Možnosť vystriedať Hamšíka? Veľká česť a silné emócie

Možnosť vystriedať Hamšíka? Veľká česť a silné emócie

S krídelníkom MFK Ružomberok Martinom Regálim o poslednom reprezentačnom zraze a vyvrcholení ligovej jesene.

Pre polovicu hráčov Fortuna ligy sa futbalová jeseň skončila už pred necelými dvoma týždňami. Niektorí futbalisti z našej najvyššej súťaže však zažívajú veľké výzvy stále. Živý príklad predstavuje krídelník MFK Ružomberok Martin Regáli (29). Po zápasoch 18. kola odišiel na zraz reprezentácie, pričom v druhom dueli s Čile (0:0) sa stal súčasťou historického momentu. Bol to práve on, ktorý vystriedal tesne pred koncom zápasu bývalého reprezentačného kapitána Mareka Hamšíka. „Verte, že aj pre mňa to bola emotívna chvíľa,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu autor siedmich presných zásahov Ružomberka v tejto sezóne. Ani po návrate z reprezentácie sa sezóna preňho neskončila. Hráčov MFK vrátane Martina Regáliho čakajú tento týždeň ešte dve dohrávky – vo štvrtok v Dunajskej Strede a v nedeľu doma proti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble.

Aké to bolo pre vás spestriť si ešte záver ligovej jesene reprezentačným zrazom, v rámci ktorého Slovensko uhralo v dvoch prípravných zápasoch dve remízy a to v Čiernej Hore (2:2) a doma na Tehelnom poli s Čile (0:0)?

Príjemné. Každá pozvánka do reprezentácie a každá minúta na ihrisku v slovenskom drese predstavuje pre mňa veľkú česť. Teším sa z každej chvíle, ktorú strávim s našimi najlepšími hráčmi.

Čo hovoríte na to, že práve vy ste z pozície striedajúceho hráča vyprevadili Mareka Hamšíka na reprezentačný dôchodok?

Verte, že aj pre mňa to bola emotívna chvíľa. Mal som čo robiť, aby mi neušla v tej chvíli slzička. Marek je výnimočný hráč a pre Slovensko toho spravil nesmierne veľa. Možnosť vystriedať ho na ihrisku v jeho poslednom zápase bola pre mňa česť. Potom som sa už len sústredil, aby som počas krátkej doby na trávniku plnil pokyny od trénera Francesca Calzonu.

Do reprezentácie ste sa prvýkrát dostali v marci, to už Marek Hamšík nebol súčasť národného tímu. Jeho oficiálna rozlúčka bola pre vás teda prvá a zrejme aj posledná príležitosť zažiť ho v jednom tíme. Aký dojem na vás spravil?

Vynikajúci. Je to skvelý človek a veľký profesionál. Užil som si chvíle, ktoré som s ním mohol stráviť na tréningoch. Sledoval som, ako sa pripravuje a ako pracuje.

Martin Regáli na rozhovore počas reprezentačnej pauzy (foto: TASR)

Čo ste odpozorovali od Mareka za tento krátky čas? Čím vás inšpiroval?

Veľkým profesionalizmom. V posilňovni je prvý pred tréningom a takisto po tréningu. Úžasne sa stará o svoje telo. V tomto by sme si mohli všetci od neho zobrať príklad.

A čo hovoríte na skúsenosti s Marekom zo samotného tréningu? Lopty od neho vám zrejme presne padali na nohu…

Veru, má obrovskú kvalitu. Futbal cíti neskutočným spôsobom. Je to radosť s ním hrať.

Väčšina vašich spoluhráčov z reprezentácie odišla na dovolenky, vás čakajú ešte dve dohrávky. Aké to bolo pre vás vrátiť sa do klubu?

Podobnú situáciu som zažil už v lete. Kým moji spoluhráči si čerpali dovolenky, ja som bol na reprezentačnom zraze a po ňom som naskočil do prípravy v klube. Takže z tohto pohľadu nič nové… Bral som to ako realitu.

Momentálne sa vám v Ružomberku príliš nedarí. Nevyhrali ste posledné štyri zápasy (0-3-1) a popri tom ste vypadli aj v osemfinále pohára po penaltovom rozstrele so Skalicou. Ako vnímate súčasnú situáciu?

Určite by to mohlo byť aj lepšie… Mrzia nás najmä domáce zápasy, ktoré sme nedotiahli do víťazného konca. Sezóna je náročná. Očakávania od nás sú vyššie ako v minulosti, navyše nás trápia aj zranenia. Celé sa to tak nešťastne pospájalo a dnes nedosahujeme výsledky, aké by sme si želali.

Z tímov prvej šestky ste strelili najmenej gólov. Trápite sa najmä v efektivite?

Áno, ale z môjho pohľadu nám najmä veľmi chýbajú Kochan a Boďa, čo sú futbalisti vysokej kvality, rozdieloví hráči. S nimi sme mali silu v ofenzíve rozdelenú na viacerých. Bez tejto dvojice sa každému z nás presadzuje ťažšie.

Aj vám, keďže súperi si na vás dávajú stále väčší pozor…

Je to možné, veď každý sa chystá na súpera. Žiaľ, obzvlášť absenciu Kochana a Boďu vidieť na našej hre.

Čaká vás zápas v Dunajskej Strede, kde ste naposledy vyhrali 3:2 a tým ste spečatili zisk historického striebra. Napĺňa vás to optimizmom?

Na to víťazstvo človek len tak nezabudne. Aj mne sa vtedy podarilo skórovať. Verím, že na to dokážeme nadviazať.

V Dunajskej Strede je nový výborný trávnik, to by vám mohlo len pomôcť!

Chalani zo Žiliny tam už hrali a na reprezentačnom zraze mi hovorili, že si zahráme naozaj na skvelom ihrisku. Dúfam, že nám to bude sedieť.

V každom prípade, čaká vás súper, ktorý desať zápasov v lige neprehral (7-3-0)…

Myslím si, že Dunajská Streda je od príchodu trénera Adriana Guľu lepšie zorganizovaná v defenzíve. V ofenzíve má DAC na našu ligu nadštandardných hráčov ako Kalmár či Krstovič. Výsledky nášho súpera nie sú náhoda.

Ako by mohla viesť cesta k úspechu?

Musí nás zdobiť svedomitá defenzíva a zároveň potrebujeme byť aj nebezpeční po brejkoch, individuálnych akciách či štandardných situáciách. Potom by sme mohli zdolať aj Dunajskú Stredu na jej ihrisku.

Po Dunajskej Strede vás čaká ešte domáci zápas so Zlatými Moravcami. Ak vyhráte oba duely, dobehnete štvrtú Podbrezovú. Je to váš cieľ?

Chceme vyhrať oba zápasy, vždy ideme za víťazstvami. Radi by sme mali po jeseni čo najviac bodov.

A potom vás čaká dlhšia zimná pauza…

Ja sa z toho teším, keďže v lete som takmer nemal voľno. Po reprezentačnom zraze som išiel za spoluhráčmi do Rakúska, kde sme sa chystali na predkolá Konferenčnej ligy. Dlhšie voľno mi padne vhod, aby som sa dobre fyzicky aj mentálne pripravil na jar.

Budete sledovať majstrovstvá sveta, alebo od futbalu úplne vypnete?

Určite budem pozerať veľa zápasov. Futbal mám rád, nepotrebujem sa od neho úplne odblokovať.

Komu budete držať palce?

Som fanúšik Ronalda, takže Portugalsku, nech dôjde čo najďalej.

Aj po tom, čo teraz CR7 povyvádzal pri svojom konci v Manchestri United, zostávate jeho fanúšikom?

Áno, takéto veci sa nemenia. Ronalda mám rád, odkedy bol v Manchestri United prvýkrát. Posledné udalosti nemenia môj pohľad na tohto hráča.

MARTIN REGÁLI – FAKTY

  • Narodil sa 12. októbra 1993 v Prešove, hráva na poste krídelníka za MFK Ružomberok.
  • S futbalom začínal v rodnom Prešove, kategóriu U19 už absolvoval za MFK Zemplín Michalovce.
  • Vo vtedy druholigových Michalovciach sa presadil aj na seniorskej úrovni, v drese zemplínskeho klubu sa v lete 2015 tešil z postupu do Fortuna ligy, ktorej súčasťou je doteraz.
  • V Michalovciach pôsobil do leta 2019, keď prestúpil do Ružomberka. V mužstve Liptákov hráva už štvrtú sezónu.
  • Vo Fortuna lige absolvoval 152 zápasov, v ktorých strelil 35 gólov (z toho za Michalovce 56/5 a za Ružomberok 96/30). Najproduktívnejší bol v sezóne 2020/21, keď sa strelecky presadil 11-krát. V minulom ročníku štartoval v 30 zápasoch, jeho bilancia bola 10+5, čím nemalou mierou prispel k zisku historického striebra. V tejto sezóne naskočil zatiaľ do 16 duelov, v ktorých strelil sedem gólov, pridal jednu asistenciu a nazbieral tri žlté karty.
  • Až do marca 2022 nebol nikdy súčasťou ani len mládežníckych reprezentácií, v tej seniorskej nefiguroval ani raz čo i len medzi náhradníkmi. O to prekvapujúcejšie bolo, keď ho tréner Štefan Tarkovič prvýkrát povolal na marcové prípravné zápasy v Osle s Nórskom a v španielskej Murcii s Fínskom. Proti Nórom (0:2) hneď aj debutoval, v národnom tíme sa udržal takisto po nástupe talianskeho kormidelníka Francesca Calzonu. Pripísal si zatiaľ tri štarty, na prvý gól za Slovensko ešte čaká.
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Cristiano Ronaldo a klub Manchester United.
  • Je ženatý, s manželkou Dominikou má dcérku Adelu.