Zlaté víťazstvo

Zlaté víťazstvo

Futbalisti Skalice zvíťazili v dôležitom zápase z pohľadu ďalšieho vývoja v Niké lige nad FC Košice 1:0 a upevnili si deviatu priečku v tabuľke.

Pre oba tímy to bolo veľmi dôležité víťazstvo. Záhoráci totiž pred duelom s nováčikom ťahali šnúru troch prehier, východniari štyroch. Oba kolektívy mali na konte sedem bodov a bok po boku okupovali deviatu, respektíve desiatu priečku. To však nie sú jediné podobnosti medzi nimi. Skalica aj Košice prehrali v predošlom kole 3:5, hráči MFK v Žiline a Košičania v Podbrezovej. A aby toho nebolo málo, dve víťazstvá si pripísali taktiež oba kolektívy nad Michalovcami a Zlatými Moravcami. Jednoducho, podobností veľa a o veľa aj išlo.

 Aj preto zrejme predviedli oba tímy skôr opatrný a nervózny výkon. Prvý polčas patril Skalici, druhý Košiciam. Víťazstvo domácich bolo napokon zaslúžené, pretože zeleno-bieli si predsa len vypracovali viac šancí a jednu z nich aj premenili. Konkrétne Daniel Smékal, ktorý zblízka dokopol loptu do siete po tom, ako Yann Michael Yao neprestrelil obrancu hostí Lukáša Fabiša.   

„Bolo vidieť, že obe mužstvá potrebujú bodovať. Jednoducho, bol to šesťbodový zápas, a preto bolo na hráčoch cítiť aj trochu nervozitu. Mali sme solídny vstup do zápasu, vypracovali sme si dve – tri príležitosti a dali sme aj gól. Veľká škoda, že sme nepridali ešte jeden, pretože po zmene strán to už bolo z našej strany veľmi nervózne. Z chalanov som cítil možno až prílišnú zodpovednosť za výsledok. Úplne sme upustili od vecí, ktoré nám fungovali do prestávky. Druhý polčas z našej strany nebol dobrý. Súper trochu pritlačil, mal nejaké situácie, ale tie sme zvládli a z troch bodov mám radosť,“ povedal tréner Skalice Pavol Majerník.   

Oba tímy trápia zranenia. Kým Košičanov najmä v zadných radoch, Skaličov v ofenzíve. Kouč MFK nemôže zo zdravotných dôvodoch počítať s dvomi hrotovými útočníkmi Romanom Hašom a Alexom Sobczykom. O to viac musí Pavla Majerníka tešiť, že v tejto situácii potiahol 21-ročný český „hroťák“ Daniel Smékal, ktorý prišiel na hosťovanie z Baníka Ostrava. V 9. kole si pri prehre v Žiline pripísal prvý gól v skalickom drese, doma proti Košiciam skóroval druhýkrát a rozhodol o víťazstve. „Pre nás je to zlaté víťazstvo. Mali sme toľko bodov ako Košice, takže sme potrebovali zvíťaziť, aby sme súperovi odskočili. Urobili sme si väčšiu pohodu, takže super. Mohli sme zvíťaziť aj vyšším rozdielom, len ja som mal ešte ďalšie dve tutovky. Teší ma aj ten jeden gól, pretože znamenal body. Snažil som sa dobiehať do šestnástky. V takýchto situáciách tam treba ísť aj naslepo, lopta sa vám vždy môže odraziť. Presne to sa stalo. Skóroval som aj so šťastím, ale to sa počíta,“ povedal Daniel Smékal, ktorého pochválil aj tréner Pavol Majerník: „Je to snaživý chalan, ktorý nám v momentálnej situácii zostal v podstate ako jediná alternatíva na hrot útoku. Svojej šance sa však chopil, dal dva góly a je len na ňom, ako sa bude biť s konkurenciou po uzdravení ostatných hráčov.“   

ŠOLTIS: CHÝBA NÁM ĽAHKOSŤ 

Košičania prehrali piaty zápas za sebou a ich dlhá cesta zo Záhoria určite nebola príjemná. „Z oboch strán to bol opatrný zápas. Išlo o trochu viac… V podstate to bol šesťbodový zápas. Nevstúpili sme ideálne do prvého polčasu. Bolo vidieť, že zodpovednosť nám zväzuje nohy, chýbala nám väčšia voľnosť. Mali sme pomalý prechod do útoku a takisto pomalé napádanie. Pomohli nám potom striedania. Škoda chyby pri inkasovanom góle, brankár Kira mohol loptu vyraziť. V druhom polčase sme zlepšili pohyb, išli sme za gólom, mali sme dve – tri príležitosti, ale chýba nám ľahkosť. Bez gólu sa nedá uspieť. My sme ho nedali, súper áno… Škoda. Premrhali sme prvý polčas a nestalo sa to prvýkrát. Chlapci sa musia uvoľniť a dať do toho viac energie, drajvu a sebavedomia,“ povedal tréner nováčika Anton Šoltis.