​V sobotu majstrovské oslavy i boje o konečné poradie

​V sobotu majstrovské oslavy i boje o konečné poradie

Pozvánka na zápasy 5. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy.

Skupina o titul: 

Ružomberok - Dunajská Streda (sobota, 18.00) 

DAC má poslednú šancu poskočiť na druhé miesto, vracia sa však na miesto, kde len pred pár dňami podľahol v semifinále Slovnaft Cupu vysoko 0:3. Efektívne hrajúci Ružomberok dokáže z minima vyťažiť maximum, otázna však bude motivácia mladých Liptákov po prehranom pohárovom finále so Slovanom. Vedia ale, že štvrté miesto, o ktoré bojujú, im výrazne pomôže v baráži o účasť v Európskej lige UEFA, keďže by semifinále aj prípadné finále hrali doma. Dunajskostredčania strácajú bod na druhú Žilinu a hoci tá nemá formu, len málokto predpokladá, že doma neuspeje s Michalovcami.

Slovan  - Trnava (sobota, 18.00) 

Nadstavbová časť Fortuna ligy sa ukončí najväčším slovenským derby, po ktorom si Tehelné pole vychutná oslavy majstrovského titulu Slovana. Belasí si absolútne nepripúšťajú zaváhanie, veď v 26 zápasoch prehrali iba raz a štyrikrát si pripísali nerozhodný výsledok. Majster si v pohárovom finále zabezpečil double a je úplne jedno, koho zo širokého kádra vyšle tréner Kozák na trávnik, Slovan bude favoritom zápasu. Trnavčania však stále bojujú o štvrté miesto, na diaľku budú sledovať Ružomberok aj Michalovce, pred ktorými majú náskok dvoch bodov. Práve Liptákov pred týždňom doma zdolali 2:0, čo bolo vôbec prvé víťazstvo Spartaka v nadstavbe a pravdepodobne prišlo v najvhodnejšej chvíli.

Žilina - Michalovce (sobota, 18.00) 

Zemplínčania už raz Žilinu na jej trávniku šokovali, to sa ale písal marec 2016 a pri výhre 3:2 boli v základnej zostave zo súčasných hráčov Grič a Savvidis, ktorý sa medzičasom do klubu vrátil. Žilina vždy bola proti Michalovciam favoritom, no často sa trápila, keď vyhrala osem zo štrnástich vzájomných zápasov. Domáci majú mladučký káder, Michalovčania môžu nájsť silový recept na ich nespornú futbalovosť. Šošoni si potrebujú udržať druhé miesto, výstrahou sú im však tri prehry v sérii.

Skupina o udržanie sa: 

Pohronie - Senica (sobota, 18.00) 

Po dvoch víťazstvách za sebou futbalisti nováčika ožili, odlepili sa od dna tabuľky a razom nie sú najväčším outsiderom skupiny o udržanie. V životne dôležitom dueli zdolali Nitru na jej trávniku 2:0 a ak si poradia aj so Senicou, zabezpečia si miestenku v budúcej fortunaligovej sezóne. Pre Pohronie by to bola fantázia a o motiváciu teda má tím trénera Radványiho bezosporu postarané. Záhoráci sa ešte posnažia preskočiť Sereď na deviatej priečke, skôr však už myslia na budúci ročník, v ktorom by chceli byť určite omnoho úspešnejší.

Trenčín - Nitra (sobota, 18.00) 

Pre zmenu na senickom štadióne uzatvorí nadstavbu AS Trenčín, pre ktorý sa však sezóna ešte ani zďaleka nekončí. Práve naopak, už nabudúci utorok hrá barážové semifinále na ihrisku štvrtého tímu skupiny o titul a dve víťazstvá ho delia od postupu do pohárovej Európy. Hoci sú Trenčania zo spodnej šestky, v baráži môžu byť pri súčasnej famóznej forme favoritom a prekvapiť aj tímy zhora. Existenčný zápas však hrá Nitra, ktorá sa pre zmenu chce svojej baráži vyhnúť. Ak totiž v Senici neuspeje, zahrá si o udržanie vo Fortuna lige proti víťazovi druhej ligy. Na neutrálnom štadióne sa všeobecne očakáva víťazstvo favorizovaného Trenčína, uvidíme však , ako sa vyburcujú corgoni vo chvíli, keď im ide o všetko.

Zlaté Moravce - Sereď (sobota, 18.00) 

Pohodový zápas dvoch už dávnejšie zachránených tímov uvidia diváci pri Žitave, kde sa so sezónou rozlúčia Zlaté Moravce a Sereď. ViOn nenadviazal na vydarený úvod ročníka, neudržal sa v top 6 a v skupine o záchranu sezónu už iba bez problémov dohrával. Seredčania boli medzi elitou pred rokom, tentoraz sú na deviatom mieste, no rozlúčiť sa chcú určite trojbodovým zásahom, ktorým by sa vyrovnali práve sobotňajšiemu súperovi. Zaujímavosťou je, že v štyroch vzájomných zápasoch od postupu Serede do Fortuna ligy ViOn tohto súpera ešte nezdolal. Raz sa zrodila remíza 0:0 a trikrát sa radovali Seredčania.