Kanonier nováčika verí v aspoň piate miesto

Kanonier nováčika verí v aspoň piate miesto

S útočníkom FK Železiarne Podbrezová Marekom Kuzmom nielen o ambíciách po postupe do Fortuna ligy.

Vo Fortuna lige pôsobili päť sezón (2014 – 2019). Najlepšie umiestnenie klubu FK Železiarne Podbrezová bolo piate miesto z ročníka 2016/17. Po trojročnej odmlke sa Horehronci do najvyššej súťaže vrátia z druhej ligy a už štatistiky hovoria, že by mali v novej sezóne predstavovať výrazné oživenie. Jedno kolo pred koncom súťaže majú na konte 71 bodov za bilanciu 23-2-4. No a rešpekt budí takisto skóre 84:24, ktoré jasne hovorí o ofenzívnom nastavení zverencov trénera Romana Skuhravého. Výraznou mierou sa na zveľadení týchto čísel podieľala počas jari zimná posila z Dubnice. Reč je o kanonierovi Marekovi Kuzmovi (33), ktorý strelil v tejto sezóne 21 gólov, z toho 12 v dvanástich jarných zápasoch! „Verím, že toto mužstvo môže vo Fortuna lige skončiť do piateho miesta,“ povedal okrem iného v rozhovore pre Našu ligu útočník, ktorý najvyššiu súťaž veľmi dobre pozná. Veď Marek Kuzma v nej hrával za Dubnicu, Banskú Bystricu, Slovan Bratislava, Spartak Myjava, Zlaté Moravce a Sereď!

Fortuna ligu ste opustili v lete 2019. Nepríde vám to už ako celá večnosť?

Ale áno. Priznám sa, že už som ani príliš nedúfal, že si zahrám vo Fortuna lige. Po nešťastnej covidovej sezóne 2019/20 s Dubnicou, keď sme skončili prví a napriek tomu sme museli ísť do baráže o postup, v ktorej sme nestačili na Nitru, mi prišlo ľúto, že som sa nevrátil medzi elitu. O to viac sa teraz teším, že mi to vyšlo. Veľmi si to užívam a neviem sa dočkať prvoligových zápasov.

Keď vám to s Dubnicou v baráži nevyšlo, už ste sa zmierili s tým, že Fortuna liga bude pre vás iba minulosť?

Presne tak. Povedal som si, že je to za mnou a že si idem užiť ďalšie druholigové sezóny v Dubnici. Keď sa mi napokon ozvali z Podbrezovej s otázkou, či im nepomôžem v boji o postup, vnímal som to ako veľkú výzvu. Rozhodol som sa prikývnuť a dnes sa veľmi teším, že naša spolupráca funguje skvele.

Ešte raz nám dovoľte vrátiť sa do minulosti. Keď ste v lete 2019 skončili v Seredi, boli ste veľmi sklamaný, že vás neoslovili iné fortunaligové kluby?

Sklamaním by som to nenazval. Povedal som si, že to tak asi malo byť a že sa všetko deje pre niečo. Vrátil som sa do klubu, kde som vyrastal a aj som sa z toho tešil. Určite som do Dubnice nešiel ako za trest. Moju spokojnosť umocnilo aj to, že sme hneď v prvej sezóne skončili prví.

Poďme k vašej polročnej podbrezovskej epizóde. Keď ste sa dohodli so Železiarom, okamžite ste znovu pocítili túžbu vrátiť sa späť do prvej ligy?

Áno, také niečo vám hneď prebleskne hlavou, keď sa ozve líder súťaže. Vedel som, že Podbrezová robí futbal na skvelej úrovni. Dostalo sa mi do uší, že v klube funguje všetko tak, ako má. Aj preto som prikývol na túto ponuku, hoci som mal na stole aj ďalšie. Vábilo ma viacero druholigistov a dokonca aj jeden fortunaligista, ktorý sídli kúsok od môjho dubnického bydliska (smiech). Vôbec neľutujem, že som si v zime vybral Podbrezovú.

