​Prečo sa hrá futbal aj v zime?

​Prečo sa hrá futbal aj v zime?

Futbal na Slovensku sa hrá, rovnako ako v okolitých európskych krajinách, aj v decembri. Je to prirodzené pre systém súťaže jeseň-jar. Ak by sme hrali inak, boli by sme v našich podmienkach unikát.

Prečo sa ale nemôže jesenná časť súťaže skončiť skôr? Prečo sa zaťažujú trávniky? Prečo sa nehrá v júni či na začiatku júla? Otázok je veľa, odpovede sa zlučujú v nahustenom programe zápasov. Voľných termínov je minimum. Liga využíva všetky, ktoré sú k dispozícii tak, aby skončila jeseň čo najskôr.

V nasledujúcom článku sme zhromaždili otázky ľudí, fanúšikov, ktorí sa pýtajú predovšetkým prostredníctvom sociálnych sietí a ponúkame na ne vysvetlenie.   

Prečo sa Niké liga musí hrať aj v decembri?    

Nedá sa inak. Pri pohľade na preplnenú termínovú listinu a pri súčasnom systéme prakticky ani neexistuje možnosť dohrať jeseň skôr. Slovensko nie je unikát. Futbal sa v decembri hrá takmer všade v Európe. V rovnakých zemepisných šírkach sa hrá všade.   

Treba povedať, že liga, resp. Únia ligových klubov, sú kluby Niké ligy. Termínovú listinu si schvaľujú kluby sami. Nie je to tak, že by mal rozhodovaciu právomoc v rukách niekto, kto tomu vôbec nerozumie a len to od stola schvaľuje. Rozhodujú o tom kluboví funkcionári, ktorí veľmi citlivo vnímajú všetky okolnosti vrátane problematiky návštevnosti na štadiónoch, ale zároveň chápu, že termínová listina je nesmierne nabitá a nemáme až tak veľa možností.

Takto vyzerá pracovná termínová listina na sezónu 2023/24


Prečo sa nemôže začať v lete skôr?   

V prvom rade sú počas celej sezóny stanovené asociačné termíny, počas ktorých je liga povinná uvoľniť hráčov pre potreby reprezentácií. Počas týchto termínov sa nesmú hrať súťažné ligové stretnutia. Jeden z najvýraznejších asociačných termínov je začiatkom júna, keď reprezentanti jednotlivých krajín krátko po skončení ligovej sezóny odchádzajú na reprezentačné sústredenia. V závere aktuálneho súťažného ročníka na ligu priamo nadviaže EURO 2024, ktoré potrvá od polovice júna do polovice júla. V roku 2025 sa v tomto období budú konať majstrovstvá Európy do 21 rokov na Slovenku, štandardne sa v rovnakom termíne koná aj svetový šampionát.   

V roku 2024 sa dokonca EURO bude prekrývať so štartom európskych pohárových súťaží. Chceme vytvoriť dobré podmienky aj pre kluby, ktoré pôsobia v týchto súťažiach, a aj preto začíname ligovú sezónu v závere júla. Štyri slovenské mužstvá totiž takmer okamžite po skončení sezóny začínali prípravu na novú, aby boli konkurencieschopné v európskych konfrontáciách. V lete sme posunuli začiatok novej sezóny o jeden týždeň, aby sme poskytli priestor hráčom na viac oddychu.   

Termín záverečného jesenného kola je už štandardne týždeň až desať dní pred Vianocami. Ide o kompromis v rámci európskeho futbalového kalendára. Napríklad, tento rok budú Slovan aj Spartak dohrávať skupinovú fázu EKL pred posledným ligovým kolom. Ale o rok, verme, budú slovenskí zástupcovia v európskych súťažiach svoje skupiny dohrávať až po poslednom ligovom jesennom kole, pár dní pred Vianocami.   

Štart jarnej časti sme museli prispôsobiť faktu, že jún je vyhradený pre asociačný termín. Do konca mája musíme ukončiť súťaž. Zároveň sme v medziobdobiach, teda v lete medzi sezónami a v zime počas súťažnej pauzy, vytvorili časovo vyrovnané prestávky. Chceme tak klubom poskytnúť približne vyrovnaný čas na prípravu, a zároveň hráčom na adekvátny oddych.  

Prečo sa niektoré kolá nehrajú počas pracovných dní, v strede týždňa?   

Termíny domácich súťaží sa nesmú dostať do konfliktu s termínmi európskych pohárových súťaží, v ktorých v súčasnosti máme dvoch zástupcov. Cez týždeň sa zároveň hráva aj Slovnaft Cup, ktorý si vybudoval dobrú pozíciu. Hrá sa v menších mestách, na dedinách, ide o atraktívne zápasy a kluby majú túto súťaž radi. Tieto termíny sa teda nedajú využiť. V tejto sezóne môžem napríklad povedať, že naši pohároví zástupcovia Slovan a Spartak budú dohrávať svoj jesenný program v Slovnaft Cup-e až počas jari.   

