej Strede. 

Svojím spôsobom ste v Niké lige nováčik. Aké je to vhupnúť hneď do náročných bojov o prvú šestku? 

Nejako to neriešim. Idem si odviesť svoju prácu a nepripúšťam si tlak alebo nervozitu. Len takú klasickú predzápasovú. Beriem to ako bežný zápas a keď idem na ihrisko, sústredím sa na robotu. 

Ste typický brankársky flegmatik? 

Myslím si, že trošku aj áno. 

Čaká vás teda Dunajská Streda, ktorá si na jar pripísala dve víťazstvá. Nakoľko náročný zápas to pre Podbrezovú bude? 

Myslím si, že to bude veľmi kvalitný zápas. Sám som zvedavý, aký priebeh nás čaká. Viem, že od výmeny trénera sa Dunajskostredčania prezentujú defenzívnejším herným štýlom. Verím, že budeme dominovať v hre s loptou a vytvoríme si viac šancí. Myslím si, že veľkú váhu bude mať prvý gól. Po ňom sa otvorí hra a bude to určite zaujímavé. 

Dunajská Streda má v ofenzíve zaujímavé individuality. Vidíte v jej kádri hráča, na ktorého si musíte dať zvlášť pozor? 

Ani nie. Dávam si pozor na každého hráča rovnako a to proti každému súperovi. 

Ako vlastne vnímate súčasnú situáciu v tabuľke? 

Myslím si, že to bude zaujímavé až do posledného kola. A treba povedať, že zaslúžene. Teším sa na vyvrcholenie a sám som zvedavý, ako to napokon dopadne. 

Asi by ste nechceli ísť na posledné kolo do Ružomberka s vedomím, že je to priamy súboj o hornú šestku… 

Teraz je pre nás dôležitý zápas s Dunajskou Stredou, ktorý chceme vyhrať. Nad súbojom v Ružomberku neuvažujeme. 

Aké sú vaše ciele do nasledujúceho obdobia? 

Podávať konzistentne dobré výkony v Niké lige, pomáhať mužstvu čo najviac a čo príde v budúcnosti, to uvidíme.   

VÝBORNÁ TECHNIKA CHYTANIA 

Škoda len, že ho nenatiahlo ešte o pár centimetrov viac… Ivan Rehák totiž na prvý pohľad upúta nielen vybiehaním a hrou nohou, ale, vzhľadom na vek 22 rokov, aj skvelou technikou chytania. Zaujímalo nás, či je to výsledok práce v tréningu, alebo prirodzeného talentu. „Myslím si, že je to kombinácia oboch faktorov. Tréneri mi vždy hovorili, že som v tomto smere talentovaný. Zároveň platí, že som na tom dennodenne pracoval a mal som počas kariéry vždy len výborných trénerov brankárov, ktorí mi veľmi pomohli. A čo sa týka centimetrov, je to škoda, ale verím, že to dokážem vykryť dynamikou a výškou výskoku,“ povedal Ivan Rehák.   

IVAN REHÁK – FAKTY 

  • Narodil sa 27. apríla 2001 v Bojniciach, chytá za FK Železiarne Podbrezová. 
  • S futbalom začínal v FK Dubnica nad Váhom, no už ako 11-ročný sa presunul do AS Trenčín, kategórie U13 až U19 absolvoval v FC Spartak Trnava. 
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 17, 18 a 19 rokov. 
  • Do Podbrezovej prestúpil v januári 2019, ale za ten čas si na súvislejšiu šancu v klube z Horehronia musel počkať až doteraz. V sezóne 2019/20 odchytal v druhej lige jeden zápas, v ročníku 2012/22 dva a po postupe medzi elitu debutoval v Niké lige v máji 2023 vo 8. kole skupiny o titul v ročníku 2022/23 na ihrisku Žiliny vychytaným čistým kontom (1:0). 
  • V lete 2023 ho Podbrezová poslala na hosťovanie do FK Pohronie, v druhej lige odchytal 16 zápasov. Po odchode Richarda Ludhu do FK Teplice sa vrátil do svojho materského klubu, kde začal jar ako jednotka, v prvých dvoch štartoch tohto roka sa podieľal na víťazstve nad Michalovcami (2:1) a remíze v Košiciach (0:0) 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Real Madrid a obľúbený hráč bývalý brankár Iker Casillas.