​Natiahol pásku na ruku a obul strelecké kopačky

​Natiahol pásku na ruku a obul strelecké kopačky

S kapitánom AS Trenčín Jakubom Kadákom nielen o zisku ceny pre najlepšieho hráča mesiaca.

Štart sezóny mu vyšiel nad očakávanie. Stredopoliar Jakub Kadák (20) začal tento fortunaligový ročník ako nový kapitán AS Trenčín. Páska ho nezväzuje, práve naopak. V omladenom kolektíve potvrdzuje status lídra. Štyrmi gólmi a jednou asistenciou pomohol mužstvu k priebežnému štvrtému miesto a sebe k víťazstvu v ankete VOYO Hráč mesiaca. Na prvé miesto na hlasovacom lístku ho mala väčšina členov odbornej poroty (Ivan Kozák, Štefan Tarkovič, Marek Sapara, Martin Mikulič, Ladislav Molnár, Slávo Jurko, Andrej Zvolenský). „Som vďačný za takéto ocenenie,“ povedal okrem iného v rozhovore pre našu ligu Jakub Kadák.   

Čo hovoríte na to, ako odborníci ocenili vašu prácu v úvode sezóny? 

Som vďačný za takéto ocenenie, ale nič to neznamená. Treba len ďalej makať a uvidíme, ako sa bude vyvíjať sezóna. 

V úvode máte dobrú streleckú formu. Cítite, že práve to vám pomohlo? 

Určite. Ak by som nedával góly, zrejme by ma za najlepšieho hráča mesiaca nevyhlásili. Budem sa snažiť byť aj naďalej produktívny. 

Čomu vďačíte za streleckú formu? 

V prvom rade spoluhráčom a tréningovému procesu. Snažím sa strieľať góly na tréningoch a potom sa mi darí preniesť to aj do zápasov. 

Stali ste sa kapitánom AS Trenčín. Cítite, že je práve na vás, aby ste potiahli mužstvo? 

Určite. Kapitánska páska prináša so sebou zodpovednosť. Teší ma, že som sa toho vcelku slušne chopil a že pomáham tímu gólmi a aj hrou. Nemôžem sa uspokojiť, musím ďalej na sebe makať. 

Kapitánsku pásku v Trenčíne v nedávnej minulosti nosili osobnosti ako Peter Kleščík či Igor Šemrinec. Čo osobne to pre vás znamená? 

Je to česť, že môžem zastávať pozíciu kapitána v klube, v ktorom pôsobím odmalička. Som hrdý, že nosím pásku po takých legendách klubu, ako ste spomenuli. 

S deviatimi bodmi (2-3-1) vám patrí štvrtá priečka. Jedinú prehru ste utrpeli na ihrisku majstrovského Slovana Bratislava a aj to po nesprávne udelenej červenej karte pre Lavrinčíka. Ako hodnotíte úvod sezóny? 

Do sezóny sme vstúpili výborne, podarilo sa nám dosiahnuť dve víťazstvá. Mrzí ma, že sme začali trošku stagnovať a dosiahli sme tri remízy po sebe. Musíme sa z toho oklepať a na ihrisku opäť ukazovať veci, ktoré cvičíme na tréningu. Verím, že to bude lepšie a lepšie. 

Káder Trenčína sa veľmi omladil. Cítiť v šatni entuziazmus? 

Určite áno. Mužstvo má motiváciu zlepšovať sa každý jeden deň. Cítiť to aj v tréningovom procese. Chalani často zostávajú po tréningoch a cvičia veci, ktoré potrebujú. Snaha nám rozhodne nechýba. 

Tréner Peter Hlinka má veľké skúsenosti z futbalových ihrísk, no v pozícii kormidelníka je prvýkrát medzi ligovou elitou. Ako by ste ho charakterizovali? 

Je to nesmierne vnímavý a veľmi dobrý človek. Dokázal na nás preniesť pokoj. Cítiť to v tréningovom procese a aj v zápasoch. Pre nás je to len dobre, pretože sme pokojnejší na lopte. Celkovo je kabína výborná, spoločne sme na dobrej ceste. 

Do mužstva prišiel aj skúsený útočník a bývalý reprezentant Erik Jendrišek. V čom vám pomáha? 

