Prioritou záchrana, Košice zatiaľ s piatimi posilami

Prioritou záchrana, Košice zatiaľ s piatimi posilami

Tím je odhodlaný urobiť všetko pre to, aby sa Niké liga hrala v Košiciach aj v budúcej sezóne.

Primárnym cieľom FC Košice je udržanie sa v Niké lige. Mužstvu z metropoly východu patrí po jesennej časti desiata priečka so ziskom dvanástich bodov.

„Naše postavenie v tabuľke po jesennej časti hodnotíme s rezervou. Po vstupe medzi elitu sme veľmi rýchlo pochopili, aký je rozdiel medzi druhou a prvou ligou. Aj preto sme počas zimnej prestávky urobili všetko preto, aby sme káder čo najviac posilnili a boli konkurencieschopní. S novými trénermi prišla na záver jesene nová energia. Zlepšenie herného prejavu je očividné, naše výkony majú stúpajúci trend a všetci pevne veríme, že spoločnými silami prvú ligu pre Košice zachránime,“ zdôraznil prezident FC Košice Dušan Trnka.

Dostavba štadióna napreduje

Prezidenta klubu zároveň teší, že dostavba Košickej futbalovej arény mieri do finále. „Do konca februára by mala byť stavba hotová a potom príde na rad proces kolaudácie. Po ňom príde pre nás ďalšia výzva - zaplniť štadión do posledného miesta. Najradšej by sme boli, ak by sa nám to podarilo v ligovej súťaži na našich domácich zápasoch, ale vypredané hľadisko určite prospeje aj finálovému stretnutiu Slovnaft Cupu, ktoré sa v Košiciach uskutoční v máji tohto roka,“ citoval Trnku klubový web.         

Transferovú politiku FC Košice má od decembra minulého roka pod palcom športový riaditeľ klubu Balázs Farkas. Ten po konzultáciách s trénermi a vedením klubu zabezpečil príchod zatiaľ piatich posíl - brankára Figueireda, obrancov Innocenteho a Davisa, stredopoliara Jonesa a útočníka Obouneta. „Pri pohľade na tabuľku si nemôžeme klásť žiadne vysoké ciele. Prioritou je zachrániť sa a od leta budovať mužstvo, s ktorým veľké ciele budeme môcť dosiahnuť,“ dodal športový riaditeľ FC Košice. 

Príprava odtrénovaná podľa predstáv

Ján Kozák mladší prevzal kormidlo Košíc začiatkom novembra. Postupne mužstvo spoznával a vtláčal mu svoju pečať. V prvom rade ukončil dlhú sériu desiatich prehier v rade, strelecky hráčov prebudil a naposledy siahal na senzáciu v podobe pohárového vyradenia Trnavy zo Slovnaft Cupu. „Myslím si, že sa zlepšujeme, ale musíme to potvrdzovať aj v nasledujúcich stretnutiach. Čo sa týka zimnej prípravy, bola naozaj krátka. Odtrénovali sme však všetko podľa predstáv. Odohrali sme tri zápasy a ďalší nám vypadol pre počasie. Na druhej strane sme mali generálku, ktorá sa rovnala majstrovskému zápasu, čo kvitujem. Hráčsky káder je v poriadku až na Mizeráka, ktorý nám vypadol na dlhšie, a preto sme riešili alternatívu na jeho post. Na posilách, ktoré počas zimy prišli, sme pracovali prakticky od môjho príchodu. Som rád, že sa nám podarilo získať nových hráčov a teší ma, že pracujeme aj na príchode ďalších. Hráčom vštepujem, aby sa na tréningy a zápasy tešili, pretože ak máte radosť z toho, čo robíte, skôr dosiahnete to, po čom túžite. Naším prvoradým cieľom je zachrániť pre Košice Niké ligu. Verím, že ak budeme pokračovať v nastúpenom trende, tak to spoločnými silami dosiahneme,“ povedal tréner košického mužstva.         

Hráčska kabína prešla počas zimy obmenou. Predovšetkým pribudlo päť nových posíl zo zahraničia, ktoré sa musia najprv zžiť s novým kolektívom. Kapitán mužstva Martin Šindelář prezradil, aká atmosféra panuje v kabíne žlto-modrých. „Nebudem tajiť, že po nešťastnej prehre s Trnavou v Slovnaft Cupe, sme boli sklamaní. Boli sme pár minút od víťazstva a pár sekúnd od remízy, ktorá by znamenala penaltový rozstrel. Na druhej strane to bola výborná generálka na ligovú súťaž. Všetci sa veľmi tešíme na majstrovské stretnutia. Ako už bolo povedané, veríme v záchranu a urobíme všetko preto, aby sa Niké liga hrala v Košiciach aj v budúcej sezóne,“ dodal Šindelář pre klubový web.