Čo prinieslo 18. kolo? Ďuriš sa lúčil, Trenčín ukončil negatívnu sériu

Čo prinieslo 18. kolo? Ďuriš sa lúčil, Trenčín ukončil negatívnu sériu

V každom kole Niké ligy sa okrem ukážkových gólov či výborných brankárskych zákrokov vždy udejú aj ďalšie zaujímavé momenty, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Po každom víkende nájdete ich výber obrazom i slovom v pravidelnej rubrike na ligovom webe.

V záverečnom jesennom kole Niké ligy opäť nebola núdza o zaujímavé momenty. Výraznou mierou sa pod bodový zisk svojich tímov podpísali dvaja dvojgóloví strelci, v Trnave sa lúčili nielen s jesennou časťou, ale aj s jedným z hráčov a výsledok Zápasu mesiaca rozhodol o tom, že Slovan bude zimovať na čele tabuľky so sedembodovým náskokom.   

Dve červené pre Podbrezovú   

Na koniec jesene zrejme nebudú spomínať v dobrom futbalisti v Podbrezovej. V poslednom domácom stretnutí inkasovali poltucet od Slovana a v 18. kole prehrali v Skalici 3:0. „Železiari“ dohrávali duel na Záhorí s ôsmimi hráčmi v poli, keď najskôr v 15. minúte poslal hlavný rozhodca predčasne do kabíny Mateja Oravca a následne v 67. minúte Mateja Grešáka. „Som veľmi rád, že jeseň už končí, lebo vnímam mentálne rozpoloženie chlapcov a nie je úplne dobré,“ povedal na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Roman Skuhravý. Podbrezová sa momentálne nachádza na siedmej priečke, ale s rovnakým počtom bodov (29) ako ďalšie tri tímy nad ňou.   

Bodová šnúra Ružomberka   

Naopak, pomerne vydarený záver kalendárneho roka zažilo ružomberské mužstvo. Liptáci bodovali v ostatných piatich zápasoch, v ktorých získali dovedna deväť bodov (2-3-0). Posledné stretnutie odohrali v Košiciach, kde v 55. minúte vyhrávali už o dva góly. Nádej na víťazstvo im nakoniec vzal dvojgólový Žan Medved, no hostia si dokázali z metropoly východu odviezť aspoň bod za remízu 2:2. Nezabudnuteľný bude tento duel isto pre obrancu MFK Matúša Malého, ktorý vo svojom 56. zápase v najvyššej slovenskej súťaži vsietil svoj premiérový ligový gól.   

S dvoma gólmi a v očakávaní   

Žan Medved bol v sobotu jednoznačne mužom zápasu Košice – Ružomberok. V 62. minúte strelil svoj prvý košický gól, okamžite si vzal loptu z ružomberskej brány a odniesol ju na stredový kruh, aby stretnutie mohlo čo najskôr pokračovať. O minútu neskôr, pri ďalšej útočnej akcii, poslal loptu do šestnástky Lukáš Fabiš a Medved ju hlavou opäť poslal do siete. Svojmu tímu tak zabezpečil bodový zisk, hoci počas týždňa ešte vôbec nebolo isté, či na zápas nastúpi. Spolu s manželkou sú totiž v očakávaní a jeho dcérka mohla prísť v Slovinsku na svet práve v deň stretnutia s Ružomberkom. Napokon však ešte počkala a dovolila otcovi naplniť výrok o dvoch góloch, ktorý Medved adresoval trénerovi pred sobotňajším duelom.   

