Triumfovali v dohrávke a privítali nového brankára

Triumfovali v dohrávke a privítali nového brankára

​Spartak Trnava v závere septembra ešte posilnil hráčsky káder.

Do klubu prišiel 32-ročný slovenský brankár Michal Šulla, ktorý naposledy pôsobil v bratislavskom Slovane. Predtým chytal za Myjavu a Senicu.

U "belasých" sa mu v lete skončila zmluva a odvtedy je bez klubu, "andeli" po ňom teda mohli siahnuť ako po voľnom hráčovi so statusom amatéra. V lete bol na skusoch v Michalovciach, k dohode však neprišlo. V Trnave sa dohodol na zmluve do konca kalendárneho roka. „Červeno-čierni“ jeho angažovaním reagujú na zranenia brankárov Ľuboša Kamenára a Dobrivoja Rusova, ktorí budú dlhšie mimo hry. Trénerom totiž zostali k dispozícii len Dominik Takáč a Martin Vantruba, na hosťovaní v Malženiciach, ktoré sú farmou Spartaka, je mladík Patrik Vasiľ. 

Šullu oficiálne predstavili jeho novým spoluhráčom v kabíne Spartaka po stredajšom dohrávanom zápase 3. kola Niké ligy s Košicami. O deň neskôr pre klubový web uviedol: „Som tu len pár hodín, dnes som absolvoval prvý tréning a zatiaľ sa zoznamujem s prostredím. Prišlo to tak nečakane. Volal mi Pali Kamesch, že má trocha problém s brankármi, že sa mu dvaja zranili a či by som mal záujem prísť pomôcť. Nemal som nad čím rozmýšľať a hneď sme sa dohodli aj s pánom prezidentom. Trocha ma mrzí, že je to na úkor toho, že sa chalani zranili, čo mi je veľmi ľúto. Viem, čím si Dobo prechádza, aj ja som to zažil."

Trnavčania v stredu nad Košicami zvíťazili presvedčivo 3:0. Medzi troma žrďami v domácom drese stál Vantruba, ktorý dostal v rámci rotácie zostavy prednosť pred Takáčom. Tréner Michal Gašparík upustil aj od tradičného rozostavenia a postavil základnú jedenástku vo formácii 3-5-2. 

„Zostavu sme skladali vzhľadom na to, že po reprezentačnej pauze sme mali päť zápasov a tento týždeň už tri. Niektorí hráči boli v červených číslach, hrozilo, že by mohlo prísť k zraneniam. Nechceli sme riskovať a systémom sme si chceli trošičku uľahčiť, pomôcť si druhým útočníkom a vzadu hrať v trojke alebo päťke. Chalani to zvládli a v druhom polčase sme po nasadení klasických krídel a ofenzívneho Bernáta prešli na naše štandardné rozostavenie 4-3-3. Veľmi nám pomohli striedania, hlavne Azango. Plán nám vyšiel do bodky, chceli sme prerotovať hráčov, pretože únava sa kumuluje,“ povedal tréner Gašparík. V jeho zostave chýbal pre podvrtnutý členok stopér Andrej Djurič, pripravený by mal byť na nedeľný duel v Dunajskej Strede. 

Tretí ligový gól veľkého profíka

Ako kľúčové sa ukázalo nasadenie Philipa Azanga v 61. minúte, ktorý bol pri druhom i treťom góle "andelov". „Mali sme spoločný rozhovor, vravel mi, že zo mňa cíti, že mu neverím, pretože uprednostňujem Oforiho s Danielom. Je to ťažké, v Trenčíne bol nosným hráčom, tu máme viacero kvalitných futbalistov, snažíme sa to rotovať. Keď majú formu Ofori s Danielom, hrajú oni. Philip mi však povedal, že sa cíti, že je gólovo vo forme. Potvrdil to proti Košiciam, dal gól a na jeden prihral. Veľmi ma potešilo, že naskočil v tomto štýle,“ povedal Gašparík. 

Pochvalu adresoval aj útočníkovi Michalovi Ďurišovi. V jeho prípade zatiaľ platí, čo ligový štart za Spartak, to gól. „Prvá vec je, prečo som ho postavil. Keby som dal iných hráčov, možno vyzerajú na ihrisku unavení. On hral s Ludogorcom, Ružomberkom i proti Košiciam a môžem si to v jeho prípade dovoliť, pretože je to veľký profík. Má upravenú stravu, prikláňa sa k vegetariánstvu, stará sa o seba, regeneruje. Je najstarší hráč v tíme. Nebál som sa ho postaviť, striedali sme ho len preto, aby sme predišli prípadnému zraneniu z preťaženia. Druhá vec je, ako pôsobí v kabíne, aký je pokorný, pracovitý a aké výkony podáva. Je to kvalita a veľmi nám pomohol aj v predošlých zápasoch. Zároveň má čísla - gólové aj v asistenciách. Verím, že sa nezasekne, pretože je veľmi dôležité, ak máte vpredu gólového útočníka,“ zhodnotil svoje ostrie na hrote Gašparík. 

Šancu dostávajú hráči zo širšieho kádra

Lodivod Spartaka bol právom spokojný, no v košickom tábore zavládlo po prehre rozdielom triedy sklamanie. „Prehrali sme asi zaslúžene. Vypracovali sme si pološance, ale nedokázali sme sa dostať do vyloženej príležitosti. Mali sme nejaké strely a zakončenia po štandardkách, Trnava však bola efektívna, mali ďalšie šance, brvno. Nám chýbala kvalita, pokoj a presnosť. Možno sme hrali trochu lepšie ako s Trenčínom, v konečnom dôsledku to ale nič neprinieslo. Body nemáme a dostali sme tri góly. Musíme sa zlepšiť asi vo všetkom,“ vravel pravý obranca Košíc Lukáš Fabiš. 

Tréner východniarov Anton Šoltis stále nemôže pre zranenia počítať s viacerými skúsenými hráčmi. I v tom vidí dôvod slabých výsledkov. „Odišlo nám šesť hráčov základnej zostavy, teraz sa vrátil Faško. Je to strašne veľa. Hráči, ktorí nastupujú, musia pridať. A to nie je jednoduché. Čakáme na vyliečenie futbalistov, ktorí sú pre nás nosní. Bolo to vidno aj v prvých dueloch, akonáhle odíde obrana, vypadnú dvaja kľúčoví stopéri, prejaví sa to. Zatiaľ sa hľadáme, skúšame v zápasoch aj meniť zostavu. Teraz sme boli uvoľnenejší a hernejší, ale stále je to o tom, že dôležitý je výsledok. Musíme pridať, makať, nesťažujeme sa. Chlapci chceli šancu, majú ju, respektíve ju musia dostať z objektívnych príčin, len musia pridať a zistiť, kde je liga. Niektorí sú druholigoví, ale povedali sme si, že im dáme šancu, aby sa ukázali v lige. Teraz musia presvedčiť, či na ňu majú alebo nie,“ dodal Šoltis. 

Košice sa v ďalšom ligovom kole pokúsia získať body v Pobrezovej, na Trnavu čaká duel v MOL Arene na Žitnom ostrove s DAC. Obe stretnutia sa budú hrať v nedeľu 1. októbra, na strednom Slovensku o 17.30 h, na južnom o 18.00 h.