Žilinčania potvrdili trend

Žilinčania potvrdili trend

Futbalisti MŠK Žilina zdolali Ružomberok aj v piatom zápase za sebou, tentoraz na jeho pôde 2:0.

Platí, že Liptáci pokorili svojho krajského rivala naposledy v máji minulého roka. Tentoraz im nepomohol ani príchod nového trénera Ondřeja Smetanu a prepadli sa už na deviatu priečku tabuľky Niké ligy. Z dvoch posledných zápasov nemajú ani bod a skóre 0:7. Žilina z posledných štyroch stretnutí nazbierala desať bodov (3-1-0) a dosiahla v nich výborné skóre 13:5.

Na náročnom teréne pod Čebraťom boli „šošoni“ od začiatku lepší. Prvú veľkú šancu nevyužili, keď Ďuriš v podstate na bránkovej čiare netrafil loptu. Ružomberčania síce mohli potom ísť po ojedinelej akcii do vedenia, keď priamy kop Tučného usmernil hlavou do žrde Gabriel, no to bolo na dlhú dobu zo strany domácich všetko. Po hrubej chybe Mrvu, ktorý prihral do čistej šance Jamborovi, išli do vedenia hostia. Po zmene strán Ďuriš strelou od brvna pridal druhý gól Žiliny. Platonický tlak na rozbitom ihrisku zo strany domácich potom už nič nepriniesol, hoci najmä Šefčík a Hladík mali šance skorigovať skóre.

„Chceli sme zúročiť skúsenosti z predošlých zápasov s Ružomberkom, urobiť dôležitý krok z pohľadu boja o prvú šestku a ukázať ďalší progres. Terén našej hre nevyhovoval, ale my sme si s ním dokázali poradiť. Súper využil príchod nového trénera, z hráčov Ružomberka sršala energia, chceli nás tlačiť, ale my sme mali veľmi dobrý vstup do zápasu a v úvode sme si vypracovali päť dobrých príležitostí na skórovanie. Z druhej strany, za stavu 0:0 trafili domáci žrď, takže sa zápas mohol vyvíjať aj inak. To sa nestalo, do prestávky sme otvorili skóre, po nej sme pridali druhý gól a potom sme už išli za výsledkom. Nebolo to už o nejakej veľkej hre, pretože terén sa stále zhoršoval, ale my sme to napokon zvládli. Pomohli sme si aj zmenou rozostavenia. Nebolo to ľahké, pretože Ružomberčania sa tlačili dopredu a boli nebezpeční po štandardných situáciách aj dlhých loptách. Neubránili sme úplne všetko, súper si vypracoval dve príležitosti, ale tešíme sa, že sme to zvládli a potvrdili víťazstvo proti Dunajskej Strede,“ povedal tréner Jaroslav Hynek.

Veľmi dobré obdobie prežíva útočník „šošonov“ Dávid Ďuriš. V reprezentácii rozhodol o dôležitom víťazstve v kvalifikácii Eura 2024 v Luxembursku (1:0), následne strelil dva góly do siete Dunajskej Stredy (5:1) a v sobotu pridal dôležitý druhý gól Žiliny do siete Ružomberka. „Samozrejme, sme spokojní s víťazstvom, ktoré sme uhrali na ťažkom teréne. Skvelé je, že sme neinkasovali. Kľúčový moment bol prvý gól, ktorý nás povzbudil. Išli sme za ďalším, ten sme strelili, a dotiahli sme zápas do víťazného konca,“ poznamenal práve autor druhého presného zásahu, ktorý využil svoju tretiu veľkú šancu v zápase a s ôsmimi gólmi je na čele poradia kanonierov spoločne s Róbertom Polievkom z Banskej Bystrice. „Sledujem to, s Robom sa na zrazoch národného tímu na tom smejeme a doťahujeme,“ dodal.   

SMETANA: LACNE SME PUSTILI SÚPERA DO VEDENIA 

Ondřej Smetana bol v stredu pri postupe Ružomberka v pohári na úkor druholigového Liptovského Mikuláša v penaltovom rozstrele, no premiéra v Niké lige mu nevyšla. „Nemali sme dobrý úvod do zápasu, trochu sme sa hľadali v napádaní a v bránení v bloku. V druhej polovici zápasu sa nám to už darilo lepšie, ale ak chceme uspieť, musíme skórovať. My sme si vypracovali pár šancí, tie sme nevyužili, premárnili sme príležitosť otvoriť skóre a lacno sme súpera pustili do vedenia. Potom to proti dobre organizovanému tímu bolo zložité. Po zmene strán sme zlepšili pohyb, viac sme otáčali hru a dostávali súpera trochu pod tlak, no, žiaľ, nič sme z toho nevyťažili. Bez gólu sa nedá uspieť,“ povedal po svojom prvom zápase v Niké ligy v pozícii trénera bývalý útočník Senice a Slovana Bratislava Ondřej Smetana.