Ligová jar je tu! Na čo sa môžeme tešiť?

Ligová jar je tu! Na čo sa môžeme tešiť?

Čaká nás tuhý boj o prvú šestku aj úporná snaha o záchranu.

Zimná prestávka končí a nikéligové štadióny opäť ožijú súťažným ruchom. Pozície jednotlivých tímov v tabuľke, zmeny v kádroch a dvanásť bodov, ktoré sú v hre do konca základnej časti, sú prísľubom napínavého futbalového diania. Na čo sa môžeme počas jari v Niké lige tešiť?

Boj o prvú šestku   

Všetci v nej chcú byť. Ako jasný cieľ si ju definovali viaceré tímy, ale v nadstavbovej skupine o titul bude miesto len pre šesť z nich. Neochvejne do nej smeruje vedúci Slovan, nasledovaný druhou Žilinou a tretím Spartakom. Za touto trojicou, na štvrtom až siedmom mieste, sa však v tabuľke nachádzajú štyri mužstvá, ktoré na jeseň získali zhodne 29 bodov. Je možné, že jednému zo štvorice Dukla, DAC 1904, Trenčín a Podbrezová zostane po 22. kole v ruke Čierny Peter. Alebo do tohto boja dokáže ešte výrazne prehovoriť aj Ružomberok či Skalica?   

Derby   

Duel o Považie, horehronský súboj, bitka o východ. Aktuálna sezóna prináša viacero zápasov geografických susedov, no to najväčšie derby zažijeme v závere základnej časti. V 22. kole privíta Slovan na Tehelnom poli futbalistov trnavského Spartaka. Otázkou je nielen výsledok (posledný vzájomný duel skončil výhrou „belasých“ 1:2), ale aj počet divákov. V marci 2019 na zápas týchto rivalov prišlo 22 500 divákov, ktorí stanovili ligový rekord. Podarí sa ho počas jari 2024 vyrovnať?   

(Nielen) Polievkove góly   

Dávid Ďuriš zamieril do Talianska, Aleksandar Čavrič do Japonska. Róbert Polievka však napokon zotrval, čo je dobrá správa pre fanúšikov Banskej Bystrice i celej Niké ligy. Hoci jeho najväčší streleckí konkurenti odišli, 27-ročný kapitán Dukly už viac ráz dokázal, že motivácia mu nechýba. Jesennú časť zakončil s desiatimi gólmi na konte, na jar chce pridať ďalšie. Koľko ich bude? A dá ich niekto viac ako banskobystrický útočník? Vlani zakončil najlepší ligový kanonier Nikola Krstovič súťažný ročník s 18 gólmi. 

Čakanie na prvé víťazstvo   

Zemplín a ViOn na jeseň stanovili nový, nie práve lichotivý ligový rekord. Ani jedno, ani druhé mužstvo nedokázalo počas 18 kôl zvíťaziť, čo sa doposiaľ v slovenskej najvyššej súťaži nestalo. Oba kluby sa však počas zimy svedomito pripravovali na ťažké jarné stretnutia, do kabín priviedli nových hráčov a zhodne tvrdia, že prvoradým cieľom je záchrana. Ligová výhra by bezpochyby prospela ich psychike aj postaveniu v tabuľke. Ktorý z tímov ju dosiahne ako prvý?   

Zimné posily

Reprezentanti Panamy, Luxemburska či Ukrajiny. To je len hŕstka zo zahraničných posíl, ktoré počas zimnej prestávky prišli do Niké ligy. Na množstvo nových tvárí si zvykajú napríklad v Zlatých Moravciach, odkiaľ odišlo deväť futbalistov a rovnaký počet pribudol. Naopak, taký Ružomberok, Žilina či Slovan boli na prestupovom trhu menej aktívni. Odpoveď na to, ktoré posily budú skutočnými posilami, prinesú jarné zápasy. Mnohí z nových hráčov sa iste predstavia fanúšikom už v najbližšom ligovom kole.