PREVIEW: Trojica v skupine o titul bez tlaku, favoriti musia uspieť

PREVIEW: Trojica v skupine o titul bez tlaku, favoriti musia uspieť

Pozvánka na zápasy 1. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.

Skupina o titul:

Spartak – Podbrezová (sobota, 15.00) - Voyo

Revanš po prehranom derby ponúknu Trnavčania fanúšikom doma proti Podbrezovej, ktorá je najväčším prekvapením doterajšieho priebehu sezóny. Spartak bude proti nováčikovi favoritom, no železiari už ozbíjali kadekoho vrátane "bílích andelov", ktorí z dvoch vzájomných zápasov vyťažili jediný bod! Možno aj preto sú aktuálne mimo boja o titul a cesta nahor smeruje len cez sériu víťazstiev. Vykročia na ňu už v sobotu správnou nohou?

Slovan – Žilina (nedeľa, 15.00) - Voyo

Po presvedčivom víťazstve v derby s Trnavou a veľmi cennej remíze 2:2 v Konferenčnej lige v Bazileji, ktoré umlčali neprajníkov, privíta Slovan futbalistov Žiliny. Tí sa vďaka úspechom nad Ružomberkom a Liptovským Mikulášom prebojovali do skupiny o titul a v nej už môžu hovoriť o splnenom prioritnom cieli. Minimálne o štyri body lepšiu Podbrezovú by však zrejme ešte radi predbehli. Nedá sa povedať, že práve na Slovan si prídu Žilinčania pre body, no ako v prípade Podbrezovej aj Banskej Bystrice sú oni tímom, ktorý nemá čo stratiť a môže sa zabávať futbalom.

MFK Dukla – DAC 1904 (nedeľa, 17.30) - Voyo, Dajto

Prešmyknutie sa do skupiny o titul je pre nováčika z Banskej Bystrice veľkým úspechom, veď v úvode sezóny by na tento tím nik nestavil ani deravý groš. Z dna sa však húževnatou prácou a Polievkovými gólmi Bystričania prebojovali až medzi elitu a tam môžu byť jazýčkom na váhach možno aj v boji o titul. Komu body ukradnú, ten môže neskôr banovať. Ako prvá je na rade Dunajská Streda, ktorá ako líder tabuľky nemôže pripustiť zaváhanie s celkom slabším o sedemnásť bodov. Kým však DAC cíti tlak boja o titul, domáci môžu hrať vo veľkej pohode.

Skupina o udržanie:

Trenčín – Ružomberok (piatok, 17.30) - Voyo, Nova sport

Ani jednému z aktérov piatkovej predohrávky nepristane pozícia v skupine o udržanie. Kým Trenčín však márne spomína na úspešné roky a viac-menej sa dlhodobo pohyboval medzi slabšími celkami tabuľky, „Ruža“ klesla nadol v hodine dvanástej. V spodnej šestke majú zverenci Petra Struhára jednoznačnú motiváciu rad radom vyhrávať a vybojovať si konečné siedme miesto s vidinou playoff o Konferenčnú ligu. Aj preto je domáci úspech nad nie príliš výrazným Trenčínom povinnosťou. Doterajšie dva vzájomné duely sa skončili bezgólovou remízou a je tak načase obojstranne ukončiť toto mlčanie. Trenčania sa v týždni na duel naladili postupom do semifinále Slovnaft Cupu, keď vyradili druholigového lídra z Prešova po tesnej výhre v Ličartovciach 1:0.

L. Mikuláš – Skalica (sobota, 15.00) - Voyo

Skutočný zápas o všetko hneď na úvod! Ak Mikulášania v Poprade opäť neuspejú a zopakujú napríklad nie tak dávnu prehru so Skalicou 0:3, môžu takmer určite myslieť na druholigovú budúcnosť. Aby toho nebolo málo, Skalica v stredu vyradila svojho súpera aj zo Slovnaft Cupu, keď otočila zápas z 0:2 na 3:2 po penaltách. Damoklov meč nad hlavami tímu, ktorý v sobotu podľahol Žiline tesne 1:2, visí už veľmi dlho a tentoraz môže stínať. Záhoráci sú na predposlednej jedenástej pozícii a pravdupovediac viac ako pod seba sa pozerajú nahor, veria, že ešte poskočia a vyhnú sa aj baráži. Aj preto by im padlo vhod piate víťazstvo v sezóne, no v ich prípade bude aj deľba bodov považovaná za výhru, keďže náskok by si udržali naďalej dvojciferný. 

FC ViOn – Zemplín (sobota, 15.00) - Voyo

Opäť súboj tabuľkových susedov, pri Žitave sa stretnú dva celky s rovnakým bodovým ziskom. ViOn a MFK Zemplín uzatvárali vzájomným zápasom aj základnú časť minulú sobotu a bez ostychu môžeme hovoriť o veľmi nevydarenom dueli z oboch strán. Bezgólovú remízu opakovať nechcú, obaja zároveň potrebujú ešte zopár bodov k istote udržania sa, čo je najvyššia priorita.