Preview: V Trnave a v Podbrezovej priame súboje o vrchnú šestku

Preview: V Trnave a v Podbrezovej priame súboje o vrchnú šestku

Dve mužstvá nastúpia cez víkend s novými kormidelníkmi na lavičke.

Do konca základnej časti zostávajú posledné dve kolá. V predchádzajúcom si účasť v prvej šestke zabezpečila Žilina a spolu so Slovanom sú oba kluby už istými účastníkmi nadstavbovej skupiny o titul. V hre o zvyšné štyri miestenky je poltucet mužstiev a v 21. kole dôjde hneď k dvom priamym konfrontáciám o vrchnú polovicu tabuľky. Z desiateho miesta pôjdu do nadstavby Košice, ktoré si spolu so Skalicou, Zemplínom a FC ViOn zahrajú v skupine o udržanie sa.

Košice – Skalica (piatok 17:30, Voyo, Nova Sport)  

Úvodným zápasom 21. kola bude duel Košíc so Skalicou. Mužstvo z metropoly východu oznámilo v závere prestupového obdobia príchod zahraničných posíl, otázne však je, či zasiahnu už do najbližšieho stretnutia. Tréner Ján Kozák ml. v rozhovore pre web FC Košice avizoval, že do zostavy zvolí hráčov, ktorých bude v danej chvíli považovať za najlepších. Na margo piatkového súpera povedal: „Skalica je súper, ktorý veľa gólov nedáva, ale ani ich nedostáva, čo potvrdila aj v úvodných dvoch kolách jarnej odvety. V Dunajskej Strede prehrala tesne gólom zo štandardnej situácie a doma remizovala 1:1 so Žilinou. Očakávam teda náročný zápas. Je to dobre organizované družstvo, navyše veľmi dobre fyzicky pripravené.“ Oba tímy si zatiaľ v jarnej časti zhodne pripísali na svoje konto prehru a remízu. V ich poslednom vzájomnom zápase zvíťazila Skalica nad Košicami najtesnejším rozdielom, keď jediný gól vsietil Daniel Smékal.   

Žilina – Zemplín (sobota 15:00, Voyo)  

„Žlto-zelení“ dnes už majú istotu účasti v nadstavbovej skupine o titul. A to i napriek tomu, že na prvé jarné víťazstvo ešte stále len čakajú. Usilovať sa oň budú v sobotu pod Dubňom, kam pricestuje mužstvo Michaloviec. To dokonca čaká na svoju prvú sezónnu výhru, a preto vedenie Zemplína tento týždeň pristúpilo k výmene trénera. Už v Žiline bude na lavičke český kormidelník František Straka. „Vieme, že s Michalovcami nie sú najľahšie súboje a rovnako je nám jasné, že ich nemôžeme podceniť, aj keď sú na dolných priečkach. Našou motiváciou však určite bude prvé jarné víťazstvo v Niké lige. Navyše, chceme aj zvýšiť náskok na konkurenciu, ktorá na nás dýcha zospodu. Hráme doma na našej tráve a chceme pred fanúšikmi odčiniť aj prehru so Slovanom,“ avizuje v rozhovore pre klubové médiá brankár MŠK Ľubomír Belko. Ten naposledy inkasoval od Michaloviec jeden gól, stretnutie skončilo remízou 1:1.   

Spartak – MFK Dukla (sobota 15:00, Voyo)   

Pomerne vydarene rozbehla banskobystrická Dukla jarnú časť Niké ligy. Z dvoch zápasov vyťažila štyri body a aj vďaka tomu jej pred 21. kolom patrí v tabuľke piata priečka. Naopak, futbalisti Spartaka sa zatiaľ prvých jarných bodov nedostali. Naposledy v domácom prostredí podľahli Dunajskej Strede a tentoraz ich opäť čaká náročný duel. V prípade víťazstva by si Trnava zabezpečila miestenku v nadstavbovej skupine o titul, lenže výhra by výrazne pomohla aj hosťom. V prvom tohtosezónnom meraní síl zvíťazil Spartak 1:2.   

FC ViOn – Ružomberok (sobota 15:00, Voyo)   

Ružomberok vstúpil do jari tesnými, jednogólovými výhrami a razom je vážnym účastníkom bitky o prvú šestku. V Zlatých Moravciach pre Liptákov z tohto hľadiska nič iné ako víťazstvo neprichádza do úvahy, ale tie chcú čo najskôr zaknihovať plný bodový zisk. V sobotňajšom domácom stretnutí ich z pozície hlavného trénera povedie Andrej Štefanka, ktorý v uplynulých dňoch nahradil Michala Hippa. Podarí sa tretiemu kormidelníkovi doviesť FC ViOn k prvej výhre v sezóne alebo si Ružomberok zopakuje radosť z desiateho kola, keď zvíťazil 2:0?   

Trenčín – Slovan (nedeľa 15:00, Voyo)   

Po štvrtkovom vypadnutí z Európskej konferenčnej ligy čaká „belasých“ nedeľný súboj v Trenčíne. V Niké lige sú momentálne bezkonkurenční a isto sa budú chcieť opäť víťazne naladiť. Trenčín však hrá o účasť v prvej šestke a každý bod je teraz pre AS nesmierne dôležitý. V posledných dňoch prišiel tréner Ilija Stolica o jedného z domácich odchovancov, Dominik Hollý zamieril do Jablonca. V októbri na Tehelnom poli sa v stretnutí týchto dvoch celkov zrodila výhra Slovana 2:0, uvidíme, akým výsledkom dopadne odveta na Sihoti.

Podbrezová – DAC 1904 (nedeľa 17:30, Voyo, Dajto)   

Ďalší priamy súboj o prvú šestku. Dunajská Streda naposledy triumfovala v Trnave a do Podbrezovej pocestuje s rovnakým cieľom. Domáci však vedia, o čo hrajú. Do Zelpo Arény pozývajú veľkých i malých fanúšikov, aby podporili hráčov v boji o prvú šestku. „Čaká nás najkrajší zápas, aký môžete odohrať. Je iba na nás, ako si poradíme s favoritom. Hrať proti Dunajskej Strede je ako stret Dávida s Goliášom. My sa tešíme na to, že môžeme takéto stretnutie hrať. Pripravíme sa na to najlepšie ako vieme a budeme chcieť uspieť,“ cituje klubový web „železiarov“ trénera Romana Skuhravého. Medzi tímami je aktuálne v tabuľke dvojbodový rozdiel, ich prvý vzájomný zápas v sezóne sa skončil výhrou DAC 3:2.