Je skvelé, že môžeme mať takéhoto hráča v kabíne. Je to veľká osobnosť, ktorého rady si všetci vážime. 

Erik v minulosti neraz potvrdil povesť kanoniera. Pomáha vám cibriť zakončenie? 

Snažím sa od neho odpozorovať veci počas tréningov. Pri zakončení oplýva pokojom, jeho ľavačka je výborná a vykopaná. 

Aké ambície si dávate do tejto sezóny? 

Máme na to, aby sme sa kvalifikovali do pohárovej Európy. Urobíme všetko pre to, aby sme si zaistili priečky znamenajúce účasť na medzinárodnej scéne. Verím, že nám to vyjde. 

Momentálne sa nachádzate na zraze reprezentácie do 21 rokov, ktorá zápasmi s Litvou a v Severnom Írsku odštartuje kvalifikáciu majstrovstiev Európy 2023. Je to pre vás nová motivácia? 

V prvom rade je pre mňa obrovská česť reprezentovať rodnú krajinu. Pre mňa a takisto ostatných chalanov je motivácia postúpiť na Euro. Dáme do toho všetko a verím, že sa nám bude dariť. 

Okrem spomenutých súperov vás čakajú ešte zápasy so Španielmi, Rusmi a Malťanmi. Čo hovoríte na skupinu, do ktorej ste sa dostali? 

Skupina je hrateľná. Favorit bude Španielsko, no s ostatnými mužstvami sa môžeme rovnať, ba ich aj prevýšiť. Verím, že to potvrdíme. 

Viacerí z vášho kádra ste reprezentovali už počas predošlej kvalifikácie. Môžu vám tieto skúsenosti pomôcť? 

Určite áno a verím, že aj pomôžu. Dovolím si tvrdiť, že máme nielen skúsenosti, ale aj kvalitu. Už len to potvrdiť na ihrisku. 

Najmä vo vašej stredovej formácii sa to zdá byť poriadne nabité… 

Najväčšia konkurencia je skutočne v strede pola. Je tu veľa chalanov, ktorí by si zaslúžili miesto v zostave. Je na trénerovi, ako sa napokon rozhodne. Tvoríme dobrú partiu a navzájom si prajeme. Spolu chceme byť úspešní. 

Viete si predstaviť, že by ste pre potreby tímu nastúpili v útoku? 

Áno. Uvidíme, kam ma tréner zapracuje. Viem zahrať aj na pozícii útočníka, no najlepšie sa cítim na desiatke. 

Aký cieľ si v šatni dávate? 

Každý jeden z nás túži po postupe na Euro.   

VYMENÍ KOPAČKY? 

Jakub Kadák dostane za víťazstvo v ankete VOYO Hráč mesiaca nové kopačky. Spýtali sme sa ho, či ich začne nosiť ihneď, keďže v tých súčasných dáva gól za gólom a je aj na čele poradia kanonierov. „Uvidíme… Zrejme zostanem pri tých, ktoré dávajú góly, ale možno tieto nové budú potom ešte produktívnejšie. Sám som zvedavý,“ povedal Jakub Kadák.   

JAKUB KADÁK – FAKTY 

  • Narodil sa 14. decembra 2000 v Trenčíne, hráva na pozícii ofenzívneho stredopoliara za AS Trenčín. Od tejto sezóny je kapitán mužstva. 
  • S futbalom začínal v štyroch rokoch v Trenčianskych Stankovciach, už v útlom veku sa presunul do AS Trenčín, kde je doteraz. 
  • Vo Fortuna lige debutoval 10. marca 2018 v zápase s Trnavou (1:2), celkovo už v našej najvyššej súťaži nastúpil v 59 zápasoch a strelil v nich 10 gólov. 
  • Štart do novej sezóny Fortuna ligy mu vyšiel veľmi dobre, v šiestich zápasoch strelil štyri góly a pridal aj jednu asistenciu. Za august získal cenu VOYO Hráč mesiaca. 
  • Slovensko reprezentoval od kategórie do 16 rokov, momentálne je člen národného tímu do 21 rokov. 
  • Jeho obľúbený zahraničný hráč je Lionel Messi a klub Real Madrid. 
  • Riadi sa podľa životného motta: „Ísť na sto percent a nikdy sa nevzdávať.“