Už vie, aké je to dvakrát udrieť proti Slovanu

Už vie, aké je to dvakrát udrieť proti Slovanu

S útočníkom MŠK Žilina Timotejom Jamborom nielen o blížiacom sa prvom zápase jari a šlágri 19. kola proti Slovanu Bratislava.

Hoci si nepripúšťa zvýšený tlak na svoju osobu, bude to práve on, od koho sa budú očakávať čísla. Po odchode Dávida Ďuriša do talianskeho druholigového Ascoli nestrelil v súčasnom tíme Žiliny nikto viac gólov. A nič na tom nemení fakt, že útočník Timotej Jambor má len 20 rokov. V Niké lige debutoval už ako 17-ročný a odvtedy naskočil do 63 zápasov, v ktorých sa presadil 16-krát. Svoje kvality bude môcť ukázať už v piatkovom šlágri 19. kola základnej časti, keď druhá Žilina privíta vedúci Slovan Bratislava. „Bolo by to skvelé, ak by som strelecky pomohol tímu k víťazstvu,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu syn bývalého ligového hráča Milana Jambora.

V dokumente Do neba a do pekla: Generácia Žilina ste o sebe prezradili, že nemáte radi, keď sa vás pýtajú na otca. Čo najmä vás na tom škrie? 

Asi to, že sa všetci pýtajú na jeho gól do siete FC Barcelona. To ma naozaj hnevá, lebo sa táto otázka často opakuje a ja na ňu odpovedám vždy to isté, takže ma už nebaví o tom hovoriť. Ale keď ma s otcom porovnávajú, to mi nevadí. To beriem. 

Viete, čo je najlepší recept, aby sa vás ľudia prestali pýtať na gól otca? 

Aby som dal gól Barcelone aj ja! 

Svojím spôsobom áno. Musíte jeho slávny moment prekryť svojím slávnym. Napríklad víťazným gólom v piatok proti Slovanu. 

Bolo by to super, ale uvidíme, ako to napokon dopadne. Všetko sa bude odvíjať od výkonu mužstva a, samozrejme, aj toho môjho. Bodaj by to tak bolo, nech sa píše o mojom góle. 

Nebol by váš prvý do siete Slovana… 

V poslednom domácom som skóroval dvakrát, ale prehrali sme 2:4. Samozrejme, tento duel mi osobne vyšiel, ale chýbala tomu trojbodová bodka. Napriek tomu, keď sa povie zápas so Slovanom, toto je prvý, na ktorý si spomeniem. 

Napĺňa vás aj táto skúsenosť optimizmom pred piatkovým zápasom? 

Cítim sa fajn, nálada v šatni je dobrá. Dosiahli sme priaznivé výsledky v príprave (4-1-0, skóre 26:6!), takže sa tešíme na začiatok. Verím, že zvíťazíme a tým sa odrazíme k vydarenej jari. 

Slovan má momentálne pred vami sedembodový náskok. Ak by ste ho hneď po prvom zápase stiahli na štyri body, bola by to pre vás veľká psychická vzpruha? 

Určite áno. Nezaostávame výrazne a prvý zápas môže veľa napovedať. Zároveň platí, že do konca jari zostáva štrnásť kôl, takže tento duel o ničom nerozhodne. 

Stále máte iba 20 rokov, no dnes sa po poslednej obmene kádra od vás v ofenzíve už očakáva líderstvo. Nie ste z toho trochu nervózny? 

Nepripúšťam si žiadny veľký tlak. Všetci vieme, že v každom prestupovom okne nejakí chalani odchádzajú a iní zase prichádzajú. Je na nás, ktorí sme v tíme dlhšie, aby sme prevzali zodpovednosť. Keďže som útočník a dnes už skutočne aj jeden z najskúsenejších hráčov v tíme, prijímam to v pohode. Verím, že sa s touto rolou popasujem fajn a na jar potiahnem mužstvo gólmi podobne ako Dávid Ďuriš na jeseň. 

V aktuálnej sezóne by chcel Timotej Jambor (vpravo) streliť viac gólov ako vlani. Teda aspoň deväť. Foto: TASR

Na jeseň ste strelili tri góly, ale trápili vás aj zdravotné problémy. Váš jarný cieľ je teda byť produktívnejší? 

Áno. Každý útočník chce strieľať góly a ja nie som výnimka. Verím, že na jar pomôžem mužstvu k víťazstvám nielen dobrými výkonmi, ale aj vylepšenými individuálnymi štatistikami. 

Počas zimy vás opustilo viacero hráčov, môžeme menovať Nemčíka, Kopasa, Rusnáka, Ďuriša, Adda. Veríte, že budete napriek tomu rovnako dobrí ako na jeseň? 

Myslím si, že stále dokážeme zložiť dobrú jedenástku. Ide len o to, aby nás netrápili zranenia a kartové tresty. Pravda je, že z posíl zatiaľ prišiel iba Samuel Ďatko. Je na nás, ktorí sme v tíme dlhšie, aby sme potiahli. 

Žilina sa druhýkrát za posledné tri roky prebojovali do jarných bojov mládežníckej Ligy majstrov. Cítite, že prichádza na vás tlak od mladších hráčov, ktorí si chcú vybojovať miesto v zostave áčka? 

Každý hráč v juniorke a doraste Žiliny túži po miestenke v áčku. Chlapci sa ukazujú v dobrom svetle a svoju kvalitu potvrdzujú aj na európskej scéne. Je len na nich, aby na nás, ktorí sme v áčku už dlhšie, vytvorili tlak. V Žiline sú dvere pre mladých otvorené dokorán. Nepochybujem, že viacerí sa u nás čoskoro ukážu. 

