Rivalita bola, je a bude

Rivalita bola, je a bude

So stredopoliarom FC DAC 1904 Dunajská Streda Milanom Dimunom najmä o blížiacom sa šlágri na trávniku Slovana Bratislava.

Zrejme každý fanúšik Niké ligy vie, že naše najväčšie derby na slovenských trávnikoch sa odohráva medzi mužstvami ŠK Slovan Bratislava a FC Spartak Trnava. V poslednom období však pútajú veľkú pozornosť aj bitky medzi belasými a Dunajskou Stredou. Práve duelom majstra s vicemajstrom vyvrcholí jesenná časť našej najvyššej súťaže na Tehelnom poli. V nedeľu o 17.30 h Slovan vyzve DAC. „Každý v šatni si uvedomuje, o čo ide,“ hovorí okrem iného v rozhovore pre Našu ligu stredopoliar hostí Milan Dimun (27). Tábor mužstva zo Žitného ostrova posilnil v lete 2021. Za dva a pol roka sa vypracoval na jedného z lídrov tímu, čo dokumentuje aj skutočnosť, že pri neúčasti Yhoana Andzouanu si práve on navlieka kapitánsku pásku. Nuž a za ten čas takisto „napáchol“ zdravou športovou rivalitou voči belasým.

Cítiť v kabíne, že vás čaká trochu iný zápas ako obvykle? 

Zápasy so Slovanom sú stále špecifické, čaká nás najsilnejší možný súper v Niké lige. Samozrejme, všetci sa tešíme a verím, že sa každý na tento duel dokáže stopercentne mentálne nachystať. Nikto ešte nesmie myslieť na blížiace sa dovolenky. Chceme zvládnuť tento šláger a myslím si, že ak sa dobre fyzicky, psychicky a takticky pripravíme, máme na to, aby sme Slovan zdolali. 

V kabíne máte aj veľa nových hráčov a legionárov. Treba im zdôrazniť výnimočnosť tohto duelu? 

Nie. Nikomu netreba vysvetľovať, aký zápas nás čaká. Každý to rýchlo pochopil. Stačí si pozrieť jeden zápas Slovana a viete, akej kvalite čelíte. Slovan sa už dokázal etablovať aj v Európe, to hovorí samé za seba. Sme si vedomí sily súpera, ale aj tej našej. Som presvedčený, že môžeme zvíťaziť, ak nikto nič nepodcení v príprave. Chceme vyhrať a o to krajšie sa rozísť na dovolenky. 

V minulej sezóne Dunajská Streda prvýkrát v histórii reálne bojovala o titul so Slovanom Bratislava. Máte pocit, že sa tým vzájomná rivalita ešte viac prehĺbila? 

Rivalita medzi Dunajskou Stredou a Slovanom bola, je a bude. Či sa zmenšila alebo zväčšila? Ťažko povedať. Minimálne u nás cítim, že po predošlej sezóne je v mužstve ešte väčšia motivácia zdolať belasých a na ich úkor si pripísať body. Uvedomujeme si, že Slovan má pred nami veľký náskok. Naším cieľom je postupne z neho skresávať. Vo futbale je všetko možné a uvidíme, ako to napokon dopadne. Teraz je dôležité, aby sme boli v nedeľu úspešní a potešili našich fanúšikov. 

V minulej sezóne ste v podstate prišli o titul v poslednom vzájomnom zápase so Slovanom (2:3), ktorý mal všetko. Skvelé výkony, chyby, emócie… Ako si na to budete spomínať? 

Ja som, nanešťastie, chýbal pre trest za päť žltých kariet. Priznám sa, že na tribúne som bol neskutočne nervózny. Súhlasím, že to bol zápas, v ktorom sa udialo asi všetko a spomínať sa naň bude roky. Žiaľ, pre nás mal nešťastnú bodku. Škoda, pretože to bol kľúčový duel z pohľadu boja o titul. Verím, že taký ešte zažijeme, ale už so šťastným koncom pre nás. 

V tejto sezóne ste Slovan sfúkli 3:1. Motivoval vás k úspechu práve aj predošlý vzájomný duel? 

Zápasy so Slovanom sú vždy ťažké a sú pre nás motiváciou bez ohľadu na okolnosti. Teší nás, že ten prvý v tejto sezóne sme zvládli herne aj výsledkovo. To bude naším cieľom aj teraz. Máme mladý tím, zbierame stále skúsenosti a tieto typy stretnutí nás posúvajú vpred. Verím, že nadobudnuté poznatky z predošlých duelov dokážeme zužitkovať v nedeľu aj v budúcnosti. 

Prvý vzájomný duel Dunajskej Stredy a Slovana v aktuálnej sezóne sprevádzala výborná atmosféra.

V minulej sezóne ste mali v kádri osobnosti ako Zsolt Kalmár a Nikola Krstovič. Dnes sa práve od hráčov vášho rangu očakáva, že potiahnu kolektív. Cítite o to väčšiu zodpovednosť? 

V kádri je nás viacero starších, ale nie starých hráčov. Samozrejme, že ťarcha je na našich pleciach, ale snažíme sa vplývať na mužstvo takým spôsobom, aby zodpovednosť na seba dokázal prevziať každý. K úspechom totiž vždy vedie práca celého tímu a ideálne je, keď sa zakaždým podarí zažiariť niekomu inému. 

Nedeľný zápas s Trenčínom (0:0) ste po zranení Yhoana Andzouanu dohrávali s kapitánskou páskou a cez prestávku bolo vidieť, že v tuneli burcujete mužstvo. Ako dnes vnímate svoje úlohy nielen na ihrisku? 

