Preview: Štartuje druhá polovica základnej časti

Preview: Štartuje druhá polovica základnej časti

Dvanáste kolo začne súbojom na Horehroní, do hlavného mesta pricestujú Košice.

Základná časť Niké ligy sa dvanástym kolom preklopí do svojej druhej polovice. Čakajú nás odvetné zápasy, krajské derby aj zápasy s novými mužmi na lavičkách.

Podbrezová – Dukla (piatok 17:30, Voyo, Nova Sport)   

Druhé horehronské derby v sezóne sa tentoraz uskutoční v Podbrezovej. Mužstvá v závere júla vzájomným zápasom otvárali aktuálny ligový ročník. Na ihrisku Dukly v ňom triumfovala Podbrezová 1:4, pričom na výhre sa výrazne podieľal hetrikový strelec Peter Kováčik. V minulej sezóne sa tímy stretli štyrikrát a oba zhodne, doma aj vonku, vyhrali aj prehrali. Momentálne má Podbrezová na konte 22 bodov a v tabuľke jej patrí tretia priečka, zatiaľ čo 18-bodová Banská Bystrica je piata. „Mám k Banskej Bystrici rešpekt, majú skúsené mužstvo, ktoré má svoju hernú tvár. Dávam pred nimi klobúk dole za to, ako sa po prvom zápase skonsolidovali a predvádzajú výborné výkony. Vonku sú lepší ako doma. Majú výborných brejkových hráčov, kľúčová postava je samozrejme Polievka,“ citoval klubový web „železiarov“ trénera Romana Skuhravého. Jeho náprotivkom bude v piatok Mário Auxt, ktorý po odchode Michala Ščasného prevzal pozíciu hlavného trénera Dukly.   

DAC 1904 – Zemplín (sobota 16:30, Voyo)   

Prvý tohtosezónny súboj Dunajskej Stredy a Michaloviec skončil bezgólovou remízou. Odvtedy sa ich cesty rozbehli rozličnými smermi – mužstvo DAC vyťažilo z jedenástich duelov 17 bodov za päť výhier a dve remízy, zatiaľ čo celok zo Zemplína má na konte štyri body za štyri remízy. Tri z nich získal v posledných troch dueloch, pod vedením nového trénera Petra Struhára. Oba tímy potrebujú body do tabuľky a domáci stredopoliar Aleš Čermák verí, že aj vďaka podpore tribún, doposiaľ najväčšej v celej Niké lige, sa im ich podarí získať. „Pred nami je ďalší náročný súboj, veď v tejto lige sú všetky také. Očakávam, že súper bude v prvom rade brániť, takže to bude zápas hlavne o nás. Máme dva dni na dôkladnú prípravu. Verím, že to zvládneme aj s podporou fanúšikov, ktorí v každom domácom zápase vytvárajú skvelú atmosféru. Vždy sa na to veľmi teším,“ povedal pre web DAC 1904.  

Ružomberok – Žilina (sobota 18:00, Voyo)   

Ružomberok bude v sobotu v krajskom derby hostiť Žilinu. Na domácej lavičke sa po prvýkrát na ligovej scéne predstaví Ondřej Smetana, ktorý v uplynulých dňoch v pozícii hlavného trénera nahradil Petra Tomka. V úvode sezóny zvíťazili „žlto-zelení“ nad Liptákmi 3:1, celkovo triumfovali v posledných štyroch vzájomných zápasoch. S podobným cieľom vycestujú Žilinčania určite aj na najbližší duel, no ich tréner Jaroslav Hynek si uvedomuje, že to MŠK nebude mať jednoduché. „Ružomberok urobil zmenu na trénerskom poste. Hoci postúpili počas týždňa v pohári až na penalty, prišiel víťazný impulz a pozitívna skúsenosť s novým trénerom. Určite to pre nás nebude jednoduché stretnutie. Navyše terén dostal zabrať a počasie tomu nemá pomôcť ani v piatok. Preto duel môže ovplyvniť viacero faktorov. My sa však so všetkým potrebujeme vysporiadať. Postavenie v tabuľke možno hovorí v náš prospech, no nehrá to žiadnu rolu, pretože výsledky vedia byť prekvapivé a každý tím pracuje. Ružomberok doma dokáže potrápiť každého,“ povedal pre klubový web. 

FC ViOn – Skalica (sobota 18:00, Voyo)   

Oba tímy v predchádzajúcom kole remizovali, avšak, so súpermi z opačných pólov tabuľky. Skalica vybojovala bod na pôde dovtedy vedúceho Trenčína, ViOn bodoval v domácom stretnutí s predposlednými Michalovcami. Zároveň sa obe mužstvá cez týždeň víťazne naladili v zápasoch štvrtého kola Slovenského pohára, po ktorom klub zo Zlatých Moraviec oznámil, že Tomáš Ďubek posilní realizačný tím ViOn-u ako asistent trénera Vladimíra Cifraniča. Prvé stretnutie Zlatých Moraviec a Skalice v tejto sezóne dopadlo lepšie pre Záhorákov, ktorí zvíťazili 2:0. V minulej sezóne dva zo štyroch vzájomných zápasov ovládol ViOn a dva skončili remízou.   

Trenčín – Spartak (nedeľa 17:30, Voyo, Dajto)   

Zaujímavý zápas sa v nedeľu uskutoční na trenčianskom Štadióne Sihoť. V prvom kole dokázalo AS Trnavu zdolať 2:1 a následne sa naštartovalo na takú cestu, ktorá ho na istý čas priviedla až na líderskú pozíciu tabuľky. Aktuálne Trenčínu s 23 bodmi patrí druhá priečka, pričom z posledných dvoch duelov vyťažil iba bod. Trnava je s 18 bodmi piata, v minulej sezóne však dokázala úspešne zvládnuť oba vzájomné zápasy s Trenčínom.   

Slovan – Košice (nedeľa 18:00, Voyo)   

Obnovenú rivalitu Slovana a Košíc odštartovali oba celky na začiatku sezóny bezgólovou remízou. V nedeľu nás čaká ich druhé vzájomné stretnutie, tentoraz na Tehelnom poli. Pre domácich pôjde o druhý zápas v ich anglickom týždni, keďže vo štvrtok bojovali v európskom zápase na pôde francúzskeho Lille (2:1). Rušno však bolo aj v Košiciach, ktoré sa nedávno rozlúčili s trénerom Antonom Šoltisom. Dočasne ho nahradil Miroslav Sovič, ktorý si hneď s mužstvom pripísal prvú výhru v pohárovom zápase na ihrisku Šamorína (0:2). Teraz sa už oba celky sústredia na blížiaci sa ligový súboj, do ktorého „belasí“ vstúpia ako líder tabuľky. Košičanom patrí aktuálne desiate miesto.