Aby aj nie, veď ste v dvanástich zápasoch strelili dvanásť gólov, zaznamenali ste prvý hetrik v kariére. To sú čísla, za ktoré by sa nehanbil ani váš vzor Karim Benzema!

Veru, mám parádnu formu a užívam si to. Niekedy to ide tak, že do čoho kopnete, to skončí v sieti. Je to pre mňa zadosťučinenie. Som síce už starší hráč, ale súčasná strelecká fazóna ma teší. Verím, že v piatok v poslednom kole potvrdím status najproduktívnejšieho strelca ligy.

Dá sa povedať, že dnes hráte najlepší futbal v kariére?

Áno. Toľko gólov ako teraz som nedal nikdy. Rozprávali sme sa o tom aj s trénerom. Spýtal sa ma, koľkokrát som skóroval v minulej sezóne druhej ligy. Nevedel som mu presne odpovedať (8 gólov, pozn. red.) z fleku, ale povedal som, že gólov bolo podstatne menej. Tréner hneď na to reagoval otázkou, že v čom podľa mäa spočíva zmena. Zareagoval som, že to súvisí s kvalitou tímu, v ktorom teraz hrám. On sa len zasmial, niečo zanadával a povedal mi, že strelci zrejú ako víno. Vraj sa mám pozrieť do futbalovej Európy a uvidím, že s výnimkou Erlinga Haalanda dominujú na poste útočníka tridsiatnici. Veď aj spomenutý Karim Benzema má 34 rokov. Tak asi je to o veku…

Nevrátili ste mu kompliment a nepovedali ste mu, že ste produktívny vďaka jeho typickej schéme 3-4-3?

Veď ja mu stále dávam komplimenty, ale on ich akosi nechce prijať… 

Ale rozostavenie 3-4-3 sa vám asi pozdáva, však?

Určite áno. Aj to zavážilo, prečo som sa rozhodol v zime pre Podbrezovú. Hrať ofenzívny futbal s tromi útočníkmi ma lákalo. Vedel som, že v tomto systéme góly musia prísť, keďže mužstvo si aj pred mojim príchodom vždy vypracovalo veľa šancí.

Veríte, že budete dávať veľa gólov a dosahovať dobré výsledky v tomto odvážnom rozostavení aj v prvej lige?

Áno. Už som nad tým premýšľal. Verím, že môžeme byť šťuka ligy, ktorá potrápi každého súpera. Aj tradičné ligové tímy by to s nami mohli mať ťažké.

Čo by ste teda chceli ako nováčik vniesť do Fortuna ligy?

Každý nováčik chce byť nepríjemný protivník pre všetky mužstvá. V tomto nie sme výnimka. Radi by sme boli ťažká prekážka pre súperov vďaka našej ofenzívnej kvalite. V tejto sezóne uspel z pozície nováčika Liptovský Mikuláš, ktorý to má postavené na trochu iných základoch. Tatran sa snažil vyrovnať súperom najmä odhodlaním, bojovnosťou a priamočiarosťou, my chceme byť odvážnejší na súperovej polovici. V prípravných zápasoch sme si zmerali sily so Žilinou či Sereďou a dokázali sme ich zdolať. Áno, bola to len príprava, no už vtedy sme sa presvedčili, že môžeme zdolať aj takéto tímy.

Veď napokon, na jeseň Podbrezová stroskotala v pohári na Trnave až po predĺžení.

To som v tíme ešte nebol, ale zápas som sledoval. Trnava mala u nás na mále a vidíte, napokon práve Spartak ovládol Slovnaft Cup. Už sa nevieme dočkať takýchto duelov. Verte, že by sme do toho najradšej vhupli bez letnej prestávky.

V čom tkvie vaša sila?

V kolektíve. Od prvého dňa v Podbrezovej vidím, ako sa chcú tunajší mladí chlapci zlepšovať. Tvoríme skvelú partiu na ihrisku aj mimo neho, trávime spolu veľmi veľa času. Tréner Roman Skuhravý myslí na futbal 24 hodín denne, má skvelý celý realizačný tím. To všetko vyústilo do nášho víťazstva v druhej lige a tiež vysokého počtu strelených gólov.

