S podporou spoluhráčov schopný veľkých vecí

S podporou spoluhráčov schopný veľkých vecí

S útočníkom MFK Dukla Banská Bystrica Davidom Depetrisom nielen o jeho streleckých ambíciách po návrate do Fortuna ligy.

Písal sa 30. máj 2015. Futbalisti Dukly Banská Bystrica podľahli Ružomberku 1:2 a rozlúčili sa s najvyššou súťažou. Medzi elitu sa vrátili po zisku druhého miesta v minulej druholigovej sezóne a prvoligový futbal ožil na Štiavničkách v sobotu 6. augusta 2022. Pod Urpín znova pricestoval Ružomberok a pred očami 3528 divákov to bol veľký sviatok. Nováčik po prvom polčase viedol 2:0, no v 73. min odštartovali Liptáci obrat a na ihrisku Dukly vyhrali 3:2. Skóre stretnutia otvoril domáci kanonier David Depetris (33), ktorý zaznamenal prvý banskobystrický domáci fortunaligový gól po viac ako siedmich rokoch. Mimochodom, bol už jeho tretí v tejto sezóne. „Žiaľ, k bodom nám nepomohol, čo ma veľmi mrzí,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu skúsený kanonier, rodák z Argentíny a bývalý naturalizovaný slovenský reprezentant, ktorý svoju kariéru rozvíjal v minulosti aj v Holandsku, Turecku, Česku, Mexiku či Taliansku.

Ako ste si užili prvý fortunaligový zápas na vynovených Štiavničkách?

Už cez týždeň som cítili veľké očakávania fanúšikov a aj ľudí z klubu. Bol to prvý domáci zápas v najvyššej súťaži po viac ako siedmich rokoch. Ja som sa však snažil na súboj s Ružomberkom pripraviť ako na každý iný. Veľmi som si užil početnú divácku kulisu. Fanúšikovia videli dobrý zápas s piatimi gólmi, akurát s neželaným výsledkom. Dúfam, že ľudia budú v takomto počte chodiť aj v budúcnosti. Ich podporu sme veľmi cítili a nám sa pred pekne naplnenými tribúnami hrá vždy lepšie.

Ružomberok je úradujúci vicemajster a silný súper, no vedenie 2:0 ste v druhej polovici druhého polčasu asi nemali pustiť z rúk…

Treba uznať kvality súpera, bol to tohtosezónny pohárový účastník, ale áno. Keď už sme viedli 2:0, mali sme mnoho ďalších šancí a Ružomberok sme príliš nepúšťali do vlastnej šestnástky, bolo namieste, aby sme zápas dotiahli do víťazného konca. Hostia ukázali svoju silu, využili emócie po kontaktnom góle a dokázali otočiť výsledok.

Práve vy ste dali prvý domáci fortunaligový gól Banskej Bystrice po návrate do Fortuna ligy a rozhodne nebol obyčajný! Čo hovoríte na to, akým spôsobom ste sa presadili?

Bola to super akcia. V strede poľa sme získali loptu, rýchlo sme zakombinovali a vyrazili do protiútoku. Na pravom krídle dostal prihrávku Adrián Slávik, ktorému pekne nabehol do tandemu Lukáš Migaľa a ten mi poslal krásny center. Ja som si našiel dobré miesto v šestnástke. Cítil a veril som, že práve tam by mohla prísť lopta. Tak sa aj stalo a mne už stačilo hlavou ju usmerniť presne k žrdi. Myslím si, že to bola krásna akcia s peknou koncovkou.

Migaľov center bol skvelý. To už by bol asi hriech nepremeniť takúto šancu…

Presne tak. Keď dostane útočník takýto skvelý center a nedokáže ho premeniť na gól, je to veľká chyba a priestor na zamyslenie sa, čo treba zlepšiť. Našťastie, loptu som trafil dobre a tá zapadla presne tam, kam som mieril.

Na konte máte po štyroch kolách už tri strelené góly a spoločne s Davidom Hrnčárom zo Slovana Bratislava a Nikolom Krstovičom z Dunajskej Stredy vediete poradie kanonierov. Keď Dukla postúpila medzi elitu, nemali ste pochybnosti, či vám to bude vo Fortuna lige sypať tak ako v minulosti?

Vôbec, celý život pracujem rovnako. Viem, čo robím a verím si. Som si vedomý svojich predností aj slabín. Celú kariéru hovorím, že som útočník, ktorý potrebuje podporu. Mužstvu dokážem pomôcť gólmi, no bez prihrávok v dobrom čase a na dobré miesto to dokážem len veľmi ťažko. Viem, že môžem byť veľmi produktívny, no závisí to do veľkej miery od práce mojich spoluhráčov. Jedna vec sa u mňa vekom nemení. Keď mi príde dobrá lopta, viem, čo s ňou spraviť. Veľmi si však vážim servis od ostatných chalanov, ktorí mi dokážu pripraviť šance.

