Skvelá bodka za skvelou jeseňou

Skvelá bodka za skvelou jeseňou

Futbalisti Slovana Bratislava potvrdili aj v poslednom jesennom zápase Niké ligy dominanciu. V súboji majstra s vicemajstrom zdolali Dunajskú Stredu 2:1.

Belasí ukončili kalendárny rok 2023 so sedembodovým náskokom pred druhou Žilinou. V našej najvyššej súťaži ťahajú trinásťzápasovú šnúru bez prehry, pričom počas tohto úseku nezvíťazili len raz (11-1-0)! Zároveň žlto-modrým ukončili šnúru šiestich ligových duelov bez prehry (3-3-0) a „prinútili“ ich zimovať na piatej priečke.

V nedeľnom stretnutí mali belasí mierne navrch od začiatku až do konca. Územnú prevahu pretavili na vedenie v 24. minúte, keď Barseghyan získal loptu na súperovej polovici, do úniku poslal Čavriča, ktorý vošiel do šestnástky súpera a prihrávkou pod seba našiel voľného Toliča, ktorý pohodlne otvoril skóre – 1:0. Dunajská Streda dokázala odpovedať krátko pred prestávkou, dobrý center Mendeza neľahkou strelou z voleja do rohu bránky využil Trusa – 1:1. Slovan strhol víťazstvo na svoju stranu v 62. minúte. Po rohu hlavičkoval Kucka, jeho pokus ešte dokázal Popoviča vyraziť pred seba, kde na hranici ofsajdu číhal pripravený Tolič a zblízka loptu dokopol do siete. Prvé ovácie mu ešte zobral zdvihnutou zastávkou asistent rozhodcu Branislav Hancko, no Tehelné pole si mohlo naplno zakričať gól po tom, ako jeho verdikt opravil systém VAR. Napokon bol tento moment zlomový.   

„Bol to pre nás veľmi dôležitý zápas. Špeciálne po prehre v Konferenčnej lige s Olimpijou Ľubľana (1:2). Potrebovali sme sa zomknúť a ukázať silu. Som šťastný, že som pomohol mužstvu v tomto veľkom zápase. Strelil som dva góly a potešil som všetkých slovanistov,“ poznamenal 27-ročný chorvátsky reprezentant Marko Tolič, ktorý sa vrátil aj k zlomovému momentu stretnutia: „Bol som prekvapený z prvého verdiktu rozhodcov, pretože som cítil, že som sa vyhol ofsajdu. Tréneri mi povedali, že to bolo nesmierne tesné. Prvé rozhodnutie arbitrov mi síce pokazilo oslavu, ale dôležité je, že gól platil.“


Dunajská Streda bola jediný tím, ktorý dokázal v Niké lige v tejto sezóne Slovan zdolať. Belasí v nedeľu prehru 1:3 z prvého merania síl rivalovi oplatili a veľkú radosť z toho mal aj trénera Vladimír Weiss st. „Videli sme dobrý zápas v dobrom tempe. Vážim si víťazstvo. Bol to posledný duel v roku, dali sme doň všetky sily. Trošku som rotoval zostavu, nechal som oddýchnuť starších a skúsenejších hráčov ako Kašia či Kankava. Dunajská Streda má stále dobré mužstvo. Trochu nás prekvapila rozostavením (5-3-2), no aj na to sme boli pripravení. O ten polgól, alebo možno gól, keďže raz vám VAR pomôže a raz ublíži, sme boli šťastnejší, ale aj lepší a útočnejší. Súper však hral dobre a ku koncu bol v druhom systéme (4-3-3) nebezpečnejší,“ skonštatoval na pozápasovej tlačovej besede kormidelník Bratislavčanov a následne doložil: „Zimujeme so sedembodovým náskokom, čo však nič neznamená. Po pauze nás čakajú ťažké zápasy, začíname v Žiline. Potrebujeme dobrú prípravu a rozumné rozhodnutia, čo sa týka kádra. Verím, že sa ešte posilníme tak, aby sme boli pripravení už na budúce leto. Náš prvotný cieľ bude vyhrať ligu.“   

SKLAMANÝ AJ HRDÝ TRUSA   

Dunajskostredčania veľmi túžili zvíťaziť na Tehelnom poli a zimovať aspoň na štvrtej priečke. To sa im nepodarilo. „Sme sklamaní. Myslím si, že minimálne na bod sme mali,“ povedal Matej Trusa, ktorý sa na poste útočníka blysol ozaj pekným gólom. „Som na seba hrdý, že som to takto zakončil,“ doplnil.   Z prehry si nerobil ťažkú hlavu tréner Xisco Muňoz, hoci bola jeho prvá na lavičke FC DAC. „Videli sme dobrý futbal v dobrej intenzite. V prvom polčase sme hrali s piatimi obrancami, po prestávke sme prešli na štyroch a snažili sme sa niečo vymyslieť smerom dopredu. Mali sme aj nejaké šance. Na systém VAR sme teraz nemali šťastie. Gratulujem Slovanu, má veľmi dobrých hráčov i trénera. My musíme zlepšiť veľa vecí,“ uviedol španielsky kormidelník.