Nech sa víťazstvá a športová sláva získavajú na ihriskách

Nech sa víťazstvá a športová sláva získavajú na ihriskách

V európskom futbalovom priestore sa po vyše dva a pol roku znovu objavila myšlienka o Superlige. Michal Mertinyák, výkonný riaditeľ Únie ligových klubov (ÚLK), ktorá je riadiacim orgánom Niké ligy a zároveň členom asociácie Európskych líg (EL), približuje aktuálnu situáciu aj postoj ÚLK.

„Jednoznačne sme na strane Európskych líg a všetkých kľúčových subjektov vrátane UEFA a veľkej časti klubov, ktoré sa nestotožňujú s návrhom uzavretej a elitárskej Superligy. Takáto súťaž by zamedzila akejkoľvek možnej súťaživosti v rámci národných a následne aj európskych líg. Ide o navzájom na seba naviazaný systém, a keby vznikla Superliga, európsky futbalový priestor by dostal veľmi vážnu ranu,“ hovorí v úvode Michal Mertinyák.

Zástancovia Superligy, medzi ktorých patria najmä španielske kluby Real Madrid a Barcelona, chcú vytvoriť súťaž vybranými účastníkmi, ktorí by počas sezóny hrali predovšetkým vzájomné zápasy. Primárnym cieľom je väčší profit zúčastnených klubov. Proti Superlige sa vyhranili kluby ako Liverpool, Bayern, AS Rím, Inter Miláno, Valencia, Atlético Madrid, Arsenal, či Manchester United, ale aj jeho mestský konkurent City.   

„Takáto uzavretá súťaž by výrazne poškodila európsky futbal ako celok. Klesla by atraktivita európskych futbalových súťaží, aj národných líg. Tie by utrpeli, keby z nich kluby odišli alebo by pre ne prestali byť prioritou. Aktívne o tom diskutujeme s kolegami zo všetkých európskych súťaží. V súčasnosti čoraz viac narastá rozdiel medzi veľkými a malými. Veľké kluby si môžu dovoliť stále viac, malé zase stále menej. Hovorí sa, že reťaz je taká silná, aké silné je jej najslabšie ohnivko. Keď bude futbal taký silný ako najslabšie ohnivko, a to sa roztrhne, tak potom sa to celé pretrhne. Ak nebude existovať základ futbalu v podobe grassroots, menších súťaží, ktoré produkujú hráčov pre veľké tímy, pre veľké súťaže, tak potom ani tie nebudú môcť z dlhodobého hľadiska fungovať,“ opisuje riziká výkonný riaditeľ ÚLK.   

Fanúšikovia majú jasno   

Súčasná podoba európskych súťaží sa vyvíjala desaťročia. Ich základ tvoria práve národné ligy, ktoré majú veľmi dôležitú pozíciu. Európsky futbalový ekosystém funguje podľa určitých pravidiel nielen zo športového hľadiska, ale trend udáva aj v ďalších smeroch. „UEFA je jednou z najkvalitnejšie menežovaných organizácií v rámci celého športu,“ mieni Michal Mertinyák. „Nastavila parametre toho, ako to má vyzerať z pohľadu prístupu k marketingu, k televíznym právam, či k obchodovaniu súťaže ako-takej. V týchto témach je futbal európskym i celosvetovým lídrom. Bolo by zlé, keby sme v tomto dlhodobo fungujúcom systéme robili radikálne zmeny, ktoré úplne poprú to, čo tu spoločne už viac ako sto rokov budujeme.“

Prvotný plán zrealizovať Superligu v roku 2021 nevyšiel aj pre veľkú nevôľu fanúšikov, ktorí dali najavo svoju nespokojnosť: „Tradícia jednotlivých klubov je postavená na národnej lige. Určite si v Anglicku, Nemecku, Francúzsku, ale ani na Slovensku fanúšikovia nevedia predstaviť, že by niektoré kluby neboli súčasťou najvyššej súťaže. Dáta z pravidelných prieskumov potvrdzujú, že záujem o lokálnu ligu v danej krajine je vždy väčší ako o zahraničné súťaže. Hovoríme o celkovom záujme, ako aj o televíznej sledovanosti. Záujem nášho trhu o našu ligu je oveľa väčší ako o zahraničné ligy. Väzba fanúšikov na vlastný klub, na domácu súťaž je veľmi veľká. Aj preto pri tlaku fanúšikov, najmä v Anglicku, viacero klubov od myšlienky Superligy odskočilo.“   

Z menších líg do sveta veľkého futbalu   

Erling Haaland, hráč Manchesteru City, zamieril do sveta veľkého futbalu z druholigového nórskeho klubu Bryne. Dávid Hancko z Kamenca pod Vtáčnikom prešiel cez miestny klub a prievidzský Baník do MŠK Žilina, odkiaľ následne zamieril do futbalovej Európy. Kariéry mnohých futbalových hviezd súčasnosti odštartovali práve v menších súťažiach v ich rodných krajinách.   

„Ak by tu bola Superliga, ako by potom fungovali prestupy, či výchova hráčov v jednotlivých kluboch? Dnes sú všetky futbalové krajiny prepojené. Existujú systémy transferov, výchovy mládeže a nie je možné vyčleniť z nich časť klubov, ktoré hrajú svoju vlastnú súťaž. Na Slovensku, rovnako ako v celej Európe, funguje systém postupov a zostupov. Tímy, ktoré uspejú v národných ligách, majú možnosť zahrať si v európskych súťažiach. Európsky futbalový systém je postavený na konkurencii, na tom, že klub si to musí zaslúžiť, vybojovať na ihrisku. Zároveň je postavený na postupoch a na tom, že kluby sa môžu posúvať v rámci futbalovej pyramídy. Pri existencii Superligy by sa toto narušilo, preto by to mala byť červená čiara, cez ktorú sa nemôžeme dostať,“ uzatvára Michal Mertinyák.