Nech sú poslední prví, ako v Biblii

Nech sú poslední prví, ako v Biblii

S útočníkom ŠK Slovan Bratislava Davidom Strelcom nielen o prípravnom období, ale aj výzvach, ktoré ho čakajú.

Od stredy platí, že všetci účastníci Niké ligy naplno trénujú. Symbolicky vhupli ako poslední do zimnej prípravy tí, ktorým po jeseni patrí prvá priečka. Futbalisti ŠK Slovan Bratislava vedú Niké ligu o sedem bodov pred druhou Žilinou a do jarnej časti teda nemôžu vstúpiť s iným cieľom ako získať šiesty titul za sebou. „Chceme nadviazať na vydarený koniec roka,“ hovorí v rozhovore pre Niké ligu odchovanec belasých David Strelec (22), ktorý má za sebou veľmi vydarenú jeseň. Po návrate do Slovana strelil v šestnástich zápasoch osem gólov a pridal šesť asistencií, čo z neho robí po kapitánovi Dukly Banská Bystrica Róbertovi Polievkovi robí druhého najproduktívnejšieho hráča súťaže.

K začiatku roka sa vždy viažu aj predsavzatia. Vy osobne ste si nejaké dali?

Nie. Budem sa snažiť pokračovať v tom, čo som robil a možno niečo zlepšiť, ak to tak budem cítiť. 

Aký bol prvý stredajší tréning s tímom? 

Všetci sme si ho užili. Dlhšie sme sa nevideli, naposledy sme boli spolu 17. decembra. Prestávka bola dostatočne dlhá, každý z nás si dobre si oddýchol. Mali sme najdlhšie voľno spomedzi všetkých tímov Niké ligy, čo zrejme zodpovedá tomu, že sme zároveň absolvovali najnáročnejšiu jeseň. Sme oddýchnutí a pripravení znova makať. Chceme sa dobre pripraviť na jarnú časť sezóny. 

Do prípravy ste vhupli ako poslední, ale asi sa nemýlime, keď povieme, že na konci jari chcete byť prví. 

Áno! Tak, ako sa píše v Biblii, nech sú poslední prví. 

Na jeseň ste odohrali 35 zápasov, čo niektoré tímy majú na celú sezónu. Nechýba vám po takom náročnom období chuť do tréningu? 

Vôbec. Doteraz sme plnili individuálne tréningové plány, takže sme sa všetci tešili na spoločné tréningy. Každému futbal chutí. 

Počas pôsobenia v Taliansku ste neboli zvyknutý na dlhé zimné prípravy. Ako ste tam prežívali toto obdobie? 

Pred rokom som mal v zime asi len tri dni voľna, takže teraz som si to užil. Trávil som čas s rodinou aj s kamarátmi. Bola to pre mňa veľmi príjemná zmena. Tešil som sa z toho, že som doma. Zima na Slovensku a Taliansku sa teda nedá porovnávať. 

V rámci prípravy vycestujete aj na sústredenie do Kataru. Tešíte sa? 

Určite áno. Bude tam teplo a priaznivé podmienky na futbal. Takéto sústredenie nám môže len pomôcť. Herne, ale aj z pohľadu kolektívu. Desať dní budeme pohromade, čo je akurát. Všetci sa už na to tešíme a som presvedčený, že nám to prinesie aj ovocie v sezóne. 

Katar vybudoval pri príležitosti organizácie majstrovstiev sveta 2022 skvelú infraštruktúru. Tešíte sa aj na to, čo tam uvidíte? 

Určite áno, ale v prvom rade tam ideme trénovať a nie si obhliadať štadióny. Ani si nemyslím, že bude na to veľa času. 

Do Slovana Bratislava ste prišli na hosťovanie s opciou z talianskej Spezie už v priebehu jesene. Nie ste zaskočený z toho, že napriek tomu ste sa stihli vypracovať na druhého najproduktívnejšieho hráča súťaže? 