Vždy sa snažím pomáhať kolektívu najlepšie, ako len viem. Proti Trenčínu sme potrebovali, vzhľadom na vylúčenie, podať vyslovene koncentrovaný výkon. Hrali sme v oslabení proti veľmi nebezpečnému súperovi. Preto som sa snažil burcovať chlapcov, aby nikto z nás nepoľavil v ostražitosti. Som si vedomý svojich úloh v kolektíve a vždy ich chcem plniť čo najzodpovednejšie. 

Zdalo sa, že Yhoan Andzouana si poranil sval, takže jeho štart na Tehelnom poli je minimálne otázny a dá sa očakávať, že znova si kapitánska páska nájde vašu ruku. Čo by pre vás znamenalo viesť mužstvo ako líder v takomto stretnutí? 

V prvom rade pevne verím, že Yhoan bude pripravený a mužstvu pomôže aj na ihrisku. Ak by som mal pásku na ruke ja, veľmi by som si to vážil. Byť kapitán v klube ako Dunajská Streda znamená pre mňa hrdosť, poctu, česť a aj zodpovednosť. 

Počas kariéry ste zatiaľ pôsobili v kluboch, ktoré majú veľa fanúšikov (Košice, Cracovia Krakov, Dunajská Streda). Nemáte teda problém s tlakom, ktorý prichádza so záujmom verejnosti? 

Ľudia k futbalu patria a tlak takisto. Myslím si, že sa s ním viem vyrovnať dobre. Bodaj by to tak bolo aj naďalej. Fanúšikovia každého jedného klubu, v ktorom som pôsobil, boli fantastickí a som rád, že som vďaka nim zažil veľa zápasov pred zaplnenými tribúnami. Som vďačný za podporu, ktorú v Dunajskej Strede máme. 

Čo vám pomáha v príprave na veľké zápasy, aký vás čaká napríklad v nedeľu? 

Väčšina hráčov má svoje rituály a nejaké vyznávam aj ja. Sú to bežné veci, nič špeciálne. Vždy tomu nechávam voľný priebeh. Najdôležitejšie je mať pred takýmito zápasmi čistú hlavu, netrápiť sa podružnými problémami. Dnes som mentálne vyrovnaný a verím, že si priaznivé obdobie udržím. 

Slovan naposledy triumfálne zvíťazil v Podbrezovej 6:0. Nemyslíte si, že belasí sú najsilnejší od vášho príchodu na Žitný ostrov? 

Ťažko povedať, ale určite čelíme silnému a kvalitnému súperovi s výbornými hráčmi a európskymi skúsenosťami. Ja len zopakujem, že chceme aj napriek tomu uspieť. Aj my máme svoju kvalitu. Slovan dal síce šesť gólov v poslednom zápase, ale my sme zase v troch stretnutiach po sebe neinkasovali. Verím, že si znova udržíme nulu vzadu a že ukončíme aj minisériu dvoch duelov bez streleného gólu. 

Celkovo ste neprehrali v ôsmich súťažných zápasoch za sebou (5-3-0). V čom tkvie vaša úspešná fazóna? 

Myslím si, že počas celej sezóny nepodávame zlé výkony. Ide len o to, či sme dostatočne efektívni. Pokiaľ áno, sme úspešní. Samozrejme, naši noví hráči ešte potrebujú trochu času, aby gólovo nahradili Krstoviča. Verím, že s pribúdajúcim časom sa budeme v tomto smere zlepšovať, na jar budeme podávať ešte kvalitnejšie výkony, dosahovať ešte lepšie výsledky, body nám budú pribúdať a v tabuľke budeme stúpať. Sme si vedomí našich nedostatkov a zodpovedne na nich pracujeme. 

A ako si predstavujete ideálny nedeľný večer? 

Nech je najmä víťazný, aby sme sa v pozitívnej nálade rozišli na dovolenky a znova v pozitívnej nálade sa v januári vrátili do práce.   

MILAN DIMUN – FAKTY 

  • Narodil sa 19. septembra 1996 v Košiciach, hráva na poste stredopoliara za FC DAC 1904 Dunajská Streda. 
  • S futbalom začínal v MFK Košice, kde si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami a 18. októbra 2014 debutoval v slovenskej najvyššej súťaži na ihrisku Zlatých Moraviec (0:3). Celkovo v ročníku 2014/15 odohral za východniarov 15 zápasov (961 minút) a strelil aj jeden gól. Košice síce skončili šieste, ale nedostali licenciu na ďalšiu sezónu. Ročník 2015/16 strávil v druhej lige, kde odohral 25 zápasov a strelil päť gólov. V lete 2016 prestúpil ešte ako 19-ročný do poľskej Cracovie Krakov. 
  • V Cracovii Krakov vydržal päť rokov, počas ktorých vyhral pohár (2019/20) a Superpohár (2020/21). Trikrát s klubom účinkoval v Európskej lige, kde Cracovia vždy vypadla na prvej prekážke, v sezóne 2019/20 zhodou okolností skončila práve na štíte Dunajskej Stredy. V Ekstraklase odohral 106 zápasov, v ktorých strelil štyri góly, ďalších štrnásť štartov si pripísal v pohári a tri v Európskej lige. 
  • V lete 2021 prestúpil do Dunajskej Stredy, za ktorú dosiaľ nastúpil v 74 zápasoch Niké ligy, v nich si pripísal štyri góly. V tejto sezóne absolvoval 17 ligových zápasov (1467 minút). Celkovo v našej najvyššej súťaži odohral 89 zápasov, v ktorých skóroval päťkrát a nazbieral 15 žltých kariet.  
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 17, 18, 19 a 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Cristiano Ronaldo a klub Real Madrid. 
  • Riadi sa podľa životného motta „Kto vydrží, zvíťazí.“ 
  • Je zadaný, jeho partnerka je študentka medicíny Natália.