Podbrezová odštartovala zimnú prípravu s tridsiatkou hráčov

Podbrezová odštartovala zimnú prípravu s tridsiatkou hráčov

O uvoľnený post brankárskej jednotky by si to mohli rozdať dvaja mladí brankári.

Futbalisti FK Železiarne Podbrezová začali vo štvrtok zimnú prípravu pred jarnou časťou Niké ligy 2023/2024 a trénerovi Romanovi Skuhravému sa hlásilo tridsať futbalistov. Počítať už nemôže s brankárom Richardom Ludhom, ktorý prestúpil do českých Teplíc a ani s obrancom Alexom Molčanom, ktorý sa presúva v rámci spolupráce s FK Pohronie do tohto druholigového tímu.

Na skúšku prišli do podbrezovského tímu štyria hráči, zo spomínaného Pohronia vysoký zadák Musa Jatta a mladý brankár Lukáš Domaniský, ďalej je to holandský stopér Justen Kranthove z Humenného a ofenzívny hráč Oleksandr Lovyňjuk z treťoligových Podkoníc. Z dorastu sa k A-mužstvu pridali Patrik Lučaník, Róbert Petruška, Pavol Kuťka, Maksym Chiminec a Muhammed Hydara.   

Zaslúžený prestup Ludhu, záujem aj o ďalších hráčov

„Tešíme sa, že Ludha sa posunie vo svojej kariére. Sumu za prestup nezverejníme, no tá, ktorá sa dostala von, tomu nezodpovedá. Máme tam aj zaujímavé percentá z jeho ďalšieho transferu. Je odchovancom Podbrezovej od trinástich rokov, za tie služby, ktoré pre nás odviedol, si tento prestup zaslúžil. Nemohli sme pozerať iba na financie, ale aj na jeho rozvoj. O post brankárskej jednotky by si to mohli rozdať Ivan Rehák a Adam Danko. Verím, že trénerom zamotajú hlavu a pôjdu za svojím snom tak ako Rišo Ludha a posunú sa časom do lepšej súťaže,“ uviedol k odchodu bývalého mládežníckeho reprezentačného brankára generálny manažér Podbrezovej Miroslav Poliaček.   

K ďalším zmenám v kádri ešte dodal: „Záujem je o Sama Ďatka i Mareka Kuzmu, ale ich prestup ešte nie je oficiálne na papieri, aj preto sa zapojili do prípravy. Záujem je aj našich nosných ofenzívnych hráčov, ale tu nie sme blízko k dohode, ak by k nej aj došlo, tak jeden z týchto hráčov by tu zostal hrať na jar. Záujem je aj o futbalistov, ktorí hrávali menej a chcú hrať viac.“   

Podbrezovčania už majú v hľadáčiku nové posily, niektoré aj zo zahraničia. Realizovať ich prestupy chcú v najbližších dňoch. V prípravnom období čakajú "Železiarov" aj zaujímavé prípravné zápasy, ako napríklad s LASK Linz, či Cracowia Krakov alebo Resovia Rzeszów.   

„Chceme využiť každú sekundu a minútu na to, aby sme boli lepší ako vlani. Nastanú nejaké zmeny, ktoré sú vždy také, aby zapadali do toho, čo nám ukázala predošlá polsezóna. Ludha potreboval impulz a my sme klub, ktorý mu ho chcel dať. Rovnako tak Samovi Ďatkovi. Verím tomu, že v oboch prípadoch sú ich kroky dôležité v kariére. Na nás bude, aby sme ich nahradili. Bude to aj o zapracovaní nových hráčov. Verím, že skladba tímu bude čím skôr uzavretá, aby sme mali dostatok času trénovať pokope a nachystať sa na zápasy v lige, prezradil tréner Podbrezovej Roman Skuhravý, ktorý netají, že nielen bez Ludhu, ale i Ďatka, zostáva pre tím hlavným cieľom umiestnenie v prvej šestke tabuľky a účinkovanie v nadstavbovej časti o titul.          

Kapitán presvedčený o prvej šestke

Kapitánom Podbrezovej zostal Mikuláš Bakaľa, ktorý práve v deň začiatku zimnej prípravy oslavoval narodeninových 23 rokov. Na brífingu pred prvým tréningom v tomto roku povedal: „Čo je lepšie ako osláviť narodeniny začiatkom prípravy. Už som sa tešil, doma som si oddýchol, som rád, že sme všetci späť a pripravení na tvrdú robotu. Odchod Riša Ludhu som prežíval emotívne, lebo mi odchádza môj najbližší kamarát, takpovediac brat, keďže sme v Podbrezovej spolu strávili deväť rokov. Prajem mu krok vpred, zaslúžil si ho. My zimujeme na siedmom mieste, ale iba o skóre, keďže posledné dva zápasy nám nevyšli. Prestávka padla vhod, aj mentálne sme si oddýchli. Ja som presvedčený, že sa do prvej šestky tabuľky dostaneme.“

Tréner Roman Skuhravý mal v prvý deň prípravy k dispozícii týchto hráčov: Adam Danko, Ivan Rehák, Filip Mielke, Matej Oravec, Matej Grešák, Mikuláš Bakaľa, Marek Bartoš, Mahmudu Bajo, René Paraj, Martin Talakov, Muhammed Hydara, Peter Kováčik, Šimon Faško, Patrik Blahút, Roland Galčík, Lekan Okunola, Ridwan Sanusi, Christophe Kabongo, Mark Assinor, Jozef Špyrka, Samuel Ďatko, Marek Kuzma, Musa Jatta (skúška), Oleksandr Lovyňjuk (skúška), Justen Kranthove (skúška), Lukáš Domaniský (skúška), Patrik Lučaník (dorast), Róbert Petruška (dorast), Pavol Kuťka (dorast), Maksym Chiminec (dorast).

Program prípravných zápasov FK Železiarne Podbrezová:

  • Podbrezová – MFK Tatran Liptovský Mikuláš (12.1., UT v časti Skalica)         
  • Turnaj Katovice (14.1.)         
  • Podbrezová – Tatran Prešov (19.1., UT Skalica)         
  • LASK Linz – Podbrezová (26.1. o 15.00)         
  • LASK Linz – Podbrezová (26.1. o 17.00)         
  • Cracovia Krakov – Podbrezová (2.2. o 13.00)         
  • Resovia Rzeszów – Podbrezová (3.2. o 12.00)