ViOn oslavuje 25 rokov, Viliam Ondrejka: Všetko ide od srdca a z lásky k futbalu

ViOn oslavuje 25 rokov, Viliam Ondrejka: Všetko ide od srdca a z lásky k futbalu

Rozhovor s majiteľom FC ViOn Viliamom Ondrejkom pri príležitosti jubilea klubu zo Zlatých Moraviec.

22. januára 1995 založila partia okolo podnikateľa Viliama Ondrejku v Zlatých Moravciach futbalový klub. Na futbalovej mape je už dvadsaťpäť rokov. Svoj najväčší úspech dosiahol v sezóne 2006/07, keď sa mu podarilo postúpiť do najvyššej slovenskej súťaže a následne aj vyhrať Slovenský pohár.

   

Váš klub oslavuje 25 rokov. Vnímate ten čas, alebo ubehol príliš rýchlo?
(Úsmev) Ubehlo to, naozaj, veľmi rýchlo. Napriek tomu, pamätám si, keď sa tvorila myšlienka vzniku. Po dvadsiatich piatich rokoch by mi ani vo sne nenapadlo, že tu bude so mnou robiť niekto rozhovor z hľadiska toho, kde sa dnes nachádzame. Klub patrí k slovenskej futbalovej špičke. Spomienky sú živé. Čas je neúprosný. Stále sa niečo dialo, robilo.

Je to pekný vek. Čo ste si želali na jeho začiatku?
Po tom, ako som začal podnikať, prichádzali prvé príjmy. Stále som mal myšlienku, že by som chcel niečo robiť, ale poriadne. Prvá a základná myšlienka bola robiť futbal. Založili sme klub a vytýčili si ciele. Vstúpili sme do najnižšej súťaže a hrali sme šiestu ligu. Našou métou bola tretia liga. Nikdy som nehral veľký futbal. Vzišli sme z určitého prostredia, nedávali si obrovské ciele. Boli postavené na tom, že chcem robiť seriózny futbal.

Ľutujete, resp. zmenili by ste niečo za uplynulé roky?
Dobrá otázka. Neľutujem nič. Všetko ide od srdca a z lásky k futbalu. Musím povedať, že po realizácii myšlienky som si nevedel predstaviť jednu vec – ľudskú hlúposť. Tá vyplávala neskôr. Nikto ju ešte neporazil. S týmto sme zápasili najviac. Bol to najväčší negativizmus. Na druhej strane, zároveň veľké ponaučenie. Spravili sme všetko pre to, aby sa hlúposť eliminovala, čo sa odzrkadlilo v ďalšej činnosti, či už pri podnikaní alebo futbale.

Za tie roky vás futbal určite niečo stál, a to nielen po finančnej stránke...
Áno, to je pravda. Dnes sa o futbale veľa rozpráva, že je iba o financiách. Nie je. V prvom rade je o vzťahu k športu. Táto spoločnosť si musí uvedomiť, že futbal má určité spoločenské postavenie. Je o časovej obete. Na to potrebujete najmä pochopenie v rodine, čo sa mi, chvalabohu, dostalo. Mohli sme futbal v regióne zveľaďovať. Futbal prináša so sebou istú daň, ale rád som ju obetoval.

Hreje vás pri srdci fakt, že ani raz ste sa nemuseli odhlásiť zo súťaže pre finančné problémy? Jednoducho si držíte svoj štandard.
U mňa je slovo zákon – zmluva. Keď sa niečo povie, z našej strany sa to snažíme dodržať. Ako pred dvadsiatimi rokmi, tak aj dnes si viem uvedomiť, akou perinou sa vieme prikryť. Táto perina je meradlom k tomu, aby sme vedeli, na akej úrovni dokážeme robiť futbal. Vždy som pracoval s týmto parametrom. Oplatilo sa to. Klub je v takej kondícii, že za 25 rokov fungovania nikomu nezostal dlžný. Vieme ponúknuť to, na čo máme. Len vtedy to funguje.

Nikdy vás nelákalo ísť vyššie?
Vychádzame zo svojich možností a priestoru. Budem úprimný, ak by sa našiel ešte jeden taký blázon ako som ja do tohto klubu, určite by sme vedeli pridať na rýchlostnom stupni (smiech). Na druhej strane, na futbalovom trhu treba byť zorientovaný. Vieme, kde sme. Status rodinného klubu, ako nás nazvala verejnosť, ma veľmi teší.

Bolo vaším cieľom vybudovať rodinný klub?
Vzniklo to z podstaty ľudí, ktorí tu robili a robia, resp. pomáhali robiť túto značku. Mentalita je u nás taká, že sme sa dopracovali k rodinnému klubu.

Za 25 rokov sa obmenilo veľa hráčov i ľudí okolo klubu. Na koho si najradšej spomeniete?
(Smiech) Bolo ich veľa. Samozrejme, nerád by som menoval, aby som niekoho neobišiel. Čo sa týka funkcionárskeho poľa, pán Škula je takou dušou klubu. V dôchodkovom veku je čestný prezident. Spoločne s ním som prežil celý futbalový život. Všetci ľudia, ktorí od začiatku boli a sú členmi výboru. Máme pravidlo, že z výboru sa nevyhadzuje, ale zomiera. Z futbalistov... každá etapa má svoje mená. Na začiatku to boli chlapci, ktorí prišli do tohto klubu a následne ďalší. Menovať nebudem. Všetci mi zostali v pamäti.

A čo sa týka míľnikov klubu? Zažili ste prakticky všetko okrem majstrovskej trofeje.
Míľniky sú jasné. Prvým je založenie klubu, keď sme hrali regionálnu súťaž. Úvodný veľký zlom nastal po angažovaní trénera Valéra Šveca. Z amatérskeho klubu sme začali tvoriť poloprofesionálny. Valéra si vysoko vážim. Potom prišla etapa, keď sme prebrali Calex Zlaté Moravce a zlúčili sa. Všetko išlo prirodzene. Objavili sme sa v tretej lige, neskôr vyššie. Najpamätnejší, historický rok je 2007. Z ViOnu sa stal profesionálny klub, ktorý funguje doteraz. Podarilo sa nám vyhrať pohár a postúpiť do najvyššej súťaže. Dnes to znie všetko ako rozprávka, ale stalo sa (úsmev).

Aký darček si dáte k štvrťstoročnici?
Skôr si želám, v rámci športovej vízie, aby všetci okolo mňa boli zdraví. Samozrejme, aj tím. Sú tu potom aj futbalové myšlienky. Prajem si, aby sa ich podarilo naplniť.

Jeden príjemný môže prísť už v marci, keď sa Fortuna liga rozdelí na dve šestky a ViOn zostane v skupine o titul. Čo poviete?
Veru áno. To by bol veľký a krásny úspech. Máme, alebo skôr ja živím, tajnú nádej aj v Slovnaft Cupe, keď nám futbalový pán Boh dopraje. Na jar sa môže stať všeličo.

Pripravujete špeciálne oslavy?
Nie. Myslím si, že nejaké akcie prídu prirodzene. Naši ľudia pracujú na vydaní knihy. Možno vymyslíme spomienkový zápas, no nič konkrétne či veľké. Je to pekné výročie, ale život ide ďalej. Nie je to medzník, v ktorom sa niečo zmení. Musíme pokračovať v práci.