Totálna zmena emócií

Totálna zmena emócií

V Zápase mesiaca zvíťazilo mužstvo DAC, v stretnutí sa udiali zaujímavé zvraty.

Vyzeralo to, že futbalisti trnavského Spartaka majú účasť v prvej šestke tabuľky Niké ligy už istú a môžu sa pokojne sústrediť na útok na druhú Žilinu. Úvodné jarné kolá však ukázali, že ešte ani zďaleka nič nie je rozhodnuté. Po prehrách v Ružomberku (0:1) a doma s Dunajskou Stredou (1:2) sú „andeli“ len tri body od aktuálne siedmej Pobrezovej. V základnej časti sa hrajú ešte dve kolá, tréner Spartaka Michal Gašparík hovorí o zachovaní chladnej hlavy.

„Prišli sme o dobrý náskok. Keby sa zápas s Dunajskou Stredou skončil aspoň remízou, stále by to pre nás bolo oveľa lepšie. Musíme teraz zachovať pokoj, nepanikáriť a dobre sa pripraviť na Banskú Bystricu, s ktorou hráme ďalší domáci zápas. Verím, že v tomto stretnutí potvrdíme prvú šestku a potom nás čaká derby. Stále máme všetko vo svojich rukách, aj fakt, že hráme opäť doma so súperom, s ktorým priamo bojujeme o účasť v skupine o titul. Budú sa hrať aj ďalšie zápasy, kde sa popasujú naši konkurenti medzi sebou – ako Dunajská Streda s Podbrezovou,“ vravel na tlačovej konferencii po nedeľnom dueli s DAC Michal Gašparík.

Andzouana gólovo udrel po neuznanom góle Spartaka

Tréner Spartaka bol očividne sklamaný, aj keď pochválil mužstvo za viaceré pasáže najmä v druhom polčase. Červeno-čierni dokonca dali vyrovnávajúci gól Ďurišom, napokon však pre tesný ofsajd neplatil. Videorozhodcovia posudzovali situáciu zhruba štyri minúty, napokon rozhodli v prospech tímu zo Žitného ostrova a ten krátko po obnovení hry potvrdil svoj triumf. Andzouana sa presadil v šestnástke a strelou na bližšiu žrď dal Trnave druhý úder. Mikovič už v nadstavenom čase dokázal iba skorigovať na 1:2.

„Asi to je o koncentrácii a hlavne emočnom sklamaní hráčov, celý štadión už sa tešil z vyrovnávajúceho gólu a ten napokon neplatil. Bola dlhá pauza, kým vo VAR namaľovali ofsajdové čiary, a to vyhovovalo mužstvu, ktoré sa v tom momente bránilo. Hráči Dunajskej Stredy boli už unavení, my sme potrebovali byť v tlaku. Zápas sa rozkúskoval a nakoniec rozhodla individuálna kvalita, Andzouana to spravil pekne a dal rozhodujúci gól,“ vravel o kľúčovej situácii duelu Gašparík.

Xisco Muňoz, kouč Dunajskej Stredy, sa na stretnutí s novinármi právom usmieval. „Futbal je jediná vec v živote, ktorá vám dá tieto pocity, keď sa za pár sekúnd dostanete z jednej emócie do úplne inej,“ povedal o momentoch zo záveru súboja 43-ročný lodivod. Po predošlom dueli so Skalicou vravel, že bol spokojný zhruba s 10 minútami zápasu. Teraz súboj vychválil, vyzdvihol vysokú intenzitu, v ktorej sa hralo, kvalitu tímov a taktické šachy oboch trénerov. „Ak mám vyjadriť číselne svoju spokojnosť, tak to je 45 minút. V prvom polčase sme hrali veľmi dobre, dominovali sme, hrali sme útočne, kontrolovali sme loptu,“ uviedol španielsky kouč tímu zo Žitného ostrova. Muňoz vštepuje DAC-u novú hernú tvár, postupne pribúdajú body, na Trnavu už strácajú žlto-modrí v tabuľke len jeden.

Kóša späť v hre

Tréner Michal Gašparík na Dunajskú Stredu poriadne prekopal zostavu. Urobil až päť zmien, vynútené bolo nasadenie Procházku namiesto zraneného Zeljkoviča. Ostatné ťahy mali taktický charakter. Jarnú premiéru si odkrútil v stopérskej dvojici Sebastian Kóša, ktorý vynechal značnú časť zimnej prípravy, nakoľko to v jej úvode vyzeralo, že absolvuje ľahký operačný zákrok kolena. Napokon od toho upustili. „Stále som v kontakte s doktorom. Usúdili sme, že pôjdeme ďalej bez operácie, ak to nebude nevyhnutné. Musím povedať, že sa cítim dobre a neobmedzuje ma to v ničom. Cez zápas som žiadne bolesti necítil, je to v poriadku. Celkom rýchlo som sa dostal do kondície, aj tréneri mi prispôsobili záťaž, čo dosť pomohlo, aby som sa rýchlejšie adaptoval. Myslím si, že už som na tom celkom fajn,“ uviedol Kóša.

Reprezentant Slovenska do 21 rokov odohral celý zápas, výsledok 1:2 ho však logicky nepotešil. „Je to kruté, ale privolali sme si to sami. Na začiatku sme boli až príliš pasívni, začali sme hrať až po inkasovanom góle. Nemôžeme tiež po takej situácii dostať druhý gól, ktorý nás zabil. Potom sa už len dohrávalo,“ poznamenal. Spartak musí vo zvyšnej časti základnej časti ešte tuho zabojovať, aby si zabezpečil účasť v prvej šestke. „Môžeme si za to sami, sme v ťažkej situácii, máme príležitosť to odčiniť, verím, že to zvládneme. Dostali sme sa do ťažšej situácie, mohli sme ísť hore, takto musíme ´makať´ ešte viac. Máme ešte zápasy, aby sme prvú šestku potvrdili a napravili si renomé.“

K momentu, keď červeno-čierni inkasovali druhý gól, povedal: „Možno sme trochu zatuhli, keď sa niekoľko minút nehralo pre posudzovanie ofsajdu videorozhodcom. Možno sme to trochu podcenili. Každopádne, je to veľká škoda, po góle ožil aj štadión, mohol to byť ešte zaujímavý zápas, ale otočilo sa to proti nám,“ dodal trnavský zadák.