Ktorý spomedzi chalanov by vám mohol v tejto sezóne prihrať na najviac gólov?

Adeptov na to je určite viac. V druhej lige mi prihral na väčšinu gólov kapitán Róbert Polievka, od neho očakávam asistencie. Výbornú ľavačku má Michal Faško, to isté platí o Lukášovi Gašparíkovi. Kvality na to má aj Peter Mazan, teraz mi prihral Lukáš Migaľa a z ľavej strany to určite dokáže aj Timotej Záhumenský. Uvidíme…

V štyroch prvých zápasoch sezóny ste dohromady na ihrisku pobudli 283 minút. V tejto súvislosti sa tri strelené góly javia ako veľmi slušné číslo. Ste so svojimi štatistikami maximálne spokojný?

Je to pekné číslo a áno, vcelku môžem byť spokojný. Ani v minulej sezóne druhej ligy som nehrával celé zápasy (17 štartov, jediný celý duel, osemkrát v základnej zostave, deväťkrát striedajúci hráč pozn. red.) a dosiahol som slušné čísla (11 gólov). Zároveň človek nemôže byť úplne spokojný nikdy, pretože vždy sa môže vyskytnúť situácia, ktorá sa dá zrealizovať lepšie.

David Alberto Depetris v aktuálnej sezóne strelil už 3 góly (foto: TASR)

V sezóne 2012/13 ste boli najlepší fortunaligový strelec a to ste po jesennj časti odišli z Trenčína do tureckého Rizesporu. Plánujete znova ovládnuť poradie kanonierov?

Takéto veci človek neplánuje a nikdy som to ani neplánoval. Bolo by to pekné a mal by som z toho určite veľkú radosť. Na prvom mieste mám však kolektívne ciele. Zároveň platí, že na ich dosiahnutie potrebujeme strieľať góly. Keď budem ja ten, čo sa mu strelecky vydarí celá sezóna, určite ma to poteší. Radosť však mám aj z gólov spoluhráčov. Pokúsim sa mužstvu pomôcť najviac, ako sa len bude dať. Samozrejme, aj gólmi.

Stanovili ste si aspoň počet presných zásahov, ktorý by ste chceli v tejto sezóne dosiahnuť?

Veru nie. Keď som si v minulosti dával gólové méty, zvyčajne sa mi ich nepodarilo naplniť. Keď sa sústredím na každý tréning a zápas postupne, ide mi to lepšie. Do každého stretnutia idem s tým, že chcem skórovať. Dúfam, že dám čo najviac gólov a na konci sezóny uvidíme, na čo to napokon bude stačiť.

Ste v pozícii nováčika a po štyroch kolách máte tri body. Ste spokojný s úvodom do sezóny?

Ceníme si víťazstvo z Trnavy (2:1), odtiaľ sa body nenosia ľahko. S tým, že získame všetky tri, sa asi nepočítalo. Lepší výsledok sme však mohli uhrať v Michalovciach (0:2). V Žiline (1:4) sme nezačali zle, no keď dal súper prvé dva góly, ťažko sa nám už vracalo do zápasu. O dueli s Ružomberkom (2:3) sme už hovorili. Keď vediete v druhom polčase 2:0, nemali by ste prísť o všetky body. S troma nazbieranými bodmi teda logicky nemôžeme byť spokojní.

Je z vášho pohľadu veľký rozdiel medzi Fortuna ligou a druhou ligou?

Rozdiel pocítite okamžite v tempe, ale to nie je až taký veľký problém, pretože na to si pomerne rýchlo zvyknete. Najväčší rozdiel spočíva v kvalite. Keď máte v druhej lige ľahké straty, súper vás toľko nevytrestá, z piatich takýchto situácií sa váš protivník dostane do možno jednej gólovej príležitosti. Vo Fortuna lige je takisto veľmi dôležitá efektivita, pretože súperi robia menej chýb a vy máte preto logicky menej šancí. Tie treba využiť. V štyroch zápasoch sme strelili päť gólov, čo nie je zlé, ale musíme byť ešte efektívnejší a zároveň vzadu ešte pevnejší.

Na čo môže z vášho pohľadu pomýšľať Dukla v tejto sezóne?

Máme nohy na zemi. Budeme spokojní, keď sa bez problémov ako nováčik udržíme medzi elitou. Ak by sme sa pohybovali v strede tabuľky, bolo by to fajn. Pokiaľ dokážeme zápasy ako naposledy s MFK dotiahnuť do víťazstiev, môže to byť zaujímavé. V prvom rade musíme pravidelne bodovať.