Nie som prekvapený. Snažím sa každý jeden deň tvrdo pracovať a zlepšovať sa. Som rád, že sa mi podarilo chytiť sa takto hneď na úvod. Keď prídete do nového klubu, tak vám to trochu trvá. Ja som sa však do Slovana vrátil po dvoch rokoch, som tu doma, a preto adaptácia uplynula veľmi rýchlo. 

Dve sezóny v Taliansku sa pre vás neniesli len v znamení vydarených chvíľ. Museli ste si prejsť aj obdobím, keď ste nehrávali. Čo bolo teda dôležité, aby ste sa na novej adrese hneď takto chytili? 

Niekedy potrebujete len jeden vydarený zápas. Ja som ich mal niekoľko a potom to už išlo ľahšie. A čo bolo preto kľúčové? Ťažko povedať. Asi sebadôvera. Ja som si veril a cítil som, že Slovan je tá správna a najlepšia možnosť pre mňa. Ukazuje sa, že som mal pravdu. Uvidíme, či to tak budeme hodnotiť aj na konci sezóny, ale ja verím, že áno. 

(David Strelec v súboji proti DAC 1904, foto: Niké liga)

V prvej štvorke najproduktívnejších hráčov jesene sú až traja slovanisti, okrem vás (8+6) sú to Tigran Barseghjan (7+7) a Aleksandar Čavrič (9+4). Zdá sa, že vás to vpredu bavilo…  

Samozrejme. Myslím si, že máme veľkú ofenzívnu silu. Dúfam, že to potvrdíme aj na jar a že pridáme ešte niečo navyše. Chceme takto pomôcť k zisku titulu a tiež urobíme všetko pre to, aby sme sa čo najďalej dostali v Konferenčnej lige. 

V play-off o osemfinále vás čaká rakúsky Sturm Graz. Čo hovoríte na tohto súpera? 

Úprimne, súpera zatiaľ nepoznám. Keďže sa Sturm dostal až sem, určite nás nič ľahké nečaká. Bude to dobrý protivník a my musíme spraviť všetko, čo je v našich silách, aby sme postúpili.  

V Niké lige máte na konte komfortný náskok. Zdá sa, že by ste nemuseli tentoraz pripustiť takú drámu v boji o titul ako vlani. 

Veľa napovie prvý zápas v Žiline, ktorá je druhá o sedem bodov za nami. Pokiaľ tam zvíťazíme, urobíme dôležitý krok. Nehovorím, že to bude kľúčový duel, ale dôležitý určite. Chceme vyhrať a s tromi bodmi získať ľahšie nohy do ďalších týždňov. 

Vnímate dnes Žilinu ako vášho hlavného rivala v boji o titul? 

Žilina je teraz druhá, čo o niečom svedčí. Ak by bola druhá Trnava, tak by som tak vnímal Trnavu. Ak niekto iný, tak niekoho iného. 

Po jarnej časti budete musieť riešiť svoju budúcnosť a zároveň je v lete na programe Euro v Nemecku, na ktorom nechcete chýbať. Už vám utekajú myšlienky aj týmto smerom? 

Priznám sa, že niekedy áno, ale snažím sa viac sústrediť na to, čo sa deje teraz. Chcem sa dobre pripraviť na jarnú časť sezóny, koncentrovať sa vždy na najbližší deň. Sústredím sa na to, aby som odviedol maximum v tréningu, dobre regeneroval a dobre sa stravoval. 

Stále platí, žeby ste radi zotrvali v Slovane aj v nasledujúcu sezóne? 

Určite si to viem predstaviť. Uvidíme, ako sa to vyvinie. Uvedomujem si, že ak by si chcel Slovan uplatniť opciu, musel by ma zo Spezie kúpiť. Dôležité je, aby som hral dobre, od toho sa bude všetko ďalšie odvíjať. Stojí to na mojich výkonoch, podľa toho, uvidíme, čo bude, z tohto pohľadu je to jednoduché. 

