Dáta dôležitou súčasťou Fortuna ligy

Dáta dôležitou súčasťou Fortuna ligy

Fortuna liga pokračuje v spolupráci so spoločnosťou Stats Perform, ktorá je jej exkluzívnym dátovým partnerom ligy. Všetky štadióny Fortuna ligy sú navyše vybavené systémom na panoramatické video od poločnosti Panoris.

„Snažíme sa Fortuna ligu neustále posúvať. Chceli sme priniesť niečo nové pre fanúšikov a takisto zabezpečiť výborný nástroj pre videoanalytikov. Ak chce liga rásť, potrebuje na to najlepšie nástroje. V spolupráci so Stats Perfom sa nám podarilo nájsť exkluzívneho partnera, ktorý prináša reálne a živé dáta pre každého klienta, a to nielen pre fanúšikov, ale aj napríklad pre televízie, webstránky, sociálne siete a pod. Našou ambíciou bolo dáta zjednotiť, aby boli rovnaké na všetkých platformách, čo sa nám spoluprácou so Stats Perform podarilo,“ hovorí výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák. 

Oficiálne dáta z Fortuna ligy zabezpečuje spoločnosť Stats Perform, ktorá prináša reálne živé dáta počas zápasov. K dátam má prístup televízna produkcia, ktorá ich sprostredkúva divákom počas televízneho živého prenosu a takisto k nim majú prístup komentátori, experti a mediálni partneri Fortuna ligy. Dáta však prináša vysielateľ aj prostredníctvom mediálneho servisu na tvnoviny.sk v sekcii Fortuna liga, prístup k nim majú aj všetky kluby Fortuna ligy.  

„Spolupráca s Fortuna ligou je výborná. Myslím si, že už prvý rok spolupráce bol fantastický, no postupne sa snažíme vzájomne zlepšovať a posúvať hranice. Komunikácia s klubmi, ligou a vysielateľmi je na vysokej úrovni. Dáta sú z nášho pohľadu veľmi dôležité, slovenská Fortuna liga to chápe a sme na jednej lodi. Snažíme sa priniesť benefity pre kluby, fanúšikov, televíznych vysielateľov, ale aj videoanalytikov, ktorí s dátami pracujú denno-denne,“ hovorí manažér klientských služieb zo Stats Perform Gijs Beenker. 

Všetky štadióny Fortuna ligy sú navyše vybavené systémom na snímanie panoramatického videa od spoločnosti Panoris, ktoré môžu videoanalytici klubov sledovať a spracovávať v reálnom čase. To znamená, že videoanalytik klubu si môže napríklad počas prvého polčasu pripraviť rôzne herné situácie a následne ich cez polčasovú prestávku ukázať spolu s trénerským štábom tímu. 

„Každý videoanalytik, ktorý príde na zápas si môže priniesť vlastný notebook, či tablet, sadnúť si na tribúnu, či priamo na lavičku, a môže sledovať live video počas zápasu. Konkrétne herné situácie môže pripravovať už počas zápasu, takisto ihneď po zápase sa videá nahrávajú na cloud, ktorý poskytuje liga, takže k materiálom môžu pristupovať analytici aj na diaľku. Sme radi, že súčasťou ligového projektu je už 9 klubov Fortuna ligy. S videoanalytikmi sme v pravidelnom kontakte a snažíme sa optimalizovať prácu s dátami a videom tak, aby mali priestor kluby na ďalší športový rozvoj. Vidíme ohromný potenciál v prepojení živých dát s panoramatickým videom. Už dnes 3 kluby využívajú nadštandardný servis vo forme analýzy prostredníctvom umelej inteligencie v systéme Pro vision od Stats Perform,“ vysvetľuje Mertinyák. 

Práca s dátami je dôležitá aj smerom k ďalším krokom v rámci projektov, ktoré sú zamerané na aktiváciu fanúšikov, ako je Fantasy liga, ci ligové NFT riešenie. 

„Môžeme prezradiť, že intenzívne pracujeme na projekte Fantasy ligy, ktorá by mala byť spustená v priebehu tejto sezóny. Oficálne dáta sú dôležitou súčasťou projektu, bez nich by sme nevedeli taký komplexný projekt spustiť. Zároveň prebiehajú intenzívne rokovania v rámci Európskych líg o možnej spolupráci na úrovni NFT Fantasy ligy, ktorá by bola zaujímavou nadstavbou v rámci aktivácie fanúšikov. Spolupráca so Stats Perform nám otvára aj priestor na takéto komerčné aktivity, čo vnímame pozitívne,“ doplnil Milan Ondruš, senior manažér ÚLK Marketing. 

Liga naďalej pokračuje aj v spolupráci so spoločnosťou Instat, ktorá zabezpečuje skautingový servis pre celú Fortuna ligu. „Teší nás, že kluby vidia zmysel aj v spolupráci so skautingovým partnerom, spoločnosťou Instat. Všetky kluby Fortuna ligy tak dostávajú nielen základný štatistický servis aj po odohraným zápasoch, ale majú možnosť skautovať hráčov iných klubov, či svojich súperov napríklad v európskych pohárových zápasoch. Rovnako sú však súčasťou platformy, kde záujemcovia o hráčov z iných líg, môžu skautovať talentovaných hráčov v našich kluboch, čo prináša zaujímavý obchodný potenciál,“ doplnil Mertinyák.