Prečo sa Niké liga nehrá v súťažnom formáte jar – jeseň?   

Je to jedna z alternatív, ale treba si uvedomiť športové riziká, ktoré takýto formát prináša. Pri pohľade na mapu Európy rýchlo zistíme, že všetky krajiny, ktoré pôsobia v rovnakých zemepisných šírkach ako my, hrajú systémom jeseň – jar. Ani Poľsko, ktoré siaha až ku Severnému moru, neuvažuje nad takýmto modelom. Napriek tomu, že poľská liga má niekedy možno ešte horšie podmienky ako my. V tomto prípade sa totiž zvažujú najmä športové aspekty. Majster, ktorý získa titul a ďalšie dva, či tri tímy idú v najlepšej kondícii, krátko po sezóne bojovať o Ligu majstrov, o Európsku ligu či o EKL. Ak by sme hrali systémom jar – jeseň, práve tieto mužstvá na to môžu v pohárovej Európe doplatiť. V závere jesene sa nejaký tím stane majstrom, ale do európskych bojov ide až v lete nasledujúceho roku. S odlišným kádrom, v odlišnej športovej forme. Konkrétnym príkladom je KÍ Klaksvík, klub z Faerských ostrovov, kde sa liga hrá jar – jeseň. Na novembrový duel so Slovanom v rámci skupinovej fázy EKL čakal takmer mesiac bez súťažného zápasu. A v polovici decembra odohrá posledné stretnutie skupinovej fázy s Lille. Držať takto dlho hráčov v príprave na súťažný zápas je nepredstaviteľné. Ak chcú kluby hrať európske súťaže, čo naše kluby chcú, musia byť športovo pripravené a schopné hrať aj v decembri súťažný futbal. Dlhá zimná prestávka bez futbalového diania by nebola dobrá ani z ekonomického hľadiska, z pohľadu partnerov ligy, či televíznych spoločností a napokon ani pre samotné kluby.

Európska futbalová mapa (porovnanie krajín, ktoré hrajú jeseň - jar a krajín, ktoré hrajú jar - jeseň
   

Nebolo by lepšie hrať menej ligových kôl a vyhnúť sa tak zápasom v zime?   

Opäť, aj toto je jedna z alternatív. Lenže celá futbalová Európa, Slovensko nevynímajúc, sa snaží zatraktívniť hrací model domácich súťaží. A to znamená aj viac zápasov. Sme v silnom konkurenčnom prostredí, ľudia majú v súčasnosti na výber obrovské množstvo príležitostí, ako tráviť voľný čas. Futbal je v tomto o to špecifickejší, že zo všetkých športov vytvára asi najsilnejšie konkurenčné prostredie. Prakticky každý deň, od pondelka do nedele, ide v televízii nejaký zápas zahraničných súťaží ako Premier League, La Liga či Bundesliga. Otvorene treba povedať, že týmto ligám nedokážeme konkurovať kvalitou. Zápasy Niké ligy nikdy nebudú dosahovať kvalitu stretnutí Premier League, top súťaže majú iné finančné možnosti. Preto sa im snažíme konkurovať atraktivitou, napínavosťou samotnej súťaže. Aktuálny model Niké ligy ponúka viac zápasov, v ktorých ide o veľa. Stále sa hrá o účasť v hornej šestke, o zotrvanie v súťaži, o európske miestenky a v neposlednom rade o titul. Stále je v súťaži prítomné napätie a to vďaka tomu, že vypadlo veľké množstvo zápasov, ktorých výsledky v tabuľke až tak veľa neriešili. Aj vďaka súčasnému formátu ligy do nej dokážeme priniesť všetkým účastníkom viac peňazí cez vysielacie, či marketingové práva. Hodnoty tvoria súťažné, nie prípravné zápasy.  

Návštevnosť klesá priamoúmerne s teplotou. Pre koho sa vlastne Niké liga v zime hrá?   

