Pozvánka po dosiaľ najlepšom zápase

Pozvánka po dosiaľ najlepšom zápase

S krídelníkom MŠK Žilina Adriánom Kaprálikom o štyroch strelených góloch do siete Slovana Bratislava a následnej pozvánke do seniorskej reprezentácie.

Ťažko by sme na Slovensku hľadali futbalistu, o ktorom sa v uplynulom období hovorilo viac. Žilinský krídelník Adrián Kaprálik (20) rozhodne zaujal. V nedeľnom dueli 17. kola Fortuna ligy najskôr štyrmi gólmi zostrelil Slovan Bratislava (4:1) a o dva dni neskôr sa dozvedel o premiérovej pozvánke do seniorskej reprezentácie. „Som veľmi šťastný, ale za každým individuálnym úspechom je vždy práca celého tímu. Tak je to aj v mojom prípade. Proti Slovanu sa nám konečne darilo a po dlhšom zápase sme získali tri body. Všetci sme vydali zo seba maximum a ja som z toho len vyťažil. Chceme v tom pokračovať ďalej. No a že som dostal reprezentačnú pozvánku? Čo k tomu dodať. Prežívam veľkú radosť,“ povedal v rozhovore pre Našu ligu Adrián Kaprálik.

RADŠEJ NEOTVORIL MOBIL

Streliť hetrik v tejto sezóne dokázal len on. Streliť štyri góly v jednom zápase sa v ére samostatnosti podarilo v našej najvyššej súťaži iba jedenástim hráčom. Proti Slovanu Bratislava to nedokázal až doteraz nikto. A asi netreba zdôrazňovať, že belasí sú majstri posledných štyroch sezón, lídri tabuľky a ešte aj čerství účastníci osemfinále Konferenčnej ligy. „Už pred zápasom som cítil, žeby sa mi mohlo dariť. Ale že to vypáli až takto? To som určite nečakal. Proti Slovanu sa mi však vždy hrá dobre, keďže jeho hráči chcú hrať s nami futbal. Zakaždým je to aj atraktívne pre divákov,“ povedal rodák z Oravy.

V nedeľnom zápase len potvrdil to, čo hovoria dáta. Súperovi robil problémy svojou pohyblivosťou, jeho bežecké parametre sú totiž na svetovej úrovni. Dokáže vyvinúť rýchlosť viac ako 36 km/h, čím je, napríklad, známy hviezdny útočník Paríža Saint-Germain Kylian Mbappe. Prvé tri góly strelil už do prestávky. Stihol si vôbec počas zápasu pomyslieť, že by mohol dosiahnuť hetrik? „Za stavu 2:0 som trafil žrď z ofsajdovej pozície. Vtedy som si povedal, že by som mohol streliť tri góly. O pár minút mi to tam naozaj padlo tretíkrát,“ skonštatoval Adrián Kaprálik. „Vydarilo sa mi už viac zápasov, ale tento bol môj dosiaľ najlepší,“ doložil.

Výkon žilinského rýchlika určite zarezonoval. Veď štyri góly strelil Slovanu Bratislava za posledných dvadsať rokov iba uruguajský klenot Luis Suarez a to v Európskej lige ešte ako vychádzajúca hviezda Ajaxu Amsterdam. Médiá okamžite ponúkali svojim čitateľom a divákom tieto paralely. „Počúva sa to pekne, ale ja sa snažím od takýchto vecí skôr strániť. Nechcem sa nechať vyrušiť z koncentrácie. Po zápase som si radšej ani neotvoril mobil,“ poznamenal.

Je to paradox, ale Adrián Kaprálik neprežíval až dosiaľ práve strelecky vydarenú sezónu. V prvých šestnástich ligových kolách si pripísal do štatistík gól a asistenciu. Proti Slovanu si výrazne zlepšil bilanciu. Od tohto výkonu sa teraz môže odraziť ďalej. „Bodaj by to tak bolo, chcem na to nadviazať. Je mi jasné, že nedám každý zápas štyri góly, ale rád by som sa pravidelne strelecky presadzoval,“ skonštatoval.

Paradoxné je aj to, že Žilinčania zdolali Slovan v čase, keď im to príliš nešlo. Predošlé štyri ligové zápasy prehrali, popri tom vypadli v 4. kole Slovnaft Cupu na ihrisku druholigového Šamorína a v tabuľke sa prepadli až na siedme miesto. Po víťazstve nad Slovanom znova poskočili do prvej šestky. „Za našim nevydareným obdobím bolo viac faktorov. Niekedy sme neplnili dobre pokyny trénera, inokedy sme sa dopustili technických chýb, občas sme mali aj športovú smolu,“ povedal Adrián Kaprálik.

