S čistým kontom bez plaveckých okuliarov

S čistým kontom bez plaveckých okuliarov

S brankárom MFK Ružomberok Ivanom Krajčírikom nielen o víťazstve vo „vodnopólovej bitke“ v play-off nad Podbrezovou.

Takmer celú jarnú časť vynechal pre zlomeninu malíčka, no hneď po návrate do bránky potvrdzuje skvelú formu. Reč je o strážcovi ružomberskej svätyne Ivanovi Krajčírikovi (22), ktorý odchytal tento rok iba tri zápasy, no dvakrát si udržal čisté konto. To, že je muž na správnom mieste, potvrdil brankár Liptákov aj v utorok v semifinále play-off o poslednú miestenku do predkola Konferenčnej ligy. V neustálom daždi na Horehroní predviedol niekoľko vynikajúcich zákrokov, ktorými prispel k víťazstvu 3:0 nad domácou Podbrezovou. Aj vďaka bývalému reprezentantovi do 21 rokov sa Ružomberok z pozície víťaza dolnej šestky dostal do finálovej bitky o európsku miestenku, ktorú zverenci trénera Petra Struhára zvedú v piatok od 17:30 pod Dubňom s domácou Žilinou. „Chceme sa dostať do Európy, je to náš cieľ,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu Ivan Krajčírik.

V Podbrezovej ste za stavu 1:0 predviedli tri výborné zákroky pri šanciach domácich. Čo hovoríte na to, ako ste pomohli tímu?

Mal som dosť zákrokov počas zápasu, Podbrezová sa dostávala do šancí. Myslím si, že sme to zvládli výborne. Víťazstvo 3:0 svedčí.

Keď Ružomberok spadol do dolnej šestky, v klube zavládla zlá nálada. Dnes ste jeden zápas od Európy…

Na konci základnej časti sme mali aj smolu. Síce sme na úvod jari uhrali šesť bodov, ostatní súperi však boli ešte produktívnejší. Bola to naozaj škoda, horná šestka nám ušla o chlp. Ak by sme však uhrali Európu, bola by to výborná sezóna.

Dvere do finále play-off ste si teda otvorili v Podbrezovej. Ako sa vám pozdával utorkový zápas?

Asi nikto nečakal, že sa bude hrať na takom teréne. Nečakali sme to ani my, pripravovali sme sa na niečo iné. Hneď po rozcvičke som chalanom hovoril, aby hrali jednoducho a lopty kopali hore. Nemalo význam sa s tým nejako párať, pretože by sme zvyšovali riziko chyby. Podmočenému terénu sme sa prispôsobili lepšie ako Podbrezová a zaslúžene sme zvíťazili.

Na Horehroní husto pršalo celý deň. Nechýbali vám v bránke plavky?

Aj plavecké okuliare by sa tam zišli.

Pri malých domov to bol poriadny stres?

Už asi v pätnástej sekunde zápasu som dostal malú domov. Potom s tým chalani radšej prestali. Aj tréner im kričal z lavičky, že už žiadne malé domov. Voda stála v šestnástke a prihrávať brankárovi za takýchto okolností by bolo veľmi riskantné.

Z predošlých štyroch zápasov v nadstavbe ste získali len tri body (1-0-3). Ako veľmi ste potrebovali dosiahnuť takéto víťazstvo?

Myslím si, že teraz si to akosi sadlo, dali sme sa dohromady ako tím. Je pravda, že sme do play-off nešli práve po ideálnej sérii zápasov. Dúfam, že sa týmto víťazstvom odrazíme ku krajším dňom.

Pekný deň budete potrebovať v piatok. Tešíte sa, že váš súper vo finále play-off bude Žilina?

Nám by bolo jedno, či by sme dostali za súpera Banskú Bystricu alebo Žilinu. Sústredíme sa na seba a na vlastný výkon. Nečakáme nič ľahké, na umelej tráve MŠK sa hrá ťažko. Myslím si, že to bude vyrovnaná bitka.

Čo bude dôležité?

Mentálne nastavenie a emócie. Zvíťazí ten, kto bude mať väčšiu túžbu.

V minulej sezóne ste Žilinu zdolali štyrikrát zo štyroch zápasov, v tejto ste so „šošonmi“ prehrali v oboch dueloch základnej časti. Ako to vnímate?

Žilina bola lepšia a zaslúžene nás zdolala, hoci sme v tých dvoch zápasoch mali aj smolu. Verím, že teraz dokážeme pootočiť štatistiky opäť vo svoj prospech.

Poďme ku vám osobne. Na ihrisko ste sa vrátili až ku koncu sezóny, keď hráte najdôležitejšie zápasy. Aké je to byť hneď po návrate medzi žrde pod veľkým tlakom?

