Košičania na štarte zimnej prípravy s jasným cieľom

Košičania na štarte zimnej prípravy s jasným cieľom

​Mužstvo FC Košice odštartovalo počas prvého januárového týždňa spoločnú prípravu na jarnú časť Niké ligy zatiaľ bez nových tvárí.

Tréner Ján Kozák ml. očakáva posily na všetky posty, aby sa tímu podarilo naplniť hlavný cieľ, ktorým je záchrana v najvyššej súťaži. „Spoločnú prípravu sme začali testovaním hráčov. Chceme sa zlepšovať po všetkých stránkach a byť fyzicky pripravení na náročné zápasy. Ak to splníme a budeme aj zdraví, tak na jar uvidíme ešte lepšie Košice než v závere jesennej časti,“ uviedol tréner FC Košice. Tím po jesennej časti opustili Boris Turčák (ukončenie zmluvy) a Tidjani Anane (Al Rayan, Saudská Arábia).

Snaha posilniť sa na každom poste

Košičania sa v lete 2023 vrátili do najvyššej súťaže po ôsmich rokoch. V prvom kole získali cenný bod za bezgólovú domácu remízu s majstrovským Slovanom Bratislava, no neskôr ich zasiahla výsledková kríza, keď prehrali desať zápasov za sebou. Zlomili ju až v závere, keď zvíťazili v „šesťbodovom“ zápase proti Michalovciam (2:1) a následne získali body za remízy v Zlatých Moravciach (0:0) a s Ružomberkom (2:2). Priebežne figurujú na 10. mieste a s 12 bodmi na konte majú osembodový náskok na posledné Michalovce. „ Na konci jesennej časti sa nám niečo podarilo. Chceme na to nadviazať a podávať ešte lepšie výkony,“ uviedol obranca Martin Šindelář.         

Počas nevydareného úseku v jesennej časti došlo aj k zmene na trénerskom poste, na ktorom Ján Kozák ml. nahradil Antona Šoltisa. „Mal som čas spoznať mužstvo a pred zimnou prestávkou sme si s vedením niečo naznačili. Na kádri pracujeme od konca jesene. Verím, že postupne sa k nám pripoja hráči, ktorí zvýšia konkurenciu a kvalitu tímu. Na každom poste by sme sa chceli posilniť, prísť by mohli traja-štyria hráči,“ prezradil Kozák.

Byť ťažkým súperom pre každý tím v lige

Aj vzhľadom na výsledky v jesennej časti a postavenie v tabuľke je cieľ nováčika súťaže jasný: „Prvý cieľ je jednoznačne záchrana. A zároveň aj zlepšovať sa a byť ťažký súper pre každý tím v lige. Urobíme maximum pre to, aby sme boli čo najlepšie pripravení. Obdobie prípravy bude krátke, bude v nej veľa faktorov. Naša úloha je pripraviť čo najlepšie hráčov, ktorých tu máme a keď prídu noví, potom sa im budeme venovať,“ poznamenal Kozák.   

Práve Košická futbalová aréna bude na jar dejiskom finálového zápasu Slovenského pohára - Slovnaft cupu a táto skutočnosť znamená pre hráčov FC motiváciu navyše. V pohárovej súťaži ich už 3. februára čaká domáci zápas 5. kola so Spartakom Trnava. Finálová účasť v domácom prostredí je pre Košičanov veľké lákadlo. „Majitelia a sponzori majú taký sen a budeme sa snažiť splniť ho. Samozrejme, chceme postúpiť aj v Slovenskom pohári, no náš prvoradý cieľ je záchrana,“ poznamenal Kozák.  

Dominik Kružliak sa po zranení teší na návrat do futbalového diania. Foto: TASR

Kormidelník FC Košice nemal v úvodný týždeň spoločne prípravy k dispozícii ani jedného nového hráča. Privítal však viacerých, ktorí sa vrátili po zdravotných problémoch. Patrí k nim aj obranca Dominik Kružliak, ktorý má za sebou náročný rok 2023. V lete sa vydal za zahraničným angažmánom do Grécka, ktorý mu však vôbec nevyšiel a krátko na to sa upísal Košiciam. Už v prvom zápase v drese FC na ihrisku Ružomberka si privodil zranenie kľúčnej kosti, ktoré ho vyradilo na zvyšok jesennej časti. „Už sa cítim veľmi dobre. S mužstvom trénujem naplno, ale ešte to musím docvičiť. No ide to dobre a podľa plánu. Celkovo bol minulý rok pre mňa smoliarsky. Po zranení som bol tri mesiace mimo a hoci by som možno ešte niečo stihol odohrať už v decembri, rozhodli sme sa radšej nič neunáhliť a radšej sa poriadne pripraviť na jarnú časť. Teraz som rád, že som už konečne zdravý a teším sa na to, čo máme pred sebou,“ povedal Dominik Kružliak.        

Aktuálny káder FC Košice

Brankári: Matúš Kira, Matúš Putnocký, Frederik Valach. Obrancovia: Lukáš Fabiš, Jakub Jakubko, Michal Jonec Ján Krivák, Dominik Kružliak, Ján Mizerák, Bernard Petrák, Martin Šindelář. Stredopoliari: Michal Faško, Dávid Gallovič, Oleksandr Golikov, Lukáš Greššák, Erik Liener, Erik Pačinda, Kristi Qose, Šimon Sabolčík, Miroslav Sovič ml., Péter Varga, Marcel Vasiľ. Útočníci: Žan Medved, Sagna Landing, Rastislav Korba.

Program prípravných zápasov FC Košice

  • Piatok, 12. januára: Spartacus Nyíregyháza (Maď.) - FC Košice 
  • Sobota, 20. januára: Mezőkövesd-Zsóry SE (Maď.) - FC Košice   
  • Streda, 24. januára: Resovia Rzeszów (Poľ.) - FC Košice (v Sanoku) 
  • Sobota, 27 januára: Kzincbarcika SC (Maď.) - FC Košice