Počas jari budete bojovať o nomináciu na svoj prvý vrcholný turnaj. Nechýbali by ste ani na poslednom šampionáte, no v príprave pred turnajom ste sa zranili. Aj preto sa snažíte brzdiť očakávania a nepozerať sa do diaľky? 

Ani nie, predsa len je to už nejaký čas. Žiaľ, pred Eurom 2020 ma postihlo nešťastné svalové zranenie. S tým už človek nič nenarobí. Neberiem to ako nejakú tragédiu. Samozrejme, každý hráč by chcel zažiť atmosféru vrcholného turnaja, ale tohtoročný v Nemecku je predsa len ešte ďaleko. Uvidíme, ako mi to pôjde na ihrisku počas nasledujúceho polroka. 

Atmosféra na šampionáte v Nemecku bude určite fantastická. 

O tom nepochybujem. Takisto verím, že budeme mať kvalitu a silu na to, aby sme bojovali o postup zo skupiny. 

Čaká vás naozaj zaujímavý rok: Boj o slovenské double, boje v Konferenčnej lige, Euro 2024 a okrem toho budete riešiť aj svoju budúcnosť. 

V prvom rade dúfam a verím, že ma čaká výborný rok. Spravím všetko, čo bude v mojich silách, aby sa mi darilo a všetko vyšlo tak, ako má.    

DAVID STRELEC – FAKTY 

  • Narodil sa 4. apríla 2001 v Nových Zámkoch. Hráva na poste útočníka za Slovan Bratislava. 
  • Futbalovo vyrastal v Slovane Bratislava, kde absolvoval všetky mládežnícke kategórie. Talent zdedil po otcovi, bývalom ligovom hráčovi Milanovi Strelcovi. 
  • V drese Slovana Bratislava debutoval ako 17-ročný v dueli 3. kola Niké ligy 5. augusta 2018 v Michalovciach (2:1). Svoj prvý gól strelil pri treťom štarte o štyri mesiace neskôr proti MŠK Žilina (5:2). 
  • Za prvý tím Slovana hral do leta 2021, na dve sezóny si odskočil do Talianska a v auguste 2023 sa z Apeninského polostrova vrátil na ročné hosťovanie s opciou na prestup. V belasom drese odohral v Niké lige 70 zápasov, strelil v nich 23 gólov, pripísal si aj 13 asistencií a 2 žlté karty. Z toho v tejto sezóne naskočil do 16 duelov (850 minút), v nich dosiahol bilanciu 8+6 a dostal jednu žltú kartu. 
  • Podieľal sa na štyroch tituloch pre Slovan (2018/19, 2019/20, 2020/21, 2021/22) a dvoch pohároch (2019/20, 2020/21), so Slovanom štartoval v skupinovej fáze Európskej ligy (2019/20) a Konferenčnej ligy (2023/24). 
  • V lete 2021 prestúpil za sedemmiestnu sumu do talianskeho tímu Spezia Calcio, v talianskej Serii A naskočil do 17 zápasov a strelil jeden gól. Jar 2023 hosťoval v druholigovej Reggine, kde v 16 zápasoch skóroval trikrát.  
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách od 15 až po 21 rokoch. V seniorskom národnom tíme debutoval v kvalifikácii majstrovstiev sveta 2022 na Cypre (0:0) v marci 2021, prvý gól strelil hneď v nasledujúcom dueli doma proti Malte (2:2). Ďalší presný zásah si pripísal v tom istom roku v novembri a tiež v kvalifikácii MS 2022 proti Slovinsku (2:2). Odvtedy na gól v najcennejšom drese čaká, celkovo má na konte už 17 štartov a bilanciu 2+1. 
  • Jeho obľúbený zahraničný klub v detských rokoch bol FC Arsenal, páčil sa mu jeho vtedajší útočník Thierry Henry.