Mne osobne tlak neprekáža. Každý jeden zápas vnímam ako dôležitý a vždy sa sústredím na sto percent. Navyše, po zranení si súťažné minúty obzvlášť užívam.

Udržali ste si dvakrát čisté konto a neraz ste mužstvu pomohli zákrokmi. Veľmi vás to povzbudilo?

Samozrejme. Myslím si, že sa mi vydarili všetky tri zápasy. Platí to aj o dueli v Poprade, kde sme podľahli Liptovskému Mikulášu (1:2). Cítim sa dobre a myslím si, že mám celkom formu. Čisté kontá sú však nielen moja zásluha, ale aj zásluha celého tímu.

Ivan Krajčírik zatiaľ reprezentoval Slovensko vo všetkých mládežníckych kategóriách (foto: MFK Ružomberok)

V čom tkvie tajomstvo toho, že ste vo forme hneď, ako ste sa vrátili po zranení?

Nevypadol som úplne z procesu. Mohol som behať, trénovať a najmä byť s chalanmi na ihrisku. To mi asi uľahčilo návrat na ihrisko.

Ťažko sa vám pozeralo na zápasy z tribúny?

Samozrejme. Najmä na tie zo záveru základnej časti. Veľmi ma mrzelo, že sme si neuhrali prvú šestku, ale všetko zlé je aj na niečo dobré. Chalani zažili niečo nové, nazbierali skúsenosti. Na tribúne som tŕpol spolu s nimi.

Ako sa vám pozdávali výkony mladších kolegov Tomáša Frühwalda a Dominika Ťapaja, ktorí dostali priestor medzi žrďami počas vašej absencie?

Bolo to v poriadku. Niektoré zápasy im vyšli viac, iné menej. Chalani však pomohli mužstvu, niečo pochytali a vyzerali dobre.

Snažili ste sa im radiť, alebo ste ich iba povzbudzovali?

Najmä Dominikovi som sa snažil pomôcť, keďže oslavoval iba teraz 19. narodeniny. Po zápasoch sme sa veľa rozprávali. Na rozdiel od Tomáša, ktorý je už v áčku dlhšie a má aj čosi odchytané, na jar len debutoval. Klobúk dolu, ako si s tým poradil.

Dominik odchytal päť zápasov, v ktorých si trikrát udržal čisté konto. Napríklad, výborne vyzeral v Trnave (2:0). Prekvapilo vás, ako rýchlo sa etabloval?

Aj som ho podpichoval, že ho Trnavčania pekne triafali. Myslím si, že odchytal výborný zápas, pritom dovtedy nikdy nehral na takom štadióne. Zvládol to super.

Nikto nepochybuje o tom, že vo finále baráže budete chytať vy. Viete si však predstaviť, že ak by nastal nejaký nečakaný problém, niektorý z chalanov by vás plnohodnotne nahradil aj v takom vážnom zápase?

Myslím si, že by to obaja chalani zvládli.

Máte len 22 rokov, no vaši kolegovia sú ešte mladší. Aké je to pre vás byť v tomto veku líder brankárskeho mini tímu?

Mám už dosť skúseností, v áčku MFK som pomerne dlho. Čo-to som pochytil od Matúša Macíka aj Ľuboša Hajdúcha. Keď som dostal šancu byť jednotka, snažil som sa ju chytiť za pačesy. Verím, že sa mi to podarilo.

No a veríte, že v piatok pomôžete tímu k postupu do pohárovej Európy?

Určite to nebude ľahké, ale ja si myslím, že ak dáme do toho všetko, budeme pozorní v defenzíve a efektívni v ofenzíve, zvládneme to. Chceme sa dostať do Európy, je to náš cieľ.

IVAN KRAJČÍRIK – FAKTY

  • Narodil sa 15. júna 2000 v Handlovej, hráva na poste brankára za MFK Ružomberok.
  • S futbalom začínal v Demänovej, pokračoval v Liptovskom Mikuláši, no už od kategórie starších žiakov hráva za MFK Ružomberok.
  • V MFK debutoval vo Fortuna lige 14. októbra 2017, najskôr si vydobyl post brankárskej dvojky pri Matúšovi Macíkovi. Od jari 2021, keď jeho skúsenejší kolega zamieril do Olomouca, bol už jednotka medzi žrďami MFK.
  • Vo Fortuna lige odchytal zatiaľ 75 zápasov, 30-krát si udržal čisté konto. V minulom ročníku absolvoval  31 duelov, v ktorých 16-krát neinkasoval a výraznou mierou prispel k zisku druhého miesta pre MFK.
  • V aktuálnej sezóne pre zranenia zatiaľ odchytal iba 15 zápasov a dosiahol 6 čistých kont.
  • Slovensko reprezentoval v kategóriách do 15, 16, 17, 18 a 19 a 21 rokov.
  • Jeho obľúbený klub je Real Madrid.