To je zlé a mrzí nás, že to tak je. Nesieme za to zodpovednosť všetci, liga i kluby a musíme s tým niečo robiť. Návštevnosť nás trápi dlhodobo a netýka sa to iba zimy. Zároveň treba povedať, že tento problém nie je len u nás, riešia ho aj v Českej republike, Nemecku, Rakúsku, či Poľsku. Samozrejme, vnímame, že nie je príjemné ísť na futbal v nepriaznivom počasí. Aj to však má svoje čaro. Štandardne sa futbal hrá v iných, lepších podmienkach a práve zápasy v zime sú odlišné. Viaceré kluby dokazujú, že sú schopné pripraviť dobrý terén a zároveň odohrať zaujímavé zápasy aj v decembri. Liga i kluby by ľuďom práve takýto špeciálny zápas mali vedieť ponúknuť ako lákadlo. Problémom je, že my namiesto toho hľadáme výhovorku, prečo na futbal neísť. Priamo z našich radov dávame alibi fanúšikom, keď verejne hovoríme, že sú nekvalitné terény, že je zima a pýtame sa, prečo vlastne v zime hráme. My však potrebujeme viac komunikovať, viac vysvetľovať, prečo sa aj v zime hrá futbal a vysielať smerom k fanúšikom odkaz, že ich na štadióne chceme a potrebujeme.   

 

V náročnejších podmienkach sa na zápas ťažšie pripravuje trávnik a zároveň sa v zlom počasí skôr zničí. Nie je to tak?   

Je. Na rovinu, je to problém a nebudeme sa tváriť, že neexistuje. Liga sa snaží klubom maximálne pomáhať, pravidelne s nimi komunikovať a aktívne situáciu riešiť. V ostatných troch sezónach sme rozbehli pilotný projekt, v rámci ktorého sa hodnotili trávniky, na ktorých sa hrajú ligové zápasy a vytvorila sa takzvaná kategorizácia trávnikov. Doposiaľ mali výstupy tohto projektu len odporúčací charakter, ale od začiatku novej sezóny už musí klub realizovať opatrenia, ktoré povedú k lepšie pripravenému trávniku. Ešte stále sa nedokážeme vyhnúť situácii ako v Zlatých Moravciach, keď je veľa zrážok a trávnik nie je schopný prijať toľko vody, pretože už je starší a jeho priepustnosť nie je dobrá. Musíme s tým však pracovať. S klubmi, s trávnikármi, s ľuďmi, ktorí sa o to starajú. V súčasnosti majú všetky trávniky v Niké lige systém vykurovania. Máme príklady trávnikov, ako v Trnave, na Slovane, v Podbrezovej, V Košiciach, či v Dunajskej Strede, ktorých kvalita sa za posledné roky výrazne posunula dopredu. Vždy a v každej lige sa však nájdu aj trávniky, ktoré na tom nie sú najlepšie. V Českej republike museli počas uplynulého kola dva zápasy odložiť, my sme odohrali všetky. Musíme však pracovať na tom, aby hracie plochy boli čo najkvalitnejšie. Považujeme to za vážnu tému, lebo futbal by sa mal hrať na kvalitnom trávniku.   

Kto rozhoduje o spôsobilosti hracej plochy?   

Pred samotným zápasom je rozhodnutie o spôsobilosti hracej plochy v kompetencii hlavného rozhodcu stretnutia. V súčasnosti však už máme rokmi overený systém, ktorý využívame pri hodnotení, respektíve predpoklade regulárnosti trávnika. Od začiatku menších mrazov či pri predpovedi mierneho sneženia alebo dažďa pre mestá, kde sa majú hrať zápasy v záverečných jesenných a úvodných jarných kolách, komunikujeme s klubmi. Dva týždne pred daným kolom žiadame informáciu o harmonograme prípravy trávnika, o tom, či je zapnuté vyhrievanie, aký je dôvod, ak nie je zapnuté, aj o fotodokumentáciu zo štadióna. Toto sa počas dvoch týždňov opakuje trikrát, aby sme mali predstavu o vývoji situácie. Ak hrozí, že terén nebude hrateľný, deň pred zápasom vieme na miesto vyslať kontrolu v podobe hlavného rozhodcu z Niké ligy, aby posúdil kvalitu trávnika a podelil sa o svoje predpoklady, ako by sa za deň mohla situácia vyvinúť.   

Ak nie je trávnik v dobrej kondícii, nedá sa to jednoducho odložiť?   

Odložiť sa, samozrejme, dá. Avšak, pri každom odklade treba myslieť aj na to, čo bude nasledovať. Do začiatku marca musíme odohrať 22 kôl základnej časti. Dnes nevieme, aké počasie bude vo februári. Bude lepšie či horšie? Budeme musieť odkladať celé kolo? Vždy sa snažíme hľadať čo možno najlepšie riešenie v danej situácii. Úzko komunikujeme s klubmi a hľadáme riešenie, aby sa zápas odohral, prípadne aj na inom regulárnom ihrisku. Akýkoľvek posun zápasu totiž znamená nahustenie termínovej listiny. Po 2. marci 2024 už nie je možná žiadna dohrávka základnej časti.