V TREŤOM KRAJSKOM MESTE

David Depetris hrá Fortuna ligu už za tretí klub z krajského mesta. V minulosti pôsobil v AS Trenčín (2008 – 2010, 2010 – 2013 a 2019 – 2021), takisto hrával za FC Spartak Trnava (2015 – 2016 a 2019). „Najkrajšie roky som zažil v Trenčíne, kde som si našiel rodinu a dodnes tam aj žijem. Vždy to bude pre mňa domov. Keď sme v lete 2011 postúpili do prvej ligy, ľudia húfne chodili na futbal. Bolo to naozaj pekné obdobie. Divácky záujem trochu opadol, ale AS má stále fanúšikov, ktorí ma zastavujú v meste. Pekné to bolo aj v Trnave. Páči sa mi, že je to typické futbalové mesto. Nech sme sa prešli hocikde, prípadne si hocikam sadli na kávu, stále sa riešil futbal. Mne to veľmi imponovalo. Angažmán v Spartaku som si užil. Banská Bystrica je veľké mesto, klub sa dlhé roky snažil dostať do ligy. Som rád, že sa to Dukle podarilo práve v sezóne, keď som prišiel, hoci z druhého miesta. V meste cítiť futbalový boom a veľmi si to užívam,“ povedal David Depetris a na otázku, či cíti v klube patričnú eufóriu, odpovedal: „To určite áno. Pre ľudí v klube sú mnohé veci nové, ale s výzvami sa každý snaží pobiť čo najlepšie. Postupne sa všetci do toho dostávajú. Vždy sa dá zlepšovať, to je normálne. Platí to o nás na ihrisku a tiež o každom zamestnancovi v Dukle. Je fajn, že cítiť postupný progres.“

DAVID DEPETRIS – FAKTY

  • Narodil sa 11. novembra 1988 v argentínskom San Jorge, hráva na pozícii útočníka za MFK Dukla Banská Bystrica.
  • S profesionálnym futbalom začínal v druholigovom argentínskom klube Atletico de Rafaela, v ktorom strávil tri roky a ako 19-ročný prestúpil do AS Trenčín.
  • V Trenčíne bol s výnimkou s výnimkou sezónneho hosťovania v holandskom FC Omniworld päť rokov a za AS zaznamenal počas tohto pôsobenia 85 gólov v súťažných zápasoch. V sezóne 2012/13 sa stal so 16 gólmi najlepším strelcom Fortuna ligy, hoci už po jeseni zamieril do Turecka. Na jar ho však nikto nedobehol.
  • V nasledujúcich rokoch pôsobil v zahraničí, hrával za turecký Rizespor, v Česku nastupoval za Olomouc, v Mexiku za Moreliu a v septembri 2015 sa vrátil na Slovensko do Trnavy.
  • V Trnave odohral jednu sezónu, v 21 ligových zápasoch strelil 15 gólov.
  • Po pôsobení v Trnave si šiel splniť sen – hrať najvyššiu súťaž v rodnej Argentíne, kde pôsobil v rokoch 2016 až 2019 v tímoch Huracan, Olimpio a CA Sarmiento.
  • Na Slovensko sa vrátil začiatkom roka 2019 a jarnú časť strávil v Trnave, s ktorou vybojoval záchranu v najvyššej súťaži a víťazstvo v Slovnaft Cupe. Keďže ho limitovali zdravotné problémy, odohral iba 9 ligových zápasov, v ktorých strelil dva góly a pridal dve asistencie. V lete sa po šesť a pol roku vrátil do AS Trenčín.
  • V AS pôsobil sezónu a pol, počas ktorej odohral 31 zápasov a strelil dva góly, ku ktorým pridal dve asistencie.
  • Začiatkom roka 2021 zamieril do tímu Savoia, čo bol účastník nižšej talianskej súťaže, tam však vydržal iba jeden polrok.
  • Sezónu 2021/22 už absolvoval v MFK Dukla Banská Bystrica, ktorej pomohol k dosiahnutiu druhého miesta a postupu medzi elitu. V sedemnástich zápasoch strelil jedenásť gólov.
  • Po postupe do Fortuna ligy naskočil do každého z prvých štyroch stretnutí (283 minút), v ktorých strelil tri góly a spoločne so slovanistom Davidom Hrnčárom a Dunajskostredčanom Nikolom Krstovičom je na čele poradia kanonierov.
  • V roku 2013 získal slovenské občianstvo, za národný tím odohral pod vedením Jána Kozáka st. dva prípravné zápasy. Bol pri remíze 1:1 v Bukurešti s domácim Rumunskom a v Portugalsku pri remíze 0:0 s Gibraltárom.
  • Jeho obľúbený hráč bol Juan Roman Riquelme, ktorý v roku 2015 ukončil aktívnu kariéru. Odmalička fandí argentínskemu tímu Racing Club.