Ste na druhej priečke. Čo je teda pre vás základný cieľ pre túto jar? 

Samozrejme, chceme skončiť čo najvyššie. Každý, kto je na druhom mieste, túži po posune na úplný vrchol. Zároveň si uvedomujeme, že to nebude ľahké. V zime nás opustilo pár hráčov a asi by nám muselo všetko zahrať do kariet, aby sme predbehli Slovan, ktorý získal päť titulov za sebou. Dostať ho za chrbát je nesmierne náročné. Verím, že obsadíme jednu z prvých troch priečok, aby sme o Európu nemuseli bojovať v dodatočnom play-off. Uvidíme, ako to vypáli. 

Prečo je z vášho pohľadu také náročné Slovan Bratislava predbehnúť? 

Slovan má vynikajúce individuality a z jeho kádra neodchádza toľko hráčov ako u nás. Slovan je jednoducho Slovan. Je to mužstvo, ktoré vie, ako zvládnuť ťažké zápasy a náročné momenty, ktoré v sezóne prichádzajú. Súvisí to aj so skúsenosťami, ktoré belasí nazbierali. 

Poďme späť ku vám. Počas jesene ste nastupovali nielen na hrote, ale aj na kraji útoku v rozostavení 3-4-3. Myslíte si, že to z vás spravilo lepšieho hráča? 

Áno. Tréneri od nás vyžadujú univerzálnosť. Chcú, aby sme vedeli hrať na viacerých postoch. Dnes mi nerobí problém ani jedna zo spomenutých pozícií. Odišli nám Dávid Ďuriš aj Henry Addo, čiže máme odkryté jedno miesto na krídle a možno sa tam budem znova častejšie vyskytovať. Na tréningoch a v zápasoch som tam už hral viackrát, takže v tom nevidím žiadny problém. 

Stále platí, že najlepšie sa cítite na hrote? 

Áno. Je to moja pozícia číslo jeden, tam sa cítim najlepšie a najradšej tam hrávam. Ale opakujem, keď ma dá tréner na krídlo, odvediem aj tak svoje maximum s cieľom čo možno najviac pomôcť mužstvu. 

Stanovujete si gólové méty? 

Pred touto sezónou som si stanovil za cieľ streliť viac gólov ako v ročníku predtým. Vtedy som ich zaznamenal osem, teraz mám na konte tri, čiže na jar potrebujem skórovať aspoň šesťkrát. 

To nie je neprekonateľná úloha… 

Určite nie. Verím, že budem zdravý, lebo na jeseň som veľa zápasov vynechal pre zranenie. Keď sa mi budú zdravotné problémy vyhýbať a budem pravidelne hrávať, verím, že prekonám nástrel spred roka. 

ZLOMOVÝ TURNAJ 

Timotej Jambor si prešiel všetkými mládežníckymi reprezentačnými kategóriami, neraz mal na rukáve slovenského dresu natiahnutú reprezentačnú pásku. Dnes je súčasťou národného tímu do 21 rokov a je pravdepodobné, že ho na hrote útoku uvidia fanúšikovia na domácom Eure 2025. „Šampionát je o rok a pol, čo je ešte dosť dlhá doba. Každý hráč chce byť v reprezentácii a ja urobím všetko pre to, aby som si vybojoval miesto v základnej zostave. Môže to byť zlomový turnaj pre veľa chalanov vrátane mňa,“ poznamenal Timotej Jambor.

NECH JE TO AUTENTICKÉ 

Nielen žilinskí fanúšikovia môžu na platforme Voyo sledovať dokumentárny seriál o fungovaní MŠK Žilina pod názvom Do neba a do pekla: Generácia Žilina. „Dokument detailne popisuje fungovanie klubu a jeho zákulisie. Verím, že fanúšikovia aj na základe toho dokážu ešte viac precítiť žilinskú filozofiu. Snažili sme sa byť autentickí, aby sme čo najlepšie vysvetlili dôležité princípy,“ poznamenal Timotej Jambor, ktorého sme sa spýtali aj na to, ako si on užil rolu herca. „Na ihrisku sa cítim lepšie ako pred kamerami, ale zase veľa so mnou toho nenatočili. Verím, že som to v pohode zvládol,“ odpovedal.   

TIMOTEJ JAMBOR – FAKTY 

  • Narodil sa 4. apríla 2003 v Svite, hráva na poste útočníka za MŠK Žilina. 
  • Futbalové gény zdedil po otcovi Milanovi, ktorý hrával za Svit, Prešov, Košice, Púchov a Žižkov, v drese Púchova sa preslávil gólom do siete FC Barcelona (1:1) v 1. kole Pohára UEFA 2003/04. 
  • Futbalovo vyrastal v Svite, ale už v žiackych rokoch sa presunul do Tatrana Prešov, v roku 2018 sa stal hráčom MŠK Žilina, kde je dodnes. 
  • V Niké lige debutoval 21. novembra 2020 proti AS Trenčín (2:0) ako 17-ročný, v žlto-zelených farbách odohral v najvyššej súťaži už 63 zápasov, v ktorých strelil 16 gólov, na šesť prihral a dostal aj štyri žlté karty. 
  • V tejto sezóne naskočil do 12 ligových stretnutí (804 minút) a dosiahol v nich bilanciu 3+2. 
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách, dnes je člen národného tímu do 21 rokov. Na domácich majstrovstvách Európy do 19 rokov v roku 2022 priviedol Slovensko z pozície kapitána k zisku piateho miesta, ktoré znamenalo postup na minuloročný svetový šampionát hráčov do 20 rokov v Argentíne, kde tiež viedol kolektív ako kapitán. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub je Manchester City a hráč poľský topkanonier FC Barcelona Robert Lewandowski.