Po gólovej eufórii po rady od Pekaríka

Po gólovej eufórii po rady od Pekaríka

Futbalisti AS Trenčín si upevnili druhú priečku v tabuľke, rozhodli o tom víťazstvom nad FC DAC 1904 Dunajská Streda 1:0.

Ťažko by sme dnes v Niké lige hľadali šťastnejšieho muža ako 23-ročného obrancu Trenčína Matúša Kmeťa. Veď si len skúsme priblížiť, čo zažil počas uplynulého týždňa. V stredu sa dozvedel, že ho prvýkrát do reprezentácie povolal tréner Francesco Calzona. Bola to pre neho taká nečakaná udalosť, až technickému vedúcemu nahlásil zlé veľkosti oblečenia a obuvi… Aby toho nebolo málo, v sobotu z pozície pravého obrancu pred očami talianskeho kormidelníka skóroval. Nuž a nebol to obyčajný gól. Keďže v dueli s vicemajstrom zo Žitného ostrova už iný nepadol, znamenal tri body. No a v nedeľu popoludní sa odchovanec ružomberského futbalu hlásil v Senci na reprezentačnom zraze.

„Pocity sú úžasné. Dostať sa do reprezentácie je sen každého mladého hráča. Som neskutočne rád, že prišla táto pozvánka. Teším sa na zápasy a tréningy v národnom tíme. Napríklad, aj som si nachystal otázky na Petra Pekaríka, aby mi svojimi radami pomohol k rozvoju. Predsa len, ešte nedávno som bol krídelník, teraz zo mňa urobili pravého obrancu. Tak kto by mi mohol pomôcť viac ako on?“ povedal na svojom prvom brífingu národného tímu Matúš Kmeť. 

Na post pravého obrancu ho zaradil tréner Ilija Stolica. „Matúšovi gratulujem. V Trenčíne máme veľkú radosť z toho, že v národnom tíme je hráč nášho mužstva. Častokrát ho dávame za príklad celému tímu. Šliape neľahkú cestu, bojuje, tvrdo pracuje. Ja osobne si myslím, že ešte nevyčerpal svoj potenciál. Všetko je len na ňom,“ poznamenal srbský kouč mužstva zo stredu Považia. 

Matúš Kmeť aj v sobotu proti Dunajskej Strede potvrdil vysoký herný intelekt, keď umne využil svoje ofenzívne návyky. Hostia totiž hrali od polovice prvého polčasu bez vylúčeného stopéra Spyridona Risvanisa. Tréner Adrian Guľa na to umne zareagoval, obranu stiahol nižšie a takto pokryl najmä rýchlonohé trenčianske krídla Soaresa a Gonga. Trenčania síce hru totálne kontrolovali, ale za obranný val vicemajstra sa dostávali len veľmi ťažko. Prišla však 69. minúta. Matúš Kmeť vybehol dopredu, ale nie po kraji ako pravý obranca. Našiel si priestor za šestnástkou a strelou spoza nej rozhodol o víťazstve. „Ako pravý bek mám voľnosť, takže sa často snažím hľadať miesta, kam by sa mi lopta mohla odraziť. Všimol som si, že v daný moment sa všetci hráči stiahli, takže som nemusel byť na polovici v zostatkovej obrane. Lopta ku mne naozaj aj prišla za pokutové územie. Snažil som sa najmä trafiť bránku. Výborne to v šestnástke spravil Samuel Kozlovský, ktorý pomýlil pohybom vynikajúco chytajúceho brankára Popoviča, zakryl mu výhľad a moja strela skončila v sieti,“ skonštatoval Matúš Kmeť a následne doložil: „Ďakujeme ľuďom, ktorí prišli. Takúto návštevu sme v Trenčíne dlho nemali. Užili sme si atmosféru a aj víťazstvo. Musíme však pokračovať v takýchto výkonoch.“

GUĽA O ZODPOVEDNOSTI 

V Dunajskej Strede prežívajú úplne opačné pocity ako v Trenčíne. Po vypadnutí v 1. predkole Konferenčnej ligy s gruzínskym FC Dila Gori sa vicemajster ideálne nenakopol ani v Niké lige. Prehra v Trenčíne bola druhá po sebe, keďže FC DAC týždeň predtým zakopol doma s Banskou Bystricou. Tréner Adrian Guľa už musel na tlačovej besede čeliť otázke, či cíti dôveru. „V prvom rade cítim zodpovednosť. Prišiel som sem pomôcť. Ľudia v Dunajskej Strede milujú svoj klub a my pôjdeme na doraz, aby sme ich potešili. Nikdy som sa zodpovednosti nebál a nikdy som sa pred ňou neskrýval. Som zodpovedný za predošlé a aj súčasné výsledky. Musíme si k tomu sadnúť a debatovať na tému, čo by nám mohlo pomôcť. Pre mňa je na prvom mieste vždy klub,“ povedal Adrian Guľa.