Po troch rokoch a jedenástich zápasoch

Po troch rokoch a jedenástich zápasoch

Futbalisti Žiliny až prekvapujúco ľahko zvíťazili v 11. kole nad Dunajskou Stredou 5:1, čo ovplyvnil moment z 13. minúty.

Práve v tom čase vypálil na bránku súpera Timotej Jambor. Lopta už smerovala do siete, keď ju rukou na čiare nešťastne zastavil stopér hostí Filip Kaša, zhodou okolností bývalý hráč Žiliny, ktorý pod Dubeň prišiel prvýkrát ako súper. Rozhodca Peter Kráľovič nemal na výber nič iné, len vylúčiť českého stopéra a nariadiť pokutový kop. Ten bezpečne premenil práve Timotej Jambor. Domáci sa po tomto momente logicky ocitli na koni. Na ich vedúci gól ešte hráči FC DAC dokázali zareagovať, keď po rohu Ramadana skóroval Csinger, ale do prestávky pridal druhý gól Leitner a tretí Ďuriš. Po zmene strán sa Dunajskostredčania nadýchli k ofenzíve, ale šance Trusu a Brunettiho sa gólom neskončili. Tlak žlto-modrých následne opadol a do konca zápasu ešte skórovali domáci Rusnák a Ďuriš. Obaja po exportných strelách. Žilina zdolala Dunajskú Stredu teda 5:1 a s týmto súperom si poradila po troch rokoch a jedenástich zápasoch (0-4-7).

Najviac sa po skončení duelu hovorilo o autorovi dvoch gólov MŠK Žilina Dávidovi Ďurišovi. Stále len 24-ročný odchovanec žlto-zelených prišiel v dobrej nálade zo zrazu národného tímu. Bol to práve on, ktorý svojím prvým reprezentačným zásahom rozhodol o dôležitom víťazstve Slovenska v kvalifikácii Eura 2024 v Luxembursku (1:0). Dobrú náladu si preniesol aj do klubu. Mal šancu dosiahnuť hetrik, veď dvakrát trafil konštrukciu bránky. Bolo ho plné ihrisko, kľúčový podiel mal aj na presnom zásahu Patrika Leitnera. „Najdôležitejší je tím a víťazstvo v zápase. Vďačný by som bol aj vtedy, ak by sme rovnako uspeli a ja som nemal na konte gól. To, že som dvakrát skóroval, vnímam len ako čerešničku na torte. Z reprezentačných zrazov sa vždy vraciam veľmi motivovaný a s túžbou pomôcť mužstvu k dobrému výsledku. To sa mi teraz podarilo, z čoho mám veľkú radosť,“ rozhovoril sa po zápase Dávid Ďuriš a na margo samotného zápasu doložil: „Vedeli sme, že sme Dunajskú Stredu nezdolali tri roky, čo nám poslúžilo ako motivácia. Som rád, že sme to dokázali využiť. Samozrejme, nesmierne nám pomohla červená karta pre obrancu hostí. Dunajská Streda už nemohla hrať tak odvážne a nám sa lepšie útočilo do jej oslabenej obrany. Súper sa však dlho držal, stále chcel hrať futbal. My sme nevyužili niekoľko šancí a mohli sme uspieť aj vyšším rozdielom.“ 

Z výkonu Dávida Ďuriša mal veľkú radosť aj jeho tréner Jaroslav Hynek. „Z národného tímu prišiel veľmi motivovaný. Bolo vidieť, že mu gól do siete Luxemburska nesmierne pomohol. Nielenže sa dvakrát strelecky presadil, ale dvakrát aj trafil konštrukciu bránky, celkovo bol jeho výkon naozaj veľmi dobrý. Množstvo situácií vyriešil v prospech tímu. Najlepšie na tom je, že tým dopomohol mužstvu k želanému výsledku,“ skonštatoval český tréner žlto-zelených.

SMUTNÝ PO PREMIÉROVOM GÓLE 

Po rohu Ammara Ramadana vyrovnal na priebežných 1:1 stopér Márk Csinger. Reprezentant Maďarska do 21 rokov skóroval prvýkrát v Niké lige. „Zatváral som priestor pri zadnej žrdi a loptu sa mi podarilo trafiť hruďou. Samozrejme, z gólu nemôžem mať veľkú radosť, pretože neprispel k želanému výsledku,“ povedal Márk Csinger.