Preview: Záverečné súboje tohto roku

Preview: Záverečné súboje tohto roku

Posledné jesenné kolo vyvrcholí decembrovým Zápasom mesiaca medzi Slovanom a DAC.

Niet pochýb o tom, že všetky mužstvá by sa s kalendárnym rokom 2023 najradšej rozlúčili víťazne. Nie všetkým sa to však podarí. V 18. kole Niké ligy nás čakajú zaujímavé odvety v Banskej Bystrici a v Bratislave, jedna špeciálna rozlúčka v Trnave aj pokusy o prelomenie negatívnej série.

Skalica – Podbrezová (piatok 17:30, Voyo, Nova Sport)

Program 18. kola odštartuje duel na Záhorí. Skaličania privítajú Podbrezovú, pôjde o stretnutie štvrtého a deviateho celku tabuľky. História vzájomných zápasov týchto tímov je vzácne vyrovnaná, oba dvakrát vyhrali, dvakrát prehrali a dva duely sa skončili remízou. Naposledy, v septembrovom siedmom kole, sa zrodilo najtesnejšie víťazstvo (1:0) „železiarov“, gól vsietil Mikuláš Bakaľa. Podbrezová v poslednom období strieda prehry s výhrami, Skalica momentálne ťahá štvorzápasovú šnúru bez víťazstva.   

Košice – Ružomberok (sobota 15:00, Voyo)   

V Košiciach sa v sobotu predstaví mužstvo Ružomberka. V septembrovom stretnutí mali navrch Liptáci (1:0) a tréner Ján Kozák ml. tvrdí, že ani tentoraz nečaká jeho mužstvo nič ľahké. „Ružomberok mal vždy nepríjemné mužstvo a fyzicky dobré typy hráčov – dobre stavané a ochotné pracovať pre kolektív v obrane i útoku. Je to ťažký súper, ktorému teraz určite stúplo sebavedomie. Majú za sebou výborné výsledky, takže očakávam ťažký zápas,“ povedal košický kormidelník pre klubový web. So svojimi zverencami bodoval v posledných dvoch zápasoch, Ružomberok získal body v predchádzajúcich štyroch stretnutiach.   

Trenčín – FC ViOn (sobota 15:00, Voyo)   

Na jednej strane osem zápasov v rade bez víťazstva, na druhej strane čakanie na prvú ligovú výhru. Trenčín ukončí ligový futbalový rok 2023 domácim duelom so Zlatými Moravcami, ktorým sa zatiaľ nepodarilo zlomiť tohtosezónne prekliatie. V predchádzajúcom kole k tomu boli blízko, no napokon s Košicami len remizovali. Remízu si pripísalo aj mužstvo AS v zápase s DAC. Oba tímy tak budú mať o motiváciu určite postarané. V prvom vzájomnom stretnutí zvíťazil Trenčín 2:1.   

Dukla – Žilina (sobota 15:00, Voyo)   

Iba futbalisti Banskej Bystrice dokázali v doterajšom priebehu Niké ligy ukoristiť tri body na ihrisku Žiliny. V sobotu sa tímy stretnú opäť, tentoraz však na Štiavničkách. A hostia veria, že súperovi vrátia požičané. „Našou hlavnou motiváciou pred sobotou bude odčinenie domáceho zaváhania. Chceme ukázať, že doma sme s Bystricou inkasovali góly nie po trvalom tlaku súpera, ale po našich chybách, kvalitnej prechodovej fáze súpera a ich individuálnej kvality spojenej s efektivitou. Verím, že budeme správne namotivovaní, potvrdíme aktuálnu formu a zakončíme jeseň víťazstvom,“ povedal pre web MŠK tréner Jaroslav Hynek. Pre klubovú stránku Dukly sa vyjadril jeho náprotivok Mário Auxt: „My sme v posledných zápasoch ukázali, že chceme hrať útočne. Samozrejme, Žilina je útočné mužstvo, dáva veľa gólov, takže je tam predpoklad, že to môže byť atraktívny zápas, aj pokiaľ ide o gólové hody.“ Tabuľkovo pôjde o súboj druhého a šiesteho mužstva.   

Spartak – Zemplín (nedeľa 15:00, Voyo)   

V závere ligovej jesene budú Trnavčania hostiť Michalovce. Stretnú sa tretí a jedenásty tím tabuľky, ktoré od seba delí 27 bodov. Spartak sa vo štvrtok rozlúčil Európskou konferenčnou ligou a v nedeľu ho čaká ďalšia rozlúčka – posledný zápas v červeno-čiernom drese odohrá Michal Ďuriš, ktorému na konci kalendárneho roku končí hosťovanie v trnavskom klube. Vo vzájomnom stretnutí týchto mužstiev v siedmom kole padlo sedem gólov, Spartak zvíťazil 3:4.   

Slovan – DAC 1904 (nedeľa 17:30, Voyo, Dajto)   

Decembrový Zápas mesiaca sa uskutoční v nedeľu na Tehelnom poli. Len Dunajská Streda dokázala v tejto sezóne Slovan zdolať (v siedmom kole 3:1). Žlto-modrí si uvedomujú, aký protivník ich čaká, ale veria v trojbodový zisk. „Stačí si pozrieť jeden zápas Slovana a viete, akej kvalite čelíte. Slovan sa už dokázal etablovať aj v Európe, to hovorí samé za seba. Sme si vedomí sily súpera, ale aj tej našej. Som presvedčený, že môžeme zvíťaziť, ak nikto nič nepodcení v príprave,“ povedal Milan Dimun, stredopoliar DAC. Podobne ako Spartak, aj Slovan vo štvrtok absolvoval duel Európskej konferenčnej ligy a s vydarenou jeseňou sa chce ako líder tabuľky rozlúčiť víťazne. Súboje týchto tímov bývajú ťahákom aj pre fanúšikov, na posledné tri vzájomné stretnutia ich prišlo dovedna 31 667 (8866, 12211 a 10590).