Podbrezovský tím tvoria veľmi talentovaní chlapci, ale aj skúsení harcovníci ako vy, Erik Grendel, Boris Godál, Michal Breznaník a Vladimír Kukoľ.

Áno, máme vekovo výborne vyvážené mužstvo. Nedá sa hrať len s mladými alebo iba so starými hráčmi. Futbal sa nedá oklamať. Nám nechýbajú skúsenosti a ani mladé pušky. Keď som prichádzal do Podbrezovej, tešil som sa na chalanov, ktorých som už poznal. Vedenie klubu treba naozaj pochváliť za to, ako pristúpilo ku tvorbe kádra.

Aké máte so svojimi skúsenosťami tušenie pred ďalšou sezónou. Kam by ste to mohli dotiahnuť?

Verím, že toto mužstvo môže vo Fortuna lige skončiť do piateho miesta. Už sa na to teším, každý zápas bude pre nás náročnejší ako doteraz. Sám som zvedavý, ako budeme vyzerať v prvoligovej konkurencii.

Vo Fortuna lige vám v minulosti ľudia vyčítali, že nedávate až toľko gólov. Veríte, že teraz ukážete tvár kanoniera, ktorou ste sa prezentovali v tejto sezóne?

Spravím pre to všetko!

MAREK KUZMA – FAKTY

  • Hráva na pozícii útočníka, narodil sa 22. júna 1988 v Trenčíne.
  • Futbalovo vyrástol v Dubnici, kde dostal aj prvú šancu na seniorskej úrovni, v roku 2009 odišiel na hosťovanie do Banskej Bystrice a v roku 2010 prestúpil do Slovana Bratislava.
  • Kmeňový hráč Slovana Bratislava bol v rokoch 2010 až 2014, podieľal sa na zisku dvoch titulov a takisto mal prsty v jednom víťazstve v Slovenskom pohári.
  • Počas pôsobenia na Slovane stihol aj trikrát hosťovať – v Dubnici, v Banskej Bystrici a v českom klube 1. FC Slovácko.
  • Jeho ďalšie zastávky boli Spartak Myjava, Iskra Borčice, FC ViOn Zlaté Moravce, v lete 2016 opustil Fortuna ligu a okúsil svoj druhý zahraničný angažmán, v bulharskom klube Černo More Varna odohral počas dvoch sezón 63 zápasov a strelil 13 gólov.
  • V lete 2018 podpísal ročný kontrakt s druholigovým poľským klubom Puszcza Niepolomice, kde po polroku rozviazal kontrakt a začiatkom roka 2019 sa dohodol na zmluve s fortunaligovým nováčikom ŠKF Sereď, odkiaľ po polroku odišiel do materskej Dubnice a odvtedy sa do Fortuna ligy nevrátil.
  • Vo Fortuna lige má aktuálne bilanciu 213 zápasov a 27 strelených gólov.
  • S Dubnicou ovládol v sezóne 2019/20 druhú ligu, no víťaz išiel pre skrátený formát iba do baráže, kde Považania nestačili v dvoch dueloch na posledný tím najvyššej súťaže FC Nitra.
  • Nasledujúcu sezónu a pol strávil v Dubnici, začiatkom roka 2022 prestúpil do Podbrezovej. Na jar v dvanástich zápasoch strelil dvanásť gólov, čím výrazne prispel k postupu Železiarní medzi elitu.
  • Celkovo za posledné tri sezóny v druhej lige odohral 77 zápasov a strelil v nich 36 gólov. V tomto ročníku je s 21 zásahmi (9 Dubnica, 12 Podbrezová) najlepší strelec s trojgólovým náskokom pred banskobystrickým kapitánom Róbertom Polievkom, pričom do konca sezóny odohrajú tímy už len jeden zápas.
  • Slovensko reprezentoval na mládežníckej úrovni až po kategóriu do 21 rokov.
  • Jeho obľúbené zahraničné kluby sú Real Madrid a AS Rím, obľúbený hráč útočník Realu Karim Benzema.