Čo prinieslo 19. kolo? Päť penált, navýšený náskok Slovana

Čo prinieslo 19. kolo? Päť penált, navýšený náskok Slovana

V každom kole Niké ligy sa okrem ukážkových gólov či výborných brankárskych zákrokov vždy udejú aj ďalšie zaujímavé momenty, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Po každom víkende nájdete ich výber obrazom i slovom v pravidelnej rubrike na ligovom webe.

Ligový kolotoč sa počas uplynulého víkendu opäť naplno rozkrútil. Mužstvá balansujúce na hrane prvej a druhej šestky si uvedomujú dôležitosť každého bodu, napätá situácia vládne aj na spodných priečkach tabuľky. V 19. kole teda nebola núdza o napínavé chvíle. 

Jednoznačná výhra   

Program úvodného jarného kola otvoril súboj prvého s druhým. Futbalisti Žiliny hostili vedúci Slovan a veruže, boli naozaj dobrým hostiteľom. „Belasí“ totiž Žiline strelili štyri góly, neinkasovali ani raz a zveľadili svoj náskok na čele tabuľky na desať bodov. Zároveň sa v predstihu stali víťazom základnej časti Niké ligy. Strelecký účet v našej lige si v tomto stretnutí otvoril Gerson Rodrigues, zimná posila Slovana, ktorý v nadstavenom čase premenil pokutový kop.  

Ružomberok ešte nezdolal

Doposiaľ osem ligových zápasoch proti Ružomberku absolvoval Michal Gašparík ml. v pozícii hlavného trénera trnavského Spartaka. A ani v jednom sa mu nepodarilo tohto súpera zdolať. Štyrikrát Trnava pod jeho vedením s Liptákmi remizovala a štyrikrát odišla zo stretnutia ako porazená. Posledný vzájomný duel týchto tímov sa uskutočnil práve v 19. kole, Ružomberok v domácom prostredí triumfoval 1:0.   

Čestný výkop svetového rekordéra

V MOL Aréne privítal cez víkend vzácneho hosťa. Čestného výkopu pred zápasom medzi DAC a Skalicou sa totiž ujal kubánsky športovec Javier Sotomayor. Víťaz olympiády aj majstrovstiev sveta je držiteľom svetového rekordu v skoku do výšky (245 cm), ktorý skočil ešte v roku 1993. „Na Slovensku som vďaka kamarátovi. Teší ma, že som spoznal nové miesto, kde som predtým ešte nebol. Páčilo sa mi tu, užil som si to. Veľakrát som skákal v Bratislave a ešte za socializmu aj v Ostrave. Neviem ani spočítať, koľkokrát som už bol na Slovensku, ale v Dunajskej Strede to bolo prvýkrát,“ povedal v rozhovore pre klubový web DAC. Zároveň dodal, že rovnako ako u ostatných jeho krajanov, aj u neho síce hrá prím bejzbal, ale je i futbalovým fanúšikom a pravidelne pozerá zápasy.

Zápas medzi Dunajskou Stredou a Skalicou si naživo pozrel Javier Sotomayor. Foto: DAC 1904

Štyri tímy na nulu

V úvodných šiestich jarných zápasoch padlo dokopy 16 gólov, pričom na každom štadióne videli diváci aspoň jeden presný zásah. Nie však vo všetkých bránach. Piati brankári za svoj chrbát nepustili ani jednu strelu – Aleksandar Popovič z DAC, Tomáš Frühwald z Ružomberka, Matúš Hruška z Dukly a dvojica Milan Borjan, Martin Trnovský z bratislavského Slovana. V štatistike vychytaných núl je stále na čele trenčiansky Vozinha (8), nasledovaný práve Popovičom, Borjanom a Dominikom Takáčom zo Spartaka.    

Najviac penált

Päť pokutových kopov. Najvyšší počet striel z bieleho bodu v tejto sezóne prinieslo práve 19. kolo. Strelci boli úspešní v dvoch prípadoch, jeden gól padol z dorážky. Naopak, radosť súperovi zmarili Patrik Lukáč z ViOn-u a Žiga Frelih zo Zemplína. Najúspešnejšími v tejto disciplíne sú aktuálne michalovský Matúš Marcin a bývalý hráč Slovana Aleksandar Čavrič. Obaja v tejto sezóne skórovali z pokutového kopu dvakrát.