Nováčika z Podbrezovej čaká ostrý úvod sezóny, cieľ je záchrana

Nováčika z Podbrezovej čaká ostrý úvod sezóny, cieľ je záchrana

Futbalisti FK Železiarne Podbrezová nechcú byť v novej sezóne Fortuna ligy ako nováčik iba do počtu. Prvoradým cieľom tímu z Horehronia je záchrana v najvyššej súťaži, o čosi smelším boj o účasť v hornej polovici tabuľky.

Zverenci českého trénera Romana Skuhravého vstúpia do nového ročníka sobotňajším domácim súbojom s majstrovským Slovanom Bratislava. Následne ich čakajú zápasy s ďalšími poprednými tímami Fortuna ligy - Ružomberkom, Trnavou a Dunajskou Stredou. "Tešíme sa na ligu. Úvod máme silný, čakajú nás najlepšie mužstvá na Slovensku. Sami sme zvedaví, ako sa bude naše mužstvo prezentovať, ale určite mu veríme. Cieľ je čím skôr sa zachrániť. Uvidíme, čo prinesú úvodné kolá a či sa budeme môcť biť aj o prvú šestku," uviedol na pondelkovom brífingu s médiami generálny manažér klubu Miroslav Poliaček.

Gro kádra zostalo pohromade, z opôr odišiel iba útočník Roland Galčík do MŠK Žilina. Na jeho miesto získala Podbrezová zo Serede nigérijského legionára Mosesa Cobnana Davida. Okrem neho posilnili mužstvo Andy Masaryk zo Slovana Bratislava a Mirsad Miraljemovič z Partizanu Belehrad, v štádiu riešenia sú dvaja hráči z Ghany. "Hráči, ktorí si vykopali postup z druhej ligy, zostali zaslúžene v kádri. Je na nich a trénerovi, kto bude hrať. Som rád, že väčšina mužstva zostala, odišiel v podstate len Galčík. Cobnan je typologicky iný hráč, ale ak bude makať naplno a hrať tímovo, môže to byť dobrý transfer," dodal Poliaček. Podbrezovej vyšla generálka na nový ročník FL, nad Košicami zvíťazila 2:1. V príprave odohrala celkovo sedem zápasov, na ligu sú "železiari" nachystaní. "O výsledkoch by som sa nerád bavil. Ide o to, aby sme nadviazali na výkony, ktoré sme predvádzali v druhej lige. Myslím si, že každý z nás má v sebe rezervy a ešte sa môžem zlepšiť. Motivácia hrať proti Slovanu, Trnave, Dunajskej Strede či Ružomberku je vyššia ako proti súperom v druhej lige. Je pre nás výzva čeliť týmto súperom. Slovan k nám príde v pozícii tímu, ktorý štyrikrát za sebou vyhral ligu. Štart je to dobrý, uvidíme, ako to celé vypáli," dodal kapitán Boris Godál. Tréner víťaza II. ligy vštepuje hráčom atraktívny herný štýl a pred vstupom medzi 12-člennú elitu tvrdí, že sa ho nemieni vzdať. "V druhej lige sme si vyskúšali náš systém, ktorý je založený na aktívnej hre. Verím, že záujem ľudí i médií je pre hráčov i všetkých nás v klube možnosť zlepšovať sa. Prajem si, aby sme hrali futbal bez bŕzd. Verím, že keď to dokážeme, môžeme byť konkurencie schopní, aj keď Fortuna liga bude zrejme iný level ako druhá liga. Ale aj to je futbal. Čo sa týka vyžrebovania, čaká nás kruté privítanie. No na druhej strane môžeme ukázať, čo vieme a ako sme pripravení," poznamenal Skuhravý.


Káder FK Železiarne Podbrezová: 

  • brankári: Richard Ludha, Adam Danko, Ivan Rehák 
  • obrancovia: Filip Mielke, Matej Oravec, Nicolas Šikula, Boris Godál, Mikuláš Bakaľa, Marek Bartoš 
  • stredopoliari: Erik Grendel, Jozef Špyrka, Samuel Ďatko, Matej Grešák, René Paraj, Peter Kováčik, Martin Lupták, Vladimír Kukoľ, Mirsad Miraljemovič 
  • útočníci: Michal Breznaník, Daniel Pavúk, Cobnan Moses David, Adekunle Issa, Marek Kuzma, Andy Masaryk

príchody: Cobnan Moses David (ŠKF Sereď), Andy Masaryk (ŠK Slovan Bratislava), Mirsad Miraljemovič (Partizan Belehrad), Derrick Bonsu (Ghana) - v štádiu riešenia, Ibrahim Sad (Ghana) - v štádiu riešenia

prípravné zápasy: 

  • MFK Tatran Liptovský Mikuláš - Podbrezová 5:0 
  • Podbrezová - MŠK Žilina 4:3 
  • Zbrojovka Brno - Podbrezová 2:4 
  • Podbrezová - KFC Komárno 1:2 
  • Podbrezová - FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 4:0 
  • Podbrezová - FK Rakytovce 3:0 
  • Podbrezová - FC Košice 2:1