 Polievka zaokrúhlil počet gólov na desať   

Keď v 59. minúte hosťujúci Ján Minárik otváral skóre stretnutia medzi Banskou Bystricou a Žilinou, mohlo sa zdať, že „šošoni“ majú nakročené k víťaznej bodke za vydarenou jeseňou. V záverečnej polhodine zápasu však strieľali góly už len domáci. Okrem Mareka Hlinku a Davida Depetrisa skóroval aj Róbert Polievka, ktorý sa tak stal desaťgólovým strelcom aktuálnej ligovej sezóny a osamostatnil sa na čele tabuľky kanonierov. Jeho gól padol v 77. minúte, ale teoreticky si presný zásah s poradovým číslom desať mohol pripísať už o čosi skôr. Jeden zo žilinských hráčov totiž Polievku v šestnástke stiahol k zemi a hlavný rozhodca nariadil pokutový kop. Loptu si však na biely bod nepostavil faulovaný hráč, ale Martin Rymarenko, ktorý minul bránu Žiliny. „Pokiaľ ide o penaltu, tak v tomto momente ide ego bokom. My sme sa s Martinom Rymarenkom dohodli, že penalty kopať nebudem a chcem, aby ich kopal on. Dovtedy premenil všetky, takže to bolo fér. Máme výborný vzťah a prial som mu, aby ten gól dal, pretože dnes bolo jedno, kto ho dá. Možno to tak malo byť, že som nemal kopať penaltu a dať gól v závere, to bolo pre mňa asi krajšie,“ citoval Polievku klubový web Dukly.   

Trenčín pretrhol osemzápasovú šnúru bez výhry   

Jedenásť týždňov čakal Trenčín na svoju ďalšiu ligovú výhru v aktuálnej sezóne. Naposledy totiž mužstvo AS zvíťazilo 30. septembra nad Banskou Bystricou a následne ťahalo osemzápasovú šnúru remíz a prehier. V 18. kole však Trenčania hostili na domácej pôde FC ViOn a dočkali sa. Už v piatej minúte otváral skóre duelu Eynel Soares, výsledné znelo 4:1 v prospech domácich. „Po psychickej stránke nám toto víťazstvo nesmierne pomohlo,“ priznal na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Ilija Stolica. AS Trenčín tak bude s 29 bodmi zimovať v tabuľke na priebežnej šiestej priečke.   

Michal Ďuriš sa lúčil s Trnavou   

Keď v 76. minúte zápasu medzi Spartakom a Zemplínom schádzal z ihriska, diváci na Štadióne Antona Malatinského ho vyprevadili potleskom. Michal Ďuriš odohral v sobotu posledný duel v červeno-čiernom drese, po hosťovaní sa vracia späť do cyperského klubu Othellos Athienou. Pred zápasom sa s ním oficiálne rozlúčili aj predstavitelia trnavského klubu a okrem potlesku sa z tribún ozývalo aj skandovanie jeho mena. „Pocity mám zmiešané. Na jednej strane som rád, že som tu mohol byť v takomto čase. Teší ma, že ľudia v klube a fanúšikovia si ma vážia, za to si ich veľmi cením. Ťažko sa mi hľadajú slová, za tie tri mesiace som tu našiel veľa dobrých ľudí. Uvidíme, čo bude v budúcnosti, musím však povedať, že Trnava mi prirástla k srdcu. Zostanú mi len najlepšie spomienky,“ povedal po zápase. Tridsaťpäťročný útočník odohral v Niké lige za Spartak trinásť stretnutí, v ktorých strelil päť gólov a pridal štyri asistencie. V Európskej konferenčnej lige a v Slovnaft Cupe pridal ďalších osem zápasov a tri góly. 

Slovan zvýšil svoj náskok

Mužstvo ŠK Slovan Bratislava bude zimovať na čele tabuľky Niké ligy so sedembodovým náskokom pred druhou Žilinou. Rozhodla o tom nielen sobotňajšia prehra "žlto-zelených" v Banskej Bystrici, ale najmä víťazstvo Slovana v Zápase mesiaca nad DAC 1904 (2:1). V tomto stretnutí sa dvoma gólmi blysol chorvátsky stredopoliar Marco Tolič. "Belasí" zároveň počas jesene strelili svojim súperom najviac gólov (45) a inkasovali najmenej (15).