Adrián Kaprálik oslavuje gól po strelenom góle do siete Slovana Bratislava (foto: MŠK Žilina)

POČÚVAŤ CALZONU

Ešte počas pondelka si mohol užívať ovácie za štyri góly do siete Slovana Bratislava, no hneď v nasledujúci deň sa dozvedel možno ešte lepšiu správu. Tréner Francesco Calzona premiérovo nominoval Adriána Kaprálika do seniorského národného tímu, na ktorý v novembri čakajú dva prípravné zápasy – v Podgorici s domácou Čiernou Horou a na bratislavskom Tehelnom poli proti Čile. „Priznávam, trošku som aj dúfal, že sa do reprezentácie po štvorgólovom zápase dostanem. Som rád, že to tak napokon vyšlo. Ale o mojej nominácii zrejme bolo rozhodnuté už skôr. Tréner na tlačovej besede povedal, že ma nepozýva pre jeden zápas, ale že ma sleduje dlhšie obdobie. To ma naozaj veľmi potešilo,“ povedal Adrián Kaprálik a hneď na to doplnil: „Vidieť svoje meno v nominácii bol skvelý pocit, pretože sa mi splnil životný sen. Teraz je len na mne, aby som sa sa v národnom tíme prezentoval tak dobre, že ma zavolajú aj nabudúce. Môj cieľ je stále sa zlepšovať.“

Keď sa debutantov v národnom tíme spýtate, s čím pocestujú na prvý raz, zvyčajne sa dočkáte odpovede: Vydať zo seba v tréningu všetko a pokiaľ dostanem šancu v zápase, pokúsim sa ukázať to najlepšie… Adrián Kaprálik odpovedal trochu inak: „Na zraz pocestujem s tým, aby som načerpal čo najviac informácií a pochopil, čo odo mňa chce vidieť tréner Francesco Calzona. Pokúsim sa plniť jeho pokyny na sto percent.“

Do nominácie Francesca Calzonu sa dostalo až sedem fortunaligistov. Slovan Bratislava dodal Juraja Kucku a Vernona De Marca, MFK Ružomberok Martina Regáliho a MŠK Žilina dokonca až kvarteto Matúš Rusnák, Tomáš Nemčík, Dávid Ďuriš a Adrián Kaprálik. „V Žiline je veľa perspektívnych a talentovaných hráčov. Ešte dôležitejšie je, že aj pracovitých. Spoločne makáme, aby sme sa stále zlepšovali. Náš cieľ je neustále napredovanie,“ hovoril „Kapo“, ako Adriána prezývajú. Na septembrové zápasy v Lige národov s Azerbajdžanom (1:2) a Bieloruskom (1:1) pozval taliansky kouč len dvojicu Rusnák – Ďuriš. Druhý menovaný pri debute rozhodne zaujal, keď proti Azerbajdžanu v Trnave naskočil na pár minút a našu hru určite rozhýbal. „Ak by sa mi Dávida podarilo napodobniť, bolo by to super. Ak aj so streleckou bodkou, bolo by to ešte lepšie. Po zápase so Slovanom cítim sebavedomie,“ doložil Adrián Kaprálik.

ADRIÁN KAPRÁLIK – FAKTY

  • Narodil sa 10. júna 2002, pochádza z Oravskej Jasenice, hráva na poste krídelníka v MŠK Žilina.
  • Je zo športovej rodiny, futbalu sa aktívne venovali aj jeho otec Dušan (Dolný Kubín), krstný otec František (Ružomberok) a najúspešnejší bol strýko Zdenko (Inter Bratislava, Fulnek, Zwolle, Cambuur, Spartak Trnava, FC Oss, Baník Ostrava, Army United).
  • S futbalom začínal v rodnej Oravskej Jasenici, do Žiliny sa presunul už do kategórie U14. Pod Dubňom absolvoval všetky zvyšné mládežnícke kategórie a presadil sa v drese MŠK aj na seniorskej úrovni.
  • Vo Fortuna lige debutoval v prvom nadstavbovom kole v sezóne 2019/20 proti Trnave (2:1), celkovo si v tomto ročníku pripísal dva štarty.
  • V nasledujúcej fortunaligovej sezóne už naskočil do 31 zápasov, pripísal si 911 minút a dosiahol bilanciu 2+3, pričom nazbieral aj tri žlté karty. V minulom ročníku pridal ďalších 25 štartov s bilanciou 4+1 a dvoma žltými kartami. V tejto sezóne naskočil zatiaľ do všetkých 17 zápasov, jeho bilancia je 6+2, takisto už dostal dve žlté karty, naposledy sa blysol v poslednom dueli štyrmi gólmi do siete Slovana Bratislava (4:1).
  • Celkovo odohral za MŠK v prvej lige 75 zápasov, strelil v nich 12 gólov, pripísal si aj šesť asistencií a nazbieral sedem žltých kariet.
  • Slovensko reprezentoval vo všetkých mládežníckych kategóriách, bol člen národného tímu do 21 rokov a počas novembra sa z neho premiérovo stane seniorský reprezentant, keďže sa ocitol v nominácii trénera Francesca Calzonu na prípravné zápasy v Čiernej Hore a proti Čile.
  • Jeho obľúbený zahraniční hráči sú Kylian Mbappe a Cristiano Ronaldo, jeho obľúbené kluby Borussia Dortmund a Juventus Turín.