Zaplatená nováčikovská daň

Zaplatená nováčikovská daň

Nováčik zo Skalice vo svojom premiérovom zápase po návrate do najvyššej súťaže nestačil na vicemajstra z Ružomberka (0:2).

Dvojtisícovú návštevu už krátko pred súbojom s Liptákmi miestny hlásateľ informoval, že Skalica nastúpi na úvod ročníka proti tomu istému súperovi, ako v historickej sezóne 2015/16. Vtedy sa hralo na popradskom štadióne a Záhoráci zvíťazili 3:1. Za „Ružu“ sa strelecky presadil Martin Jakubko, hostia zvíťazili vďaka zásahom Michala Gašparíka ml., Ivana Lietavu a Petra Mazana. Zo súčasného kádra Skalice bol pri tom len jeden hráč, Daniel Šebesta, ktorý presedel celých 90 minút na lavičke. V základnej zostave hral súčasný asistent trénera Pavol Majerník. „Vtedy sme vyhrali a žiaľ, teraz nám to nevyšlo. Zároveň platí, že sezóna 2015/16 sa pre nás dobre začala, no napokon sme zostúpili a v druhej lige sme boli sedem sezón. Verím, že teraz to bude inak a že sa udržíme medzi elitou. Tréner Juraj Jarábek poskladal kvalitný tím. Teší ma, že napriek prehre nás na prvý zápas prišla podporiť pekná dvojtisícová návšteva. Škoda len, že sme to nezvládli,“ povedal po zápase s Ružomberkom (0:2) útočník Daniel Šebesta a potom sa rozhovoril aj o príčinách prehry: „Bol to náročný duel, Ružomberok má kvalitné mužstvo, čo dokazoval celú minulú sezónu. My sme sa na to pripravovali, no nepostrážili sme si štandardnú situáciu, následne sme dostali červenú kartu a už sa nám hralo veľmi ťažko. Súper si to potom postrážil.“

Skalica mala dobrý úvod do zápasu, z domácich bolo cítiť motiváciu, hrali dostatočne agresívne, čím to na ihrisku Ružomberku poriadne znepríjemnili. Potom však Liptákov sami posadili na koňa. Najskôr štandardnú situáciu hostí Yann Yao odvrátil presne na kopačku Mateja Madleňáka, ktorý otvoril skóre. Potom urobili Záhoráci chybu pri zakladaní útoku a následný brejk unikajúceho Tomáša Bobčeka zastavil Peter Čögley len za cenu faulu a následnej červenej karty. Keď ešte do prestávky po ďalšej strate a z nej vyplývajúcom brejku strelil druhý gól hostí Martin Regáli, bolo v podstate rozhodnuté. V druhom polčase si už ani jeden tím nevypracoval žiadnu gólovú šancu. „S Tomášom Bobčekom sme sa naháňali od polovice ihriska až do pokutového územia. Vzájomne sme sa držali za dresy. Dokončili sme akciu, Tomáš neskóroval a zrazu prišiel hvizd rozhodcu a červená karta. Nerozumel som, prečo. Musím si to pozrieť,“ povedal Peter Čögley a po tom, čo ponúkol svoj pohľad na zlomový moment stretnutia, pokračoval s hodnotením zápasu: „Myslím si, že sme mali dobrý vstup do zápasu. Pri štandardnej situácii sme sa dopustili individuálnej chyby, z ktorej sme inkasovali. Potom prišla červená karta a chalani to už mali ťažké. Šikovní ružomberskí futbalisti sa presadili ešte raz a už si to vedeli postrážiť.“

Počas leta prišiel k skalickému tímu skúsený tréner Juraj Jarábek, ktorý si okrem Petra Čögleya pritiahol so sebou viacero posíl so skúsenosťami z najvyššej súťaže (Vlasko, Šemrinec, Potoma, Fábry, Yao…). „Verím, že budeme dobrí. Chalani boli už dlho pohromade, do tímu prišli noví hráči. Zaplatili sme nováčikovskú daň, ale mužstvo je dobré. Pre viacerých chlapcov to bol prvý ligový štart, každá jedna minúta je pre nich veľmi vzácna. Síce sme prehrali, ale ideme ďalej. Body prídu,“ doložil Peter Čögley, ktorý najvyššiu súťaž hrával aj za AS Trenčín a Zlaté Moravce.

SPOKOJNÝ REGÁLI

S dobrou náladou prišiel do mixzóny ružomberský krídelník Martin Regáli, ktorý stanovil na konečných 2:0. „Sme radi, že sme sezónu začali víťazne. Už po prvom polčase sme viedli 2:0, čo bol ideálny scenár. Skalicu sme mali dobre zanalyzovanú. Súper má svoju kvalitu, no my takisto. Využili sme naše silné zbrane a zaslúžene sme vyhrali,“ povedal 28-ročný krídelník, ktorého už vo štvrtok čaká s jeho spoluhráčmi duel 2. predkola Konferenčnej ligy s FC Riga. „Každé víťazstvo nám pomôže. Tri body nás tešia. Teraz sa už koncentrujeme na Európu. Ideme od zápasu k zápasu, aby výsledky boli čo najlepšie,“ doložil.