Nový ročník Niké ligy 2024/2025 začne na konci júla

Nový ročník Niké ligy 2024/2025 začne na konci júla

Najvyššiu slovenskú futbalovú súťaž čaká v tomto roku štart už 32. sezóny. Prezídium ÚLK určilo ako dátum prvého kola 27. júl 2024, nový ligový ročník sa teda rozbehne počas záverečného júlového víkendu.

Posledné, desiate kolo nadstavby aktuálneho ligového ročníka odohrajú mužstvá 18. mája. Následne, 21., 24. a 25. mája sa uskutoční baráž o Niké ligu a prípadné play-off o účasť v predkole Európskej konferenčnej ligy. Potom sa už pozornosť fanúšikov bude sústrediť na Majstrovstvá Európy vo futbale 2024, na ktorých sa predstaví aj slovenská reprezentácia.

„Keďže EURO končí v polovici júla, kalendár je mimoriadne nabitý a hráči nominovaní na EURO budú mať minimálny priestor na oddych. Chceli sme vytvoriť dostatočný priestor, aby sa naše mužstvá, ktoré budú pôsobiť v európskych pohárových súťažiach, pripravili na tieto zápasy. Majster aj ďalšie tri kluby Niké ligy začnú svoju európsku púť už počas rozbehnutého EURA, teda v prvej polovici júla. Ich prípravy sa tak rozbehnú začiatkom júna, aj to bez hráčov nominovaných do reprezentácie,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák. Ďalší súťažný ročník tak začne v rovnakom termíne ako vlani: „Posledná sezóna nám ukázala, že časový priestor vytvorený pre kluby sa osvedčil. Veď dva kluby hrali skupinovú fázu európskych pohárových súťaží. Nastala i jednoznačná zhoda zo strany klubov na tom, že termín štartu na konci júla je najlepšie možné riešenie.“   

Zoznam dvanástich účastníkov Niké ligy v sezóne 2024/2025 bude známy až v máji a následne bude možné zrealizovať aj vyžrebovanie jednotlivých kôl. Čo-to o programe prvého kola však možno povedať už teraz. „Prvý zápas bude pravdepodobne v piatok. V úvodnom kole proti sebe určite nastúpi nováčik proti majstrovi, pôjde o prvý veľký ťahák novej sezóny. Pevne veríme, že na konci júla bude víťaz ligy ešte bojovať v kvalifikácii do Ligy majstrov, takže termín stretnutia bude závisieť aj od termínov európskych stretnutí,“ približuje Mertinyák.   

Rovnako ako v aktuálnej sezóne, aj v tej nasledujúcej vyjde liga v ústrety účastníkom európskych pohárových súťaží. Vzhľadom na svoje pôsobenie na európskych trávnikoch budú mať možnosť presunúť si jeden zo zápasov z úvodných piatich kôl Niké ligy na vopred daný termín. „Tento model sa osvedčil. V podstate všetky kluby, ktorých sa to týkalo, túto možnosť využili. Zároveň sa osvedčilo, že náhradný termín bol fixný a nedalo sa s tým hýbať. Vidíme, že termíny pre Slovnaft Cup boli v tejto sezóne mimoriadne napäté, jesenná časť tejto súťaže sa dohráva už počas jari. Preto by malo zostať zachované, že pôjde o presun jedného zápasu a na pevný termín. S tým, že časť zápasov Slovnaft Cupu by sa hrala počas reprezentačných prestávok,“ uzatvára výkonný